Зов за помощ: Вековна светиня пред срутване и изчезване!

Автор: Любомир Любенов


Зов за помощ: Вековна светиня пред срутване и изчезване!

Стои и бди все още той над Владая – горд и окаян - манастирът „Света Преп. Параскева – Петка Българска”. С минало славно и героично, с настояще нерадо и толкова драматично, че заплашва да се превърне скоро в трагедия.

Основан през Второто българско царство (12-14 в.), той е бил двупрестолен, затова името му и това на черквата са на св. Петка Българска, а параклисът под нея е на св. вмч. Неделя. Знайно е, че през 1328 г. жестоки и свирепи кръстоносци-католици го опожарили и сринали до основите, а монасите, преди да бъдат избити до един, успели да заровят иконите на двете светици под каменен кръст, който и днес се намира под вековен дъб.

 

Но българите възстановили манастира, очевидно в рамките на едно поколение, така щото цар Иван Шишман е бил чест гост на славната и многострадална обител и се запомнил като щедър дарител.

 

През турското робство тук е била изкопана и изградена подземна черква – изключителен подвиг. Редовно са отсядали и хайдути, а един от тях – войводата Кьосеоглу Вълко, „аслъ вехти хайдутин от Кладница” – подарява на манастира купена от него камбана. Турците го хващат за тази му дързост, но според запазената приписка „... Утепа Вълко пандурите, та се скри в Диовица.”

 

И сега ще видите в двора десет вековни дъба, за които е писано, че са „хайдушки дъбе, зая да седи четата под тях и да си прави зияфетът.”

 

През 1902 г. (десетилетие преди Балканската война!) родолюбиви българи възстановяват черквата. А през 1911 г. селяни от Луково, Дебърско даряват запазени и сега каменни свещници. Тук са разквартирували и поделения на царските трудови войски, чиято помощ в укрепването и поддържането на обителта е оставила добри спомени. Храмовият празник е на 14 октомври (Петковден) и събира стотици вярващи от близо и далеч.

 

Ала земетресението от 22 май нанася жестоки поражения. Да видите черквата светиня, оградена с обезопасителна лента отвсякъде – сърцето ви ще се обърне. Но е така – с изкривен вълнообразно покрив, с пукнатини в стените и заключени здраво двери – тя е опасна за човешкия живот! Вместо да служи за укрепване на вярата, тя заплашва смъртно.

 

Отключва ни монахиня Анисия Ангелова, игумения на манастира и заедно с кмета на Владая Васко Стоянов влизаме вътре. Спукани тавани и стени, хрущяща под краката паднала мазилка отвсякъде. В абсидата зеят още по-страшни пукнатини, там и подът е пропаднал с цели 25 сантиметра. Твърде вероятно е още един от остатъчните трусове да срути полусферичния купол, че и част от покрива на черквата.

 

Огледахме, прекръстихме се и благоразумно си излязохме. Остана обаче зад нас опасността за повредените стенописи и иконостасът, които са регистрирани официално като паметници на културата. Както, разбира се и за цялата сграда.

 

Веднага след бедствието кметът на Владая инициира и придвижва преписка и сега я отваряме за по-голяма точност. В нея са описани най-общо следните поражения. „1. Паднал таван и мазилка на Св. Олтар. Пукнатини в централния купол и стените със стенописи и икони. 2. Нарушена и пропукана е конструкцията на сградата между притвора и централното помещение – в резултат на което е прекъснато електрическото захранване и сега сградата е без ток.”

 

Всъщност с тази преписка, адресирана до комисията по бедствията и авариите нещата не свършват, а оттук започва борбата.

 

В манастира идват различни комисии и специалисти, за да обобщят компетентно. Особено трогателна е работата на един от доайените на конструкторите у нас Антон Малеев, който се отзовава по покана на селския кмет, изследва съвестно и написва безкористно подробен доклад. Според него стопанската сграда има такива пропуквания по стените, че всеки момент ще рухне. И трябва да се разруши незабавно. А в нея живеят монахинята и нейни помощнички!

 

На неотложно разрушаване подлежи и абсидата на черквата. Там пък трябва да се пусне сонда, за да се разбере какви подпочвени води има, та да е ясно на колко метра ще се направи задължителният дренаж. И да се изработи конструктивен план за възстановяване и на двете сгради.

 

Районното кметство, въпреки че не му е вменено в задълженията, започва изготвянето на количествено-стойностна сметка. Не за цялостно възстановяване на манастира, а на първо време за онези строителни дейности, които ще го направят безопасен за хората. Според първоначалните оценки – необходими ще са над 60 хил. лв.

 

На основата на тези натрупани данни кметът на Владая отваря втора, още по-сериозна преписка. Снабдена с новите данни, тя заминава на правилните адреси. Защото става ясно, че за манастирите нормативно трябва да се грижат и областните управи.

 

Манастирите в софийско са собственост и се обгрижват от Софийската митрополия, но тук пораженията са от голямо природно бедствие и държавата следва да се намеси. А в черквата съществуват (все още) и паметници на културата, за чието опазване и съхранение не бива да се пестят никакви пари – те са безценни. Затова този зов за помощ е адресиран (освен до районния и до столичния кмет) най-вече до областния управител и до министъра на културата. Засега отговорът е мълчание.

 

Вероятно и на тези две институции им трябва време, но така или иначе – реакция няма. А още по-стряскащата истина е, че и време няма.

 

Монахиня Анисия, игумения на манастира: „Много съм благодарна на кмета на Владая г-н Васко Стоянов, защото непрекъснато води специалисти и сезира различни инстанции. Той ни оказва постоянна подкрепа, но това е природно бедствие и сега ни остава да се надяваме на държавата. Тук имаме и свлачища и не знаем на есен какво ще ни се случи... „

 

Кметът на Владая: „Аз съм изключително притеснен – в момента този манастир може да се срути! Черногледо, но вярно. Тук при нас в планината времето се променя бързо и рязко, ще дойдат и порои, и бури. Едно такова сезонно явление или ново земетресение, макар и по-слабо, могат да се окажат фатални. И мисля, че държавните инстанции, които сме уведомили подробно за положението, трябва да реагират.”

 

Има и още за добавяне към голямата беда. Телеграмно:

- До манастира се стига по еднокилометрова пародия на път – толкова изровен, че е труден и за пешеходци. Някогашната автобусна линия, която е била до жп-гарата и е оставяла хората само на 200 м от манастира, е закрита.

- В XXI в. обителта крепи живот без електричество, като да е в пещерната епоха.

- Цяла зима тук е нямало вода, а през лятото идва нередовно. След като не е дала смислен отговор на многобройните сезирания, нека поне сега „Софийска вода” обясни защо е този режим и да го отстрани.

 

И така си тръгваме угрижени и със свити сърца. Зад нас остава Владайския манастир - пред срутване, ,без път, без ток, без вода. И се питаме – в първата половина на XVI в. българите са успели да възстановят тази твърдина на нашата православна вяра без моторни машини, в началото на ХХ в. други патриоти са я възстановили в бедни и трудни предвоенни времена, ще изпълнят ли дълга си и съвременните демократични институции и людете, които ги ръководят и представляват?

 

И много ни се иска отговорът да е незабавен и положителен! Няма ги и кръстоносците убийци, няма ги и турските поробители душмани. Та някой си Рихтер ли, колкото и ще степени да има, ще ни отнеме пред очите една вековна българска светиня?

 

Не е никак смешно – със съдбата на паметниците и крепостите на националната история и духовност шега не може да има. Мълчание и пренебрежение – също!

 

Публикация във в-к „Софийски вестник, бр. 31 (374)/9-15 август 2012 г.

 

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот