За 18 юли: Реставрират скривалище на Левски


За 18 юли: Реставрират скривалище на Левски

Крил се в Девическия манастир край Мъглиж, оттам лесно изчезвал в гората…

На 18 юли, рождения ден на Левски, ще бъде възстановена килията със скривалището в мъглижкия манастир „Свети Николай“. От десетилетия това място е заключено.

С възстановяването се заел арх. Иван Иванов от Стара Загора, чийто фирма е сред малкото лицензирани да извършва строително-ремонтни работи в недвижими паметници на културата. Архитектът твърди, че поема обекта за лична сметка, защото с манастира го свързвал сантиментален спомен.

Там през далечната 1978-а го завела игуменката майка Рахила, която го „открехнала“ за красотите на планинския край, съобщи агенция "Монитор". Той се надява до седмица да бъдат приключени формалностите и ремонтът да бъде стратиран.

Идеята му е в килията да бъде възстановен дървеният долап, през чийто врати извън стените на манастира изчезвал в Балкана Дякона при сигнал за опасност. Девическият манастир край Мъглиж е сред най-старите в България, за първия му градеж легенда го свързва с похода на цар Калоян срещу латините, най-ранните писмени свидетелства са от немския пътешественик Стефан Герлах от 1575 година.

Според тях в онези далечни векове тук е имало действащо килийно училище, едно от първите в този български край.

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот