Забраните върху алкохола разделят турското общество


Забраните върху алкохола разделят турското общество Алкохолът в Турция е ракъ - мастика, по нашенски, с ма-а-а-лко водичка

Гостите на премиерата в Истанбул на нов филм с вампири бяха сред първите жертви на новите ограничения върху алкохола, които увеличиха страховете на секуларистите, коментира Ройтерс:

Обявените в началото на този месец от отговорните за това органи правила затягат изискванията за отпускане на разрешителни за предлагане на алкохол, налагат ограничения на търговията с алкохол и ограничават продажбите до определени места в магазините.

Това решение поднови обвиненията от секуларистите, че правителството на премиера Реджеп Ердоган се намесва в живота на хората и налага ислямски ценности.

От Анкарската адвокатска колегия - част от правосъдието, което остана последният бастион на старата гвардия на секуларистите в Турция, заявиха, че са подали жалба срещу новите правила във Върховния административен съд в страната.

"Целта на тези правила не е доброто на обществото, а да се наложи един нов начин на живот на обществото", се посочва в жалбата до съда на Анкарската адвокатска колегия.

Ограниченията влязоха в сила точно по времето на премиерата на новия филм (пародия на хорор), свързан частично с историята на Дракула - "Дракула - свещена дамаджана".

Режисьорът на филма Шенол Дженгиз заяви за Ройтерс, че служители на киното са ги помолили да не предлагат алкохол поради опасения да не бъдат глобени. Той смята, че подобни мерки поляризират постепенно турското общество.

"Правителството обеща повече свободи и демокрация, но действията на управляващите сигнализират обратното", заяви Дженгиз. "Щеше да е добре, ако тези мерки се взимаха, за да предпазят децата, но изглежда, че те целят да ограничат начина на живот", добави той.

Опонентите на правителството - секуларистите от много време обвиняват управляващите, че осъществяват таен ислямистки план, чрез който се опитват да разклатят светските принципи в Турция и да наложат консервативни ценности.

Тези обвинения предизвикаха гнева на Ердоган, който отрича каквито и да е посегателства над свободата на хората след идването на власт на неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) за първи път през 2002 г.

Ердоган отвърна язвително, че "хората пият, колкото искат, и пият ,докато се пръснат." ПСР, която е либерална по икономическите въпроси и консервативна по  въпросите на социалната политика, е описвана от някои като мюсюлманската версия на европейските християндемократически партии.

Представители на правителството отрекоха, че правилата имат за цел да ограничат свободите, като изтъкнаха, че те са насочени да предотвратят безотговорната консумация на алкохолни напитки.

Държавният министър Фарук Челик заяви, че промените имат за цел да хармонизират турското законодателство с това на Европейския съюз, както и да предпазят младежите.

Той подчерта, че въпросното законодателство не трябва да се възприема като предложение на управляващата ПСР: "Целта ни не е да ограничаваме свободата на всеки един. Основната ни цел е да подобрим настоящата ситуация, която не е регламентирана с каквито и да е правила", заяви Челик за журналисти.

Той допълни, че предвид задаващите се избори опозицията се опитва да заклейми ПСР, като увеличава страховете за един несъществуващ ислямистки план. Ограниченията освен това ще преустановят спонсорирането на спортистите от компаниите производители на алкохолни напитки.

Сред засегнатите ще бъде и водещият баскетболен отбор Ефес Пилзен, спонсориран от напитките на компания Анадолу Ефес.

Съществуват и притеснения в бранша, че новите правила ще се отразят на продажбите в Турция, където консумацията на алкохол е в по-малки размери в сравнение с останалите европейски държави.

Според последните данни на Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) консумацията на алкохол в Турция на глава от населението на година е 1,4 л в сравнение със стойности от 10 л в Западна Европа.

Превод: Мария Димитрова, БТА – П.П. 


Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот