Зов за „януарска буна” се носи по Интернет

Автор: Свилен Мишляков


Зов за „януарска буна” се носи по Интернет Снимката е от www.dnevnik.bg

Готви се серия от протести срещу батаците на властта, потънала в лой от политическа некадърност, всеядна корупция и имперско отношение на политическа ни класа към българските граждани

Дали това ще бъде израз на категорично несъгласие, и с управляващи, и с опозиция, за продължаване на статуквото до парламентарните избори през юни?. Дали ще вдигнат врява срокът до новия вот да се съкрати значително? Ще видим.

 

Шествията на еколози, студенти, неправителствени организации са предвидени за 14 януари, сряда – деня, в който тръгват заседанията на НС след предългата коледна  ваканция. ( В навечерието и първенците на нацията отчетоха, че са се потрошили от работа! – Бедни, бедни дядо Вазов, кога пак ще напишеш, че българинът трябва „да се спряпа от срам”.)  

 

Вероятно, програмата на протестите заостря този факт, и заради него  в 10.00 часа студентите поемат от зала „Христо Ботев" в Студентски град към Народното събрание. Очаква се там, в митинга да се влеят още недоволници. Да отчетем, че е работен ден, предиобед, та който излезе рано-рано в „обедна почивка” и пожелае да се навика на воля, си е лично негова работа.

 

„Призоваваме всички, които стачкуваха под различни форми поотделно, да се обединят", пишат в съобщението си организаторите.

„Постави [14] пред името си в знак на солидарност с националния протест срещу мафията, бедността, корупцията и политическата некадърност. Ела на 14 януари в 11.00 часа пред Народното събрание. Препрати това съобщение до всичките си абонати." Подобни текстове се разпространяват от няколко дни между потребителите на Skype, Facebook, както и в повечето български форуми. Такъв своеобразен начин са избрали общуващите в интернет, за да заявят гражданската си позиция.

 

„Години наред живеем в най-бедната и корумпирана страна в Европа и дори след 2 години членство в ЕС не е възприета нито една европейска практика (бел. ред. – това твърдение ни се струва пресилено). Няма да търпим безнаказано да избиват колегите, приятелите и надеждата ни. Няма да живеем в страх. Години наред живеем на дъното, живеем в страната на мафията, беззаконието и амнезията. Писна ни! Да покажем на политиците ни, че ни пука, че не спим и че няма да ги търпим", пише в предварителния текст на протестиращите.

 

Препратка към клип в сайта за видеообмен VBOX7.com пък припомня за абсурдите на изминалата година - убийства, катастрофи, бедствия и други, на които правителството не реагира адекватно.

 

Според в-к „Новинар” студентите ще се срещнат с Политическа партия „Зелените" в сряда, тогава ще се оповести обща декларация и ще се обсъди начина на протест, според представител на университетския клуб за екология и устойчиво развитие ЮНЕКО. Студентите са получили разрешение и от общината за шествия в рамките на три дни.

 

Налагат се уточнения и следващите ги въпроси. Ето, че пак, както преди 12 години –  да си припомним и „януарската буна” през 1997 г.- първо младите тръгват на акция, поход, масов протест, въодушевени и гневни. Тогава първи вдигнаха байряците младежите от ВМРО, сега напират еколози и граждански сдружения. Тогава постепенно цялото СДС се изля по улиците. Но обективизма изисква да си спомним, че Жан Виденов бе обявил оставката си още на 42 конгрес на БСП на 21 декември 1996 г. И на 28 декември НС я гласува. Все по това време, Желю Желев доизкарваше президентския си мандат, в същия месец, на 22 януари предстоеше инагурацията на новоизбрания Петър Стоянов.

 

Тъй че, както пишеше по пропагандните дипляни и книжки отпреди двадесетина години, тогава „бяха назрели обективни политически условия” за тези събития. Днес и президентът, и премиерът се водят, че са съпартийци. И какво следва?

 

С припомняния, как БСП издигна кандидатурата на Николай Добрев ( лека му пръст!) за нов премиер, как той събра мъжество и я върна на 4 февруари, за да отпуши закучилата се криза, файда няма. Те са отминали в небитието. Но някои успоредици все пак се налагат.

 

Тогава протестиращите студенти и „неидентифицирани площадни личности” палеха гуми на Орлов мост, заграждаха с барикади „Раковска” и булевардите, мятаха камъни по депутатите. А те се изстрелваха на бегом от НС, снишени ( например снажният г-н Жорж Ганчев бягал, според очевидци, „като елен-лопатар”между препятствията!) към автобусите пред Художествената академия. Пазеха ги полицейски щитове от народната любов, докато се настанят и отпрашат. После младежите ги събираха на няколко пъти между Народната библиотека и Университета и им раздаваха пари! И при настъпващите събития ли ще е така? Сега, за какви суми са спазарени, ако наистина народното недоволство ескалира.

 

До ден днешен не е известна ролята на посолствата, фондациите, служби, формации, дипломати и не дотам, отделни граждани от ЕС в тези отминали дни. Каква беше ролята на Атлантическият клуб в България ? Има ли участие на западноевропейските институции при откритото лобиране за смяна на българските властови структури? Естествено, че г-да амбасадорите няма да се нагърбят с рушителна дейност, но кои други се „включваха” и „изключваха”. Впрочем, защо до ден днешен няма нито едно сериозно публично изследване за приноса на западните институции при формирането на българските политически процеси от 20 години насам?

 

Вече сме страна-членка на ЕС. Не е срамно, нека достойно въздадем на по-демократите от нас за техните гигантски усилия, да не спят, залък да не кусват, за да пребъде демокрацията по българско.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот