Задържаха иманяр с уникални артефакти


Задържаха иманяр с уникални артефакти

Иззети са уникални монети, пръстени, печати, медальони с културно-историческа ценност.

Операция по спасяване на автентични културно-исторически ценности е осъществено от служители на отдел "Криминална полиция" при ОД на МВР-Бургас. Акцията е продължила  близо едно денонощие, задържан е 60-годишен мъж с инициали Д.Д. от село Съединение, община Сунгурларе, съобщиха от местната полиция.

От дома на задържания в специално пригоден тайник са намерени и иззети 666 монети и други артефакти - пръстени, печати, пломби, медальони. Констатирано е, че културно-историческите ценности са събирани години наред, като мъжът извършвал незаконни археологически разкопки в районите на Общините Руен и Сунгурларе.

Артефактите в голямата си част са редки, като много от тях са с добро ниво на съхранение и качество. За извършване на незаконната си дейност иманярът използвал металдетектори и друга техника. До момента не е установено да е имал съучастник или да е поддържал близки контакти с други иманяри от региона.

Полицейските служители разполагали с данни, че артефактите ще са обект на трафик зад граница (най-вероятно в Германия), поради което инициирали операция по предотвратяване изнасянето зад граница на културно-историческите ценности.

Всички ценности ще бъдат предмет на експертиза от специалисти на Националния исторически музей - София и Регионалния исторически музей - Бургас.

Д.Д. обяснил, че със сумата от евентуалната им продажба ще финансира  създаването на нарочна карта на местата, където са открити и щял да ги вложи в частен музей, където да се излагат намерените ценности. Мъжът искал да развие мрежа за селски културен туризъм, насочен към античната история.

Приписка на „Българи“: Ако не са врели-некипели, за да се подмаже на следователите, та да измъкне по-малко наказание, то намеренията на малджията заслужават адмирации! Музей, селски туризъм – ами ако не са фетиш, дрънкане на едро, ясно е че някой го е „изпял“ първоначално, за да го подхванат разследващите! Човекът може да е с две лица, като Двуликият Янус: – ами, ако намеренията му са да копа и събира ценности, заради благополучието на селото – е, и за собствено донякъде, разбира се. Ха, сега де…Законът си е закон! Не е само филм с Тото и Фернандел!

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот