За замените на земи няма ни закони, ни морал

 (1 коментар)


За замените на земи няма ни закони, ни морал С благословията на м-р Цветанов се вършат безпрецедентните скандални замени със земя, каквито са описаните случаи в статията. Министърът наследи на поста Нихат Кабил с благословията на Ахмед Доган Снимка: официален сайт на МЗХ

Само за дни с благословията на аграрния министър Валери Цветанов 2000 дка бяха иззети от науката, за да станат строителни площадки

Острите критики на Брюксел срещу замени на земи и гори у нас и забраната за подобни сделки, която ще влезе в сила от 1 март 2009 г., не само не вразумиха аграрния министър Валери Цветанов, но даже го вдъхновиха за нови подвизи. Съвсем очаквано от щедростта му се възползваха не фермерите, които се нуждаят от окрупняване на парцели за обработка, а предприемачи, които ще строят заводи или хотели. Изумителното в случая е, че се посяга на уедрените и плодородни масиви, стопанисвани от аграрните институти.

 

Първото от висшите училища, чиито опитни полета бяха окастрени, за да задоволят инвеститорски апетити, е Институтът по земеделие и семезнание "Образцов чифлик" край Русе, научи "Сега". На 7 януари т.г. в училището пристига заповед на аграрния министър Валери Цветанов, с която той отсича, че още на 30 декември м.г. е решил да намали земята на училището с 1200 дка, за да ги предостави на фирмата "Спарки" АД. Върху терена дружеството смята да строи завод.

 

Излиза, че човекът на науката, старши научният сътрудник д-р Валери Цветанов, без дори да се замисля, посяга върху имуществото на едно от най-старите висши аграрни училища у нас. Историята на "Образцов чифлик" започва преди 125 г., когато Мидхат паша създава край Русе първата опитна станция. 

 

"Изумени сме, от института се отнемат едни от най-плодородните ниви, засадени с люцерна. Масивите са в равнинната част на местността Гърков дол и граничат с шосе", възмути се пред "Сега" директорът д-р Генка Патенова. Нейни колеги обаче недоумяват защо министърът благославя сделка, с която, освен че висшето училище губи земи, площта завинаги се зачерква за земеделие и отива за строителство.

 

За първи път инвеститорът предявява интерес към апетитната земя на 30 ноември 2007 г. Тогава фирмата е по-скромна и иска 850 дка. Предприемачите посочват масивите в землището на кв. "Средна кула", които тогава са собственост на института "Образцов чифлик" и русенския университет "Ангел Кънчев". Тогавашният аграрен министър Нихат Кабил обаче отхвърля искането. Подчиненият му Петър Вутов, шеф на "Поземлени отношения", пише през май м.г.: "Имотите, към които Вашето дружество проявява интерес, не са свободни, поради което искането ви не може да бъде удовлетворено". 

 

Два месеца по-късно, на 25 юли, "Спарки" АД е отличена със сертификат за класен инвеститор и така си отваря вратата за държавните привилегии. Сертификатът й позволява да купи земя, частна държавна собственост, без търг и конкурс. Валери Цветанов се обляга на Закона за насърчаване на инвеститорите и предоставя исканата земя на "Спарки" АД чрез бартер.

 

"Сега" потърси собственика на фирмата Станислав Петков за подробности какви масиви е предоставило дружеството срещу апетитния държавен парцел. "Аз не мога да ви дам точен отговор на този въпрос, защото той се движи от юристи. А и това е въпрос, който трябва да бъде зададен към министъра на земеделието", лаконичен бе Петков. Ведомството обаче традиционно крие тези подробности с мотив за търговска тайна. 

 

Зад "Спарки" - Русе с 90% стои "Спарки Груп". Нейни собственици поравно са Петър Барбуков и Станислав Петров, а освен това те държат и "Спарки Елтос" АД. Заводът в Русе произвежда предимно мотокари и селскостопански машини.

 

Така или иначе, решението за предоставянето на земята е взето от аграрното министерство, а според юристите на "Образцов чифлик" с него Валери Цветанов е погазил редица закони.

 

Първият е Законът за селскостопанската академия, който категорично отсича, че земята на института, който е част от академията, се предоставя от МС и може да се отчуждава само с решение на кабинета, а не както е в случая със заповед на земеделският министър. Освен това масивите на висшето училище са публична, а не частна държавна собственост, което означава, че не могат да бъдат заменяни. Освен това е нарушен и Законът за държавната собственост. Неговият чл. 7 казва, че имоти - публична държавна собственост, не могат да бъдат предмет на разпоредителни сделки, каквато е замяната. Тези аргументи "Образцов чифлик" излага на 16 януари в жалба до ВАС - София.

 

"Сега" потърси за коментар и юристи от аграрното ведомство, за да изяснят на какво законово основание Валери Цветанов посяга на част от земята на института. Те се позоваха на чл.24, ал.1 и 2 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, според които правото на собственост на държавата върху земеделски земи, предоставени на научни и семепроизводствени стопанства се "запазва в размер, съответстващ на основната им дейност, определен от Министерството на земеделието".Така след този законов разнобой последната дума за скандалната сделка на Цветанов ще има Темида.

 

По същата схема само преди дни - на 26 януари т.г., той откъсва и апетитните 650 дка от Опитната станция по южни култури край морския град Царево, която също е към Селскостопанската академия. В писмото до научните работници предвидливо не се уточнява каква ще е съдбата на земята, която е иззета. Учените са обаче категорични, че най-вероятно нивите край морето ще отидат в ръцете на инвеститор и нищо чудно скоро върху тях да се извиси поредният хотел.

 

"Върху тези площи, намиращи се в землището на с. Лозенец, се отглеждат смокини, които обаче са в тежко състояние, защото станцията няма достатъчно бюджетни средства да поддържа масива. Това е и официалната причина за отнемането им. Парцелът обаче е доста апетитен за инвеститорите - разположен е от двете страни на пътя Царево - Ахтопол. А 28 дка от него са само на 200 м от морето", разказаха пред "Сега" изследователите. 

 

А и инвеститорските набези към земите им са почти всекидневие. Още м.г. там е пристигнало писмо на земеделското министерство, с което се казва, че софийската фирма "Трансгаз" ЕООД има интерес към 22 дка, отстоящи на 200 м от морето. Справка в "ДАКСИ" показа, че фирмата е 100% собственост на Илия Ангелов Донков, а предметът й на дейност е посредничество с храни и тютюневи изделия. На посочените телефони обаче никой не отговаря. Ръководството на станцията е отговорило отрицателно на инвеститорите. 

 

"Буквално се молим до края на замените, който ще настъпи едва на 1 март т.г., земеделският министър да не посегне на земите на станцията в Поморие, защото те са едва на 50 м от бреговата ивица", добавиха  учените от Царево.

 

Междувременно на прицел се оказва още един апетитен терен на института "Образцов чифлик". Инвеститори вече са направили запитване към аграрното ведомство за нови 162.471 дка от земята на висшето училище, които са разположени срещу веригата "Метро" в землището на кв. "Средна кула". Шефът на висшето училище д-р Генка Патенова уточни, че интересът е на фирмата "Инвестиционна компания" ЕООД - Русе, а регистрите показват, че дружеството се занимава с "покупка и продажба на собствени недвижими имоти". Тя е изцяло собственост на Георги Тодоров Димитров. "Сега" успя да се свърже с Тодоров, но след като изслуша въпроса, той прекъсна разговора. След това реши да не отговаря на последващи обаждания. В момента върху апетитния масив се отглеждат винени и десертни лозя.

 

Драгомир Николов, в-к „Сега"

 Бел. ред. Повече за злоупотреби и скандални замени на българска земя вижте в сайта на екозащитниците „За да остане природа в България” – С. М.

Коментари
2012-10-26 14:22:23 От: lido

ne tursete moral , tam kudeto ima interesi, osobeno i imeto na direkt.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот