Започна Световната конференция на ООН за климатичните промен


Започна Световната конференция на ООН за климатичните промен Снимка: dnevnik.bg

Пактът за борба с климатичните промени предстои да бъде подписан през декември 2009 г., предава сайта politics.bg

 

12-дневна конференция на ООН, посветена на климатичните проблеми, стартира днес в полския град Познан, предаде Франс прес. Преговорите имат за цел да подготвят нов глобален пакт за борба с климатичните промени, който да бъде подписан през декември 2009 г. и трябва да бъде най-амбициозното климатично споразумение досега.

Във форума участват министри на околната среда и делегати от 150 страни. Споразумението ще съдържа основни изисквания за намаляване на емисиите на парникови газове след 2012 г., когато изтича Протоколът от Киото.

Според ООН индустриалните държави трябва да подкрепят развиващите се страни с около 80 млрд. евро годишно за опазване на климата, пише днес германският вестник “Нойе Оснабрюкер Цайтунг”, цитиран от Агенция Фокус.

Изпълнителният директор на Програмата на ООН за опазване на околната среда Ахим Щайнер заяви, че шестте до седем милиарда американски долара, които в момента Световната банка предоставя от инвестиционния си фонд за климата “със сигурност” не стигат.

За една определена фаза годишно са необходими най-малко около 80 млрд. евро. Подобна сума е оправдана, “ако успеем да спомогнем с инвестиции от подобен размер за постигането на една глобална политика за климата на срещата през 2009 г. в Копенхаген”.

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот