Западът в ЕС признава очевидното


Западът в ЕС признава очевидното

Русия е важен и силен партньор. Русия е неотменима част от Европа. Европа ще отмени санкциите срещу Русия, веднага щом бъде постигнато мирното регулиране на конфликта в Украйна, заяви пред "DW" Гюнтер Ферхойген, бившият зам-председател на ЕК.

Казаното от опитния и добре информиран политик Ферхойген е съществена крачка напред в посока на някакво подобрение на отношенията между Евросъюза и Русия, от което биха спечелили и двете страни. Западът в ЕС май е на път и официално да признае отдавна очевидното – Крим от векове е руска територия, населена с руснаци по самоопределение.

Москва не може да се откаже от тази територия, защото би загубила ключова отбранителна позиция, а и такъв акт би се възприел от над 80 процента от гражданите на държавата като предателство на Кремъл.Така санкциите на Запада се оказват много по-малко болезнени за Русия, отколкото за страните от Европа. Печелят от тях само САЩ.

При рязкото оттегляне на европейския Запад от противопоставянето на Вашингтон с Москва Щатите биха понесли доста сериозни загуби от морален, политически, в по-малка степен и икономически характер. Ето защо от седмици се търси начин приключването на сблъсъка в Украйна да не е обидно за хегемона.

Това преди всичко имат предвид западните политици като говорят за „мирно регулиране на конфликта в Украйна“. За запазване целостта й говорят и те, и официална Москва, но това вече не е възможно. Украйна е несъстояла се държава, изначално разделена на две-три съставни части, а между тях вече стоят много кръв и милиони гневни и въоръжени хора.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот