Млади българи преобръщат представи – що е то „селянин” в XXI в.

 (2 коментара)


Млади българи преобръщат представи – що е то „селянин” в XXI в.

30-годишният Тодор Бобев във Вързулица показа, че на село се живее отлично, ако не си захранен с градска лиготия и ако не те мързи...

В село с 150 души и цели улици с празни къщи 30-годишен млад мъж и съпругата му, са си направили 13 оранжерии за домати плюс бамя, тиквички, пипер и какво ли още не на открито, гъбарник и тузарски дом за тях и двете им деца.

Тодор Бобев допреди няколко години е бил сервитьор във Велико Търново и е работил по складовете. Напук на кризата и твърденията, че всички кадърни млади българи бягат в чужбина Тошко се завръща на село, за да се спаси от задушаването в града и от липсата на перспектива.

Сега младото семейство Бобеви с помощта на Бобеви -старши и няколко сезонни работници гледат домати в 3, 5 дка оранжерии. Отделно на открито се отглеждат всички други възможни зеленчуци, а в къщата на родителите, където все още младите живеят, има и модерен гъбарник. Всичко това е направено с европейски пари и Тодор Бобев е сред малцината, които не се оплакват от бюрокрацията за помощ от Европа.

НАД 70 000 ЛВ. ИНВЕСТИЦИИ, СЕГА ЧАКА ПАРИ ЗА ТРАКТОР

ЦЯЛАТА ИНВЕСТИЦИЯ В ОРАНЖЕРИИТЕ И ОСТАНАЛОТО ПРОИЗВОДСТВО НА ЗЕЛЕНЧУЦИ е над 70 000 лв., разказа усмихнатият млад мъж пред екип на „Борба” в петък.

Парите са от мярка 112 на ЕС, която вече приключи, а фамилия Недеви нямат нито лев задължения. За поддържане на стопанството, което е семеен бизнес, те чакат обаче отваряне на новите програми за селското стопанство, за да си купят малък трактор, който струва около 25 000 лв. Модернизацията е част от амбицията на Тошко да има още оранжерии. Сега има техника, но тя е недостатъчна – фреза, стандартен трактор и други машини.

„...От няколко години съм тук, със зеленчуците се храни семейството. Съпругата ми Виктория, дъщеря ми Кристияна и синът на един месец Георги са щастливи и си мисля, че всъщност на село не е лошо, нито пък можеш да си бедняк, ако не те мързи. Никога преди не съм си представял, че ще се занимавам с това и ще ми харесва, но и никога не съм обичал градския живот. Проблеми има като във всяко начинание, но се оправяме”, разказва Тодор Бобев.

За продажбата на продукцията се грижи баща му Георги, който този ден бе на пазара във В. Търново. Майка му Митка е учителка в детската градина в Страхилово и всяка сутрин води със себе си внучката Криси.

ДЕТСКА ПЛОЩАДКА В НОВИЯ ДОМ

ДО МЕСЕЦ МЛАДОТО СЕМЕЙСТВО БОБЕВИ ЩЕ СЕ ПРЕНЕСЕ В НОВИЯ СИ ДОМ – старото кметство в селото. Преди година Георги Бобев купил уникалната сграда от човек, който си я върнал чрез реституция. Доста години това е било кметство и заради това и до днес си остава с това име.

Двуетажната сграда вече е напълно обзаведена, а двата вековни кестена отпред придават екзотичен и тузарски вид. Върху райграс пък младият баща Тошко е направил невероятна детска площадка за двете си деца. Там могат да се видят и водни лилии, басейн с лебед край тях, естествено, играчка.

„До месец ще се пренесем тук и смятам да направя сериозно освещаване и тържество, което да съживи Вързулица и да се види, че младите българи могат да се връщат на село и да изкарват пари от земеделие”, обещава на изпроводяк Тодор. Че такива хора съживяват селата, казва и кметският наместник Генчо Тодоров, който е на този пост близо 40 години, когато тук жителите са били над 800 души...

По онлайн изданието на в-к Борба, Велико Търново

Коментари
2014-06-30 20:59:55 От: Аборигенчо

Направо не е за вярване - и къде пласира продукцията си, едва ли в големите търговски вериги, които ще го фалират за нула време

2014-07-01 13:16:06 От: Дедо Манчо

Като е млад човек, всичко му спори. Стига само да не го мързи и да не търси само мекото... Скоро Тодор ще забогатее и тогава ще види опаката страна на българския характер. И ще му завиждат точно тези, дето сега само приказвати все гледат да минат метър. Но сигурно и родителите на Тодор са много работливи - крушката не пада по-далеч то дървото.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот