За България македонците са с български произход

 (1 коментар)


За България македонците са с български произход

Общо 9309 българи от чужбина ще получат българско гражданство за първите шест месеца на годината, като от тях 7201 са от Македония.

Македонците са първенци и този път победиха Молдова, с която почти се бяха изравнили, коментира пред “Фокус” министърът без портфейл Божидар Димитров.


На днешното, последно за месеца, заседание на Съвета за българско гражданство 271 македонци ще получат българско гражданство.

По думите му за първите три месеца на годината, получилите българско гражданство, са два пъти и половина повече, отколкото за шестмесечието за други години. А по отношение на Македония – цифрата е около 4 пъти повече, тъй като техните молби минават по-лесно, защото не им се иска свидетелство за български произход, обясни той.

"Държавата е приела, че всички македонци са с български произход. Ние не им търсим, а те не могат и да имат кръщелни свидетелства, в които да е записано, че е българин, както е с българите от Молдова, от Украйна, където малцинствата са били официално позволени. Там това е критерият за български произход, защото става въпрос за християни. Но от македонците не искаме, освен ако не е мюсюлманско свидетелство", допълни Димитров.

Според него по тази причина македонците са облагодетелствани в голяма степен и молбите им минават по-лесно през проверките, които извършват Агенцията за българите в чужбина, ДАНС, МВР и министерство на правосъдието.

Броят на молбите за българско гражданство отново рязко се е увеличил, след  спад през 2008-2009 г.,  коментира още Божидар Димитров.  По думите му сега дневно се приемат 36-40 молби, месечно  - 1200, а годишно - 12 - 13 хиляди, както е било в най-усилените години.

В момента Съветът за българско гражданство разглежда молбите, подадени към края на 2006 г. Скоро ще бъдат започнати и от 2007 г. "Когато дойдохме на власт преди 10 месеца, все още имаше молби от 2004 и 2005 година”, посочи Димитров. Той обясни, че тогава е имало 60 хиляди молби, които са чакали да бъдат разглеждани, но в момента са останали 32-33 хиляди. Според прогнозата му те ще бъдат разгледани най-късно до февруари, след което ще бъдат започнати новите, подени след промените в закона. Така по думите ще бъде спазен едногодишния срок, който бе приет в промени в закона в средата на април.

 

По Агенция Фокус  -  С. М.

 

Коментари
2010-09-03 20:05:10 От: Veljan

BOZIDARE , SVINJO TATARSKA !
Obedineta Makedonija NA Makedoncite !

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот