Защо генерал Ратко Младич още е на свобода в Сърбия?

 (4 коментара)


Защо генерал Ратко Младич още е на свобода в Сърбия?

Босненският сръбски генерал Ратко Младич триумфално влезе в Сребреница преди 15 години, позирайки пред телевизионните екипи, припомня от Белград в коментар Борис Бабич от ДПА:

Младич пиеше за здравето на унизените холандски умиротворители и потупваше по главата ужасени деца. След това, както се твърди, той наредил убийството на около 8000 момчета и мъже, заловени в мюсюлманския анклав, и прогонването на останалата част от населението.
 
През ноември 1995 г., когато продължилата 42 месеца война в Босна приключи, базираният в Хага трибунал за военните престъпления в бивша Югославия  обвини Младич в геноцид, идентифицирайки го като човека, директно отговорен за клането в Сребреница.
 
Но Младич е все още на свобода в Сръбия, независимо от високата цена, която страната продължава да плаща за свободата на генерала.
 
Радован Караджич, политически лидер на босненските сърби по време на войната, бе арестуван в Белград преди 2 години, след като водеше удобен живот под фалшива самоличност, но с легитимни документи.
 
Сърбия го изпрати в Хага, където срещу него се води съдебен процес по обвинение във военни престъпления. Тогава защо Младич е още на свобода?
 
Просто има твърде много заинтересовани хора, които разбират, че той е основна връзка между войната и Белград, казват наблюдатели. Сърбия никога няма да предаде Младич за този процес и ще плати цената за своето решение, заяви политическият анализатор Душан Богданович пред германската агенция ДПА.
 
Бивш белградски дипломат в Бон и Берлин, който сега работи в базирания в Белград Комитет на адвокати за човешки права, Богданович заяви, че случаите с Караджич и Младич не са еднакви.
 
Караджич често се бунтуваше срещу Белград и винаги поддържаше известна дистанция, заяви Богданович. Младич обаче е живо доказателство, той персонифицира връзката между Белград и събитията в Босна, включително Сребреница.
 
Сръбските власти - полиция, политици и прокурори, настояват, че те правят всичко възможно, за да изправят Младич пред правосъдието, но той се измъква от тяхната хватка. Богданович казва, че това не е вярно.
 
Те могат да имат Младич в определен ден, но това няма да стане, защото Сърбия е решила, че тя не може да си позволи той да застане в Хага и да изслуша това обвинение, каза той.
 
Международният трибунал на ООН през 2007 г. частично оневини Сърбия по обвиненията в геноцид, внесени от Босна във връзка със Сребреница, заявявайки, че Белград не е направил достатъчно, за да предотврати това зверство.
 
След много дебати сръбският парламент през март окончателно се извини за това клане, но декларацията не задоволи напълно роднините на жертвите. Тя ядоса също сърбите, като само една трета от тях подкрепи резолюцията, според социологически изследвания.
 
Много сърби вярват, че присъдата на човек като Младич може да доведе до искания за обезщетения за военни щети от десетки милиарди долара. Мнозинството от сърбите виждат в Младич войник за справедлива кауза, ако не и истински герой.
 
Анкета през април на в. "Прес" показа, че 57 процена са против неговия арест и екстрадиране. Авторът и анализатор Филип Сварм заяви, че това, което позволява на Младич да се движи свободно, са неговите връзки с отговорни лица в Белград, много от които остават на власт днес.
 
Съдебният процес срещу Караджич може да хвърли известна светлина върху ролята на Белград във войната в Босна, но този процес не се очаква да приключи преди 2014 г.
 
Освен това Караджич може да посочи като смекчаващо вината му обстоятелство честите си сблъсъци с покойния сръбски лидер Слободан Милошевич.
 
Трибуналът обвини Милошевич, че е главният мозък на геноцида във войните в бивша Югославия, но той почина през 2006 г. преди края на процеса. Затова повече от всеки друг Младич е човекът, който международната общност и жертвите искат да видят в съда.
 
Холандия, където правителството падна през 2002 г. във връзка с доклад, разкриващ недостатъците на холандската умиротворителна мисия в Сребреница, заяви, че няма да позволи по-близки връзки между Сърбия и Брюксел, преди Младич да бъде изправен пред правосъдието.
 
Сърбия ще изчака, заяви Богданович. Потвърдена смърт вероятно ще деблокира Сърбия в дипломатически план и ще реши някои от нейните проблеми.
 
Вероятно по този начин Сърбия може да се отърве от политическия проблем, но така върху нея пада морална отговорност, която поколенията ще трябва да носят, вместо да я остави на Младич, предупреди Богданович.
 
Превод: Светла Митева, БТА – П.П.  
 

Коментари
2010-07-12 14:06:22 От: +

Сърбите са докзали че си имат уважението и самочувствието в отлика от нашите дупедавци !Да имаш чест и достойнство е проява на интелект който нашата върхушка като че ли е изгубила безвъзвратно !тежко на българия!

2010-07-18 21:19:46 От: 3

Браво Радко браво Младич:Така трябва да се действа когато са застрашени Родина и Религия!
Свалям ти шапка!

2010-08-14 10:25:51 От: 7

За какво браво на Младич - за безмисленото избиване на 8000 души мюсюлмани в Сребреница. Какво е спечелил с това? Територия, население-нищо само срам за сърбите.

2010-08-14 23:32:43 От: 3

Какво е спечелил ли???Достойнство и чест да браниш родина,граници и вяра!Ето затова му свалям шапка а ти ако щеш и 8ца се пиши само глупави випроси не задавай!

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот