За паметниците и банкнотите на Македония

Автор: Дойче веле (12 коментара)


За паметниците и банкнотите на Македония

Страдат ли балканските страни от излишък на история, който им пречи и днес?...
Швейцарският "НЦЦ" пише с ирония за "гората от паметници" в Скопие, а германският "Ди Велт" пита защо Македония крие исляма от банкнотите си.

 

"Чърчил много пъти е казвал забележителни неща. Но един от неговите афоризми куца. Става дума за наблюдението му, че Балканите произвеждат повече история, отколкото могат да храносмелят.

 

Вярно е по-скоро обратното:

 

Балканите имат нужда от повече история

 

Например – от Реформация, Просвещение и улегнало народовластие. За съжаление, всичко това липсва в тази част от Европа.

 

С други думи, балканските страни страдат не от излишък на история, а от недостиг на легитимност. Той е причината за идеологическите борби, които инструментализират историята, за да представят съществуващото положение или като справедливо, или като несправедливо.

 

Този напън всичко да се обяснява с историята Чърчил неправилно припознава като трудност на усвояването", пише Андреас Ернст в статия за "Нойце Цюрхер Цайтунг".

 

По-нататък в публикацията четем: "Особено нагледен пример дава столицата на Република Македония. Там национал-консервативното правителство засади цяла гора от паметници. От тях се очаква да придадат историческа тежест на един по Титово време провинциален град.

 

Пита се обаче: каква история трябва да се излее в бронз в една страна, в която македонци, албанци, турци, роми и сърби живеят по-скоро едни покрай други, отколкото заедно? Караниците там са в кърпа вързани. И то не защото Македония има "прекалено много история", а защото трудно се справя със задачата да бъде приемлива родина за всичките си граждани.

 

Когато се разбра, че сред статуите на моста над Вардар ще има и паметник на средновековния сръбски крал Душан, група албанци много се разгневиха. Въоръжени с чукове, те се опитаха да свалят вражеския владетел от пиедестала му. Но чуковете им се оказаха твърде малки и Душан остана надвесен отгоре. Акцията не доведе до нищо повече от поредния "исторически дебат", който има общо не толкова с историята, колкото с настоящето.

 

Други недоволни протестираха по различен начин. Група неизвестни граждани взеха инициативата в свои ръце и без разрешение вдигнаха нов бронзов паметник. Сега вече и маршал Тито гледа от високото към своите някогашни поданици."

 

Ислямът и македонските банкноти

 

Германският "Ди Велт” по актуален повод също пише за проблемите на Македония с идентичността: "На македонската банкнота от 50 денара е изобразен архангел Гавриил – по една фреска от черквата "Свети Георги" в Курбиново. На други македонски банкноти също са изобразени антични сгради или произведения.

 

Най-далеч назад в историята се връща банкнотата от 10 денара, която е украсена с изображение на богинята Изида от втори век пр. Хр. То е намерено в Охридско, откъдето произхождат и картинките, оформящи други банкноти: една златна маска (100 денара) и една икона на Богородица (1000 денара).

 

Оформителите на банкнотите неслучайно се връщат чак до античността и Средновековието. Просто по този начин може да се заобиколи настоящето. Защото в това настояще доминират противоречията между етносите и религиите.

 

В Македония живее голямо албанско малцинство, което отчасти изповядва исляма. Но албанците и ислямът почти не присъстват на банкнотите.

 

Единствено на задната страна на банкнотата от 100 денара се вижда изглед от Скопие, където може да се види и минарето на една джамия, но само ако човек се вгледа внимателно."

 

По Дойче веле

 

 

Коментари

На балканите излишък от велика история имат само българите.Недостиг на легитимност обаче има при произвелите се от тях държавни формации ,като сърбите,румънците ,македонистите,напоследък турците...да да турците защото ергенекон е мястото където се възражгдат българите в Азия след едно поражение а не турците.Турците там нямат нищо.Каквото придобиват то е в Анадола и е наскоро преди 800г.Българите са и там в Северен Китай и тук силно тропащи на портите на римляните завзели техните бащини земи.Тюкският/Тюк-кю на китайски значи силен/ хаганат в превод по Лев Гумильов, хаганата на силните е велика българска държава от китайско море до ГДР,в която разбира се има доста народ говорещ някакъв степен ,примитивен,упадъчен монголски по -късно наречен тюрки. Да не говор...прочети целия

......................силните управляван от два тракобълграски рода Дуло и Афшина са Персите и Източната Римска Империя.В персия царете са назначавани след консултация с родовете Дуло и Ашина ,а ИРИ плаща данъци.Именно затова когато Кубрат от рода Дуло отцепва западната половина на тази огромна дъържава.,държавата му е наречена СТАРА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ от ИРИ и те продължават да плащат данъци на Кубрат.А защо традициционни васали казвам:Защото още Атила и неговите наследници все царе от рода Дуло са вземали данък от ИРИ и са назначавали водачи на Персите,разбира се след като са ги победили в не една битка.

турци са всъщност синеоките тракобългарски авантюристи дошли на коне в изостанала средна Азия и сегашен и среден северен Китай.Завладяли ги и направили свои държава от които тракомоонголските метиси назовани по късно тюрки се науучили да правят държави.Звучи фантастично но е вярно.

тюрки,ами това са хуните за които е известно че са синеоки русокоси с ръст над 170см и с бради за разлика от кьосетата монголи и китайци.Всъщност в сайта спароток има публикувано изображение на хун от китайците и това изображение поразително прилича на руският оръжеен търговец и авантюрист БУТ.

2014-01-25 18:34:41 От: Evgeni Dinev

В книгата си "Александър Македонски" Пол Картлидж обяснява, че древните македони са претендирали, че са наследници на легендарния Македон, а също така на царствената династия на Аргеадите. Тези Аргеади претендирали, че били преки потомци на Темений, който според легендите някога в много далечното минало се преместил от южния Аргос (в Пелопонес) на север към Македония. А тъй като родословието на Темений го свързвало с рода на Херкулес, се получавало, че македонците произлизат от самия полубог и митичен герой Херкулес. Планината Олимп, обитавана от гръцките богове, се намирала на територията на древна Македония, с което аргументите на македоните придобивали стократно по-голяма убедителност. Самият Александър Велики също се смятал за грък и в това трудно може д...прочети целия

2014-01-25 18:37:21 От: Evgeni Dinev

Думата “Македония” — лингвистично е от гръцки произход. Неговата етимология е следващата: жител на древния “Македнон”, в древните гръцки е “Македнос” (например, Херодот, Истории, книга 1, § 56: “Μακεδνόν καλεόμενον”). Коренът “Мак-” идва от “Макос” (μάκος), дорийска-гръцка форма за “микос”, (μήκος в атически гръцки) дума която означава “дължина” (в древногръцки език и в съвременен гръцки език). Накратко, “Македнос” означава “висок човек”. В съвременнен гръцки език, “makrys-μακρύς” означава “дълъг”. Същият този корен е източника на английската представка “macro-”, която определя много думи и ги придобие значението на “дълъг” (macro•biotic [макробиотична], macro•instruction [макроинструкция]) или значението на широкото (macro•cosm [макрокосмос], macro•molecule...прочети целия

2014-01-25 18:39:29 От: Evgeni Dinev

ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ УНИВЕРСИТЕТ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ”, Елинистичен период (500 г.пр.Хр. - 30 г.)
Гърците станали учители на римляните, които дооформили митологията си по подобие на гръцката..... В епохата на Възраждането великите европейски художници и скулптори се прекланяли пред гръцкото изкуство и черпели идеи от гръцките митове и легенди.
Военачалници на Александър Македонски оглавили отделните части на разпадащата се империя. Антипатър взел Македония и Гърция, Лизимах - Тракия, Антигон - Мала Азия, Селевк - Вавилония, а Птолемей - Египет. Така била възвърната монархическата форма на управление, която просъществувала 2-3 века, докато на запад се появили римляните. През 148 г.пр.Хр., първи паднали под властта на римските завоеватели Македони...прочети целия

2014-01-25 18:41:56 От: Evgeni Dinev

Д-р Божидар ДИМИТРОВ: Няма научен институт в света, който да не приема, че античните македонци са гърци. Това личи не само от имената на царете (гръцки), не само от самоопределянето им като гърци, но и от факта, че Филип и Александър Македонски работят за една гръцка политическа идея - обединението на стотиците гръцки градове държави в единна империя. Тази империя трябва да постигне две важни политически цели. Да спре войните между гръцките градове държави и да се противопостави на Персийската империя, чиито агресивни действия през VI-IV в. пр.Хр. застрашават гръцката независимост. И Филип, и Александър успяват в действията си, подкрепяни от не малка част от гръцкото общество. Царствата, които възникват на територията на Александровата империя след смъртта м...прочети целия

.............. Е...безспорно е че има нещо много перверзно в днешният македонизъм.Безспорно древните македонци са тракийско племе и тракийски народ говорил език който е разбираем за българите,но не и за гърците.Безспорно е обаче че елита на тези траки се е самогърцизирал,доброволно и ентусиазирано.затова този управленски елит разпространява гръцка култура или това което разпространява нарича гръцка култура.Това поне се знае за сега.Няма спор че Европа търси корените си в Гърция.И ги е намерила ,поне за сега там.такъв етикет им е сложила!!!Няма спор че това продължава вече над 1000години.Но сметовната история познава и по дълговековни заблуди/лъжи които са падали под напора на простички факти и истинни умозаключения.Примерно 7Известно е вече че дарвиновата те...прочети целия

2014-02-01 09:25:33 От: Безспорно е също че

траките-македонци ,като народ различен от гърцизиралият се ентусиазирано елит,не са желали да се гърцизират/не са приемали гръцките хомо и педо обичаи/и са се събрали с траките българи /богари/словени/с които сае имали общо език.Затова и Македонската държава изчезва.Елита и се гърцизира заедно с малка част от народа а останалата голяма част от тези траки се влива в едноезичната богарска/ българска държава и народ.Е как да не е перверзно да си търсиш корените в гърцизирали се родоотстъпници.Но да не забравяме!Груевски е от род гъркомани.Той е и сърбоманин.Е общо взето човека-грешка,човека-хаос.

2014-03-18 15:34:56 От: STANANKO

Дойче Веле изобилства в подобни статии, съдържащи игнорантски и нагли становища по въпроси, които пряко противоречат на българската национална кауза. Не разбирам защо и на този сайт толкова често се позовавате на Дойче Веле.
Този път дават акъл на македонците и на нас отсам титовско-коминтерновската граница, че държавата била мултинационална, та хайде сега и цитати от корана да си слагат на банкнотите, та може и лика на някой главорез от османско време. На македонците този конфликт на интереси им е ясен и без да ги (и ни)просвещават от тяхната по- "реформирана, просветена и народовластна част на Европа". Отгоре на всичко да се позовават на "авторитети" като военния престъпник от ранга на Хитлер, Сталин, Буш - У. Чърчил. Не за това българите - нашите д...прочети целия

2014-04-05 13:07:28 От: Evgeni Dinev

Тракоман е подчовек, който се въодушевява от ежедневно обновяващи се днк-анализи, извлечени от генетичния материал, добит в тоалетните на МБАЛСМ "Пирогов", които показват връзката на днешното население на Факултето, ту с Орфей, ту с Александър Македонски, ту с Жозе Барозу.Човек който води интернет битка срещу онези, помнещи родовата памет и изтъкващи арийският (ирански) произход на българите. Българите почитащи старите български богове като Хърс, Барин, Барс, Сива, Артиш, Нардуган или други също са обект на нападки. Тракоманите обичат да правят сексуално-алкохолни оргии на сборища за тракомани тип триградските поляни - осрани от боклуци и торбички оставени от тракомани. Тракоманите мечтаят за тамплиерски чеп на Перперикон, за вампирски кол в Созопол, за окос...прочети целия

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот