Започват Коледните празници в Сопот, Клисура и Копривщица


Започват Коледните празници в Сопот, Клисура и Копривщица

Национално дружество "Традиция" започна заснемането на възстановки на християнски празници и традиции, съобщи Таня Славова от РК "Традиция" - "Карлово-Сопот", разказва в репортаж оттам Дима Шопова:

Проектът предвижда изработването на серия от филмчета, които да запечатат за поколенията културните традиции в региона, добави тя. Проектът се осъществява изцяло на доброволен принцип.

Сред инициаторите са около 20 души - членове на НД "Традиция" от Карлово, Клисура и Копривщица, от Сопот, занаятчийският еснаф в града, журналисти, ученици от ПГ "Ген. Владимир Заимов" и Историческият музей в Клисура.

Всеки според възможностите, всеки според дарбата и таланта си се включва в това начинание, коментира Славова.

В архива си те вече имат възстановката на "Радини вълнения" по романа "Под игото" на Иван Вазов, която според Таня Славова се разпространява сред българските общности зад граница.

Последните снимки запечатаха два големи християнски празника - Игнажден с ритуала "полазник" и Коледа с коледарите. Коледа е от най-големите християнски празници и най-богатият в обредно отношение, но Игнажден се приема за начало на коледните празници, обяснява Славова.

На Игнажден, който се отбелязва на 20 декември, са започнали родилните мъки на Божията майка. Славова припомни, че обредите на Игнажден са свързани с гадаенето и с магическото заклинание за берекет и благополучие през настъпващата година.

Най-важният от тях е "полазването". Всички в семейството от сутринта очакват кой ще бъде "полазникът" - първият посетител на дома. Ако е добър човек и късметлия - това е добра поличба. Такъв човек се посреща тържествено, с уважение и на софра.

Стопаните го даряват с дреха, риза или чорапи. На този ден не се "изнася" нищо от вкъщи, не се дават пари назаем, за да не се "изнесе" благополучието от дома. Това е и акцентът на възстановката в една от възрожденските къщи на сопотския еснаф.

Представено бе 5-членно семейство, което очакваше своя "полазник". Наредена бе богата, но съобразена с коледните пости трапеза, като преди това около къщата бе посипано кадено жито, изпечена бе традиционната обредна игнажденска пита с кръстните знаци.

На печката затракаха пуканки. Те се изпукаха добре, което означаваше, че през следващата година в Сопот ще се раждат преди всичко момичета. Докато вървеше суматохата около приготвянето на трапезата, домакинът запали в огнището "бъдника" - пън от крушево дърво.

Както повелява традицията, той сам го бе отсякъл, сам принесъл в дома си и той, според традицията трябва да гори през цялата нощ, за да пази домочадието от демонични същества.

Паленето на пъна е и почит към свети Игнат, който предпазва от огън и пожари. От Рождество Христово започва новото летоброене и човешката история се разделя на преди и след Христа.

Това е и една от причините този ден, познат и като Коледа, да се тачи толкова много, разказа Славова. Възстановката на Коледа ентусиастите извършиха в гр. Клисура и в нея се "включи" традиционното за 19-и век многочленно българско семейство - баба и дядо, родители и 3 деца.

Коледа започва с Бъдни вечер - тиха семейна вечер, бдение в храма и веселие по улиците. След полунощ всички в семейството бдят около огъня в очакване на коледарите.

Преди това треска от бъдника е закопана в лозята за плодородие и добро вино, друга е хвърлена в реката за здраве и дълъг живот. И тръгват коледарите, все мъже - ергени, годеници и скоро женени.

И тръгват празнично облечени, наметнати с бели ямурлуци, с накичени с китки калпаци, в ръце с шарени тояги. Трепти въздухът от коледарските песни. Гонят злите създания, оповестяват раждането на Сина Божий.

Тръгват от къщата на най-личния човек в селището и влизат във всеки дом. Навсякъде, за всеки един член от семейството, изпълняват песен за благополучие.

Стопанинът ги черпи с вино и ракия, момата ги дарява с вит кравай, стопанката слага в торбите пари, месо, боб, брашно. Тръгват си след молитвата на "попа". За посрещането на "полазника" на Иганжден и за Коледа и коледарите се погрижиха учениците от ПГ "Ген. Владимир Заимов" - Сопот.

Учениците приготвиха храната, обредните ястия и хляб за двете възстановки. Филмчетата ще се излъчват по местния телевизионен канал по време на Коледните и Новогодишни празници.

Кореспонденция за БТА – П.П.


Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече