Юнкер:Ще се боря с фалшивите новини


Юнкер:Ще се боря с фалшивите новини

Председателят на ЕК прикани компаниите, създали социалните мрежи, да не ги разпространяват

В интервю за германската медийна група Funke, прдседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че очаква компаниите - собственици на социални мрежи, да направят повече в борбата срещу разпространението на фалшиви новини през техните платформи. Според Юнкер, цитиран от Politico, филтрирането на новини с невярно съдържание е в интерес на самите компании, за които "правдоподобността е тяхното най-важно предимство".

Според председателя на ЕК европейските граждани се научават все по-добре как да разпознават фалшивите от истинските информации, но са нужни действия, които да ограничат възможността на фалшификаторите да влияят върху резултатите от изборите.

Проблемът с фалшивитие новини започна да става все по-популярен, особено след Brexit и избора на Доналд Тръмп за американски президент.

Опити за регулация са планирани в Германия, където правителство е предложилио създаване на "Център за защита от дезинформацията", както съобщи миналата седмица Der Spiegel.


В Бундестага има още по-крайни гласове, които пък желаят криминализирането на създаването и разпространението на фалшиви новини, пише DW.
 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот