Заменки: Скандал по оста Бокова – Митов


Заменки: Скандал по оста Бокова – Митов

Кой от тях предаде националните ни интереси – взаимни обвинения

Кандидатурата на България за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за 2018-2019 г. е била оттеглена след ангажимент към Полша.

Това заяви министърът на външните работи в оставка Даниел Митов по БНР, добавяйки, че в замяна Полша е дала подкрепата си към кандидата ни за генерален секретар на ООН Ирина Бокова.

По-рано вече
беше станало ясно, че ще има противоречиви версии за изгубеното място на страната в Съвета за сигурност В предаването „Преди всички“ тази сутрин министърът каза:

„Когато правителството „Орешарски“ номинира г-жа Бокова за кандидат за генерален секретар на ООН, тогава самата г-жа Бокова тръгна да си прави кампания и да събира подкрепа."

"Още (през) ноември 2014 г. тя се беше срещала с полския външен министър по това време и от този разговор беше станало ясно, че Полша е готова да подкрепи нейната кандидатура за генерален секретар на ООН срещу размяна за подкрепа от България за Полша“, обясни Митов.

Всяка година общото събрание на ООН избира 5 от 10-те непостоянни членки на Съвета за сигурност за 2-годишен мандат. Групата Източна Европа може да разчита на едно място за периода 2018-2019 г. След оттеглянето на България, Полша остава единствен кандидат.

Като друг мотив министърът на външните работи в оставка посочи, че приоритет е първото българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че оттеглянето на кандидатурата на България за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН е "поредното национално предателство на правителството на Бойко Борисов".

Това тя каза пред журналисти в Народното събрание, предаде агенция „Фокус“.

„Вече сте разбрали от български и от международни медии, че правителството оттегли кандидатурата на България за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Тази кандидатура е издигната през 2003 година и България имаше огромен шанс да получи тази позиция в ООН за 2018 и 2019 година“, посочи тя.

Корнелия Нинова уточни, че правителството я е оттеглило с перспектива през 2038 година отново да се кандидатства. „Станало е в договорка за подкрепа на Полша за Кристалина Георгиева срещу отстъпление от тази позиция“, добави тя.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот