Заселват ни турци, руснаци и сирийци


Заселват ни турци, руснаци и сирийци

За първи път докладът за демографското развитие отчита нулева миграция - обаче за сметка на пристигнали чужденци...

През 2016 г. за първи е отчетена нулева миграция в доклада за демографското развитие на България, съобщи bTV. Нулева миграция означава, че броят на напусналите и на заселилите се в страната през годината е почти или напълно равен.

Докладът сочи, че от България през 2016 г. са си тръгнали 29 000 души, а тук са се установили 25 000. Основната част от напускащите са българи, докато тези, които се заселват, са основно турци, руснаци и сирийци - те са 55% от чуждите имигранти, чиято численост е почти 15 000.

Останалите, над 10 000 са българи, които се връщат по родните места, защото не са успели да се установят в чужбина.

По традиция най-голямата част от българите, които търсят реализация в чужбина избират Германия, Испания и Великобритания - общо 48% от всички емигранти.

Тенденцията за последните 15-20 години все пак сочи, че миграцията най-често е в рамките на страната. Всеки трети е сменил местожителството си от една област в друга.

Новост е завръщането от градовете към селата. Само тази година 3000 души са напуснали столицата и са се заселили в широката Софийска област. Очаква си до 1-2 години преселването от големите градове към околните села да се прояви и в Пловдив и Варна.

Приписка на "Българи": Да бяха казали, че се подменя демографския профил на населението в България, а не че имало нулева миграция. Основната част от напускащите са българи, докато тези, които се заселват, са основно турци, руснаци и сирийци - това не е миграция, друга е думата...

Остава ни надеждата, че от тези 29 000 заминали, голяма част също ще се върнат - ситуацията в богата Европа не е като преди 10-15 години. Въпросът е какво ще правят тук?

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот