Смолян и Смолянско – фабрика за отличници

Автор: Сийка Суркова (1 коментар)


Смолян и Смолянско – фабрика за отличници

Всеки преподавател дарява над 50 часа труд на школото безвъзмездно, извън лекторските им нормативи...

Думата на кмета, попа и даскала се е чувала векове наред в Смолянско. С годините обаче кметът стана най-оплюваната фигура. Докривее ли му на електората, все него споменава. А попа го слушат бабите в църквата и останалите в планината не чак толкова много вярващи християни. Само за даскала сякаш ситуацията не се е променила.

Влиянието му възкръсна в последните няколко години, когато нареди децата на Средните Родопи на челните позиции в страната. За четвърта поредна година четвъртокласниците водят в класирането при резултатите от националното външно оценяване (НВО), а седмокласниците от област Смолян са първи в повечето културно-образователни области на малките матури за трети път, твърди шефът на регионалния инспекторат по образованието (РИО) Иван Муцевски. 

Така една от най- бедните области в страната извади на показ най-образованите деца. Напук на демографския срив, сиромашията в планината и гурбета, който се превърна в начин на живот за родопчани. 

„Родопският учител е най-близко до детето и не просто го обучава, той го обича. Този учител, който успешно постига един от най-добрите резултати в страната получава най-ниската заплата за труда си. Години наред в малките защитени училища всички педагози се отказват от възнаграждението си за над 50 лекторски часа - това го няма никъде другаде. Те даряват на училището си безвъзмезден труд и го правят единствено за децата“, гордее се Муцевски. 

Той е категоричен, че училищата в региона са с най-малко вербално и физическо насилие у нас, защото е съхранен моралът и духовните ценности както при децата, така и при учителите. Но най-важното за него е добрата квалификация на педагозите. Над 200 преподаватели в основните училища в региона са обучени за работа по модерни формати. Те сами създават тестове за проверка на знанията на децата и в банка са натрупани 1100 теста.

 „Не се лъже и не се краде в образованието в Смолян - гарантирам за това. Ясно е, че има един устойчив резултат, граден години наред, и това не е случайно. Би трябвало в София, където е съсредоточен огромният финансов ресурс, резултатите на учениците при НВО да са по-високи. За Смолян постиженията са достойнство - на фона на сиромашията тук, липсата на бизнес и бедните общини, които преджобват децата“, казва шефът на регионалния образователен инспекторат. Изправените пред фалит местни управи задържали парите на училищата и така пречели на дейността им.

„Този, който отклони пари, предназначени за деца, е за затвора. Това е тежко престъпление“, категоричен е Муцевски. Той се гордее и с успешно работещата иновативна образователна общност в региона.

Читалища, библиотеки, полиция, пожарна, спортни клубове и съюзи с различна ориентация - всички развиват дейност в полза на хлапетата. Според данните на инспектората повече от половината деца в областта участват в извънкласни дейности по интереси. „Гайдарчетата започват да се занимават с изкуство още в детската градина, а добри футболисти има и в най-затънтените села. Всички тези дейности са принос за развитието на подрастващите“, коментира Муцевски.

Въпреки сиромашията в региона през миналата година 3400 деца са участвали в състезания само по математика.  Единственият шестокласник в село Ягодина, който учи в смесена паралелка, не пропуска състезание. Майка му и баща му са безработни. Издържат се от гъбарство, но намират средства за изявите му. Всяко дете има право да учи там, където се роди, затова в област Смолян защитените училища са най-много - 25. 

„Запазихме ги, за да знаят хората в селата, че имат училище. И когато се ражда дори само едно детенце на година, то ще има класна стая и добри учители, които да го обучават. Освен това със защитените училища доказахме, че са успешен начин - националноотговорен, за съхранение на планината.  Според него е преодолян и страшният проблем, разделящ училищата на големи и силни и малки и „гниещи“. „Свихме разликата между тях в посока на високия резултат. Вече нямаме изоставащи училища. Без значение къде е селото и каква религия изповядва, българското знаме се вее гордо и „Аз съм българче“ звучи много високо.“

В основното училище в смолянското село Търън, в което учат 68 деца от седем околни села, учителите преподават уроците по скайп, когато се наложи. „Ако детето е болно или е паднал дълбок сняг и учениците не могат да стигнат до училището, колегите включват компютъра, свързват се с липсващите деца по скайпа и така преподават урока пред тях в реално време”, казва директорката Диана Димитрова. Тя е категорична, че навсякъде има интернет и всички деца са оборудвани с компютри.

Оглавяваното от нея ОУ „Стою Шишков” е средищно и защитено. Прекрачвайки прага му не всички деца владеят книжовната българска реч, тъй като в повечето домове се говори предимно на родопски диалект. „Децата в първи клас идват, без да владеят книжовния език, но до края на първия срок го усвояват. Успешни сме, защото учим учениците си да мислят. Добрите резултати идват и от това, че те са изследователи, работата по проекти и извънкласни дейности помага много за това“, изтъкна още директорката.

В малкото училище това е хубавото, че децата се познават, родителите също. Детето е личност, а не просто №Х. Това също е един от елементите на добрия резултат. Както и маломерните паралелки, в които децата получават по-голямо внимание, казва Димитрова и добавя: „Ние караме децата да обичат себе си. Те знаят кои са силните им страни и никой не го критикува непрестанно. Затова добиват самочувствие, с което организира света около себе си.“

По в-к Преса

Коментари
2014-07-08 12:16:04 От: Петко от Петково

В Родопите все още ще срещнете доронамерени и с традиционно домашно възпитание българи - независимо дали са християни или мюсюлмани.Това се предава и на децата. Хвала! Е, заради това и резултатите на учениците от Смолян и Смолянско ,учудват всички.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот