Зоран Заев отказа да ходи в Брюксел


Зоран Заев отказа да ходи в Брюксел

Прокуратурата му повдигна още едно обвинение в корупция...

Лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония(СДСМ) Зоран Заев, заяви, че няма да присъства на насрочената среща за разрешаване на политическата криза в страната с еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан на 10 юни в Брюксел, съобщиха агенциите.

"Изявлението във Вашингтон на Йоханес Хан съдържа елементи на пристрастие и не съответства на подготвителния период преди решаващата среща в Брюксел. Учудваща е оценката на Хан за положителните доклади на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа(ОССЕ) през последните избори в Македония. Нито ОССЕ, нито ЕС досега са констатирали, че докладите за Македония са положителни", заяви Заев в специално изявление в Скопие.

Той обяви, че доказателствата от проекта "Истината за Македония" разкриват престъпленията по време на повечето избори в Македония, организирани и проведени от тази власт.

"Искам да подчертая, че ние за целия този период се отнасяме максимално демократично и седнахме на една маса, въпреки неравноправната позиция, в която бяхме поставени. Дадохме максимум в този процес и очакваме това да се спазва от двете страни", заяви Заев. 
 

Прокуратурата в Македония повдигна вчера още едно обвинение срещу лидера на СДСМ. Адвокатът на Зоран Заев потвърди, че обвинението е в корупция. Прокуратурата твърди, че Заев е поискал от предприемач от Струга 200 000 евро, за да завърши приватизацията на държавно землище.

Защитата твърди, че няма доказателства за това. Адвокат Ване Андреев заяви, че са подготвени доказателства, въз основа на които обвинението против Заев ще бъде отхвърлено.

Преди това в медиите беше разпространен запис, на който се твърди, че Заев признава, че иска подкуп. Според очакванията на Андреев този запис няма да бъде включен в доказателствата. Наказанието за това престъпление е пет години затвор.
 

МВР съобщи за предполагаемия подкуп, взет от Заев, на пресконференция в началото на май. Тогава от министерството зявиха, че не е имало приемане и предаване на пари. Въпреки това обаче прокуратурата е решила да поиска най-тежкото наказание – минимум 5 години затвор.

Срещу Заев има вече повдигнато още едно обвинение по случая "Преврат", според което лидерът на СДСМ заговорничи заедно с чуждестранни тайни служби са сваляне на правителството в Скопие.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот