Забрана за български и румънски работници в Белгия


Забрана за български и румънски работници в Белгия Снимка: actualno.com

Белгия беше сред страните, които наложиха ограничения за достъпа на работници от България и Румъния за срок от две години, четем в изданието politics.bg

 

Федералното правителство на Белгия може да реши на днешното си заседание да удължи с още три години ограниченията за достъп до пазара на труда, наложени на Румъния и България.

 

Според източници от белгийското правителство, главната причина за тази мярка е защитата на местния пазар на труда в условията на световната икономическа криза.

 

Белгия беше сред страните, които наложиха ограничения за достъпа на работници от България и Румъния за срок от две години, след като двете страни се присъединиха към ЕС на 1 януари, 2007 г.

 

Две години след последното разширяване на ЕС, страните-членки могат да продължат с още три години периода на ограничения за достъп на работници от новоприетите страни. След тези три години, страните от ЕС могат да приложат тези рестрикции за още две години.

 

Така общата продължителност на ограниченията за достъп на работници от България и Румъния до пазарите на труда на някои страни от ЕС може да достигне 7 години, отбелязва Медиафакс. Белгийското правителство не е задължено да обяснява причините за налагане на рестрикциите, освен само при второто /и последно/ удължаване на техния срок.


Въпреки това, правителствени източници в Брюксел държат да изтъкнат настоящата икономическа рецесия, която би оправдала защитните мерки за трудовия пазар.

 

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот