За депутата пенсия като президент

(1 коментар)


За депутата пенсия като президент Снимка: БГНЕС

24 Часа Депутатите да се пенсионират на 55 г. и да вземат 70% от заплатата като народни представители.
  Днес това прави 1455,30 лева, а утре повече, защото на всеки три месеца парламентът актуализира парите си според средната заплата в обществения сектор.
     “Знам, че ще ни оплюете, но в Европа е така. Не може след 4 години прекъсване да изпаднеш отвсякъде”, обясни Петър Берон. Той е един от 11-те разнообразни вносители на поправките в Кодекса за социално осигуряване.
     Първият подписал е Ваньо Хърков от “Атака”. Следват няколко негови съпартийци, колегите от БСП Иван Даков, Станка Маринчева, Костадин Кобаков и Борис Николов. Участват представители от опозиционната БНД и независими. “Инициативата не е моя, но съм най-куражлия”, каза Хърков.
     “Предпочитам да съм лошият, а не популистът”, обясни пък лидерът на БНД Николай Свинаров. Той напомни, че поправката не го засяга, защото е млад. С колегата Валентин Милтенов подписали от принципна подкрепа.
     На въпрос смята ли, че всички депутати заслужават висока пенсия, Свинаров каза: “Ами всички са избрани от народа”. Според него определената сума дори е малка.
     Такава привилегия в страната има за над 1000 души. След като сме парламентарна република, защо да не са 2000”, попита Свинаров.
     Редовите български мъже и жени в момента се пенсионират съответно на 63 и 59,5 г. Максималната пенсия е 490 лв. През април догодина ще стане 700. Сега депутатската заплата е 2079 лв.
     С промените “се цели уеднаквяване на българската пенсионна система с тези в Европейската общност”, пише в мотивите към проекта. Според тях паузата от четири години в служба на народа прави връщането към професионалната кариера невъзможно. Напомня се, че такова право имат президентите, премиерите, шефовете на Народното събрание и конституционните съдии.
     Поправката щяла да даде добра възможност бившите парламентаристи с натрупания опит "да се включат в активна обществена дейност за благото на народа".

Коментари
2008-11-27 13:08:11 От: 52

"Има хора, които не заслужават да живеят" - Ванчо Михайлов

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот