Юнкер: Незабавно България в Шенген!


Юнкер: Незабавно България в Шенген!

Имахме два пътя – единият да се обединим, а другият - всеки да се скрие в своя ъгъл.

Американските президенти също произнасят подобни речи, назовани „За състоянието на Съюза“, обикновено във втората половина на януари. В Америка това се приема като традиционно новогодишно послание с целите и задачите на президента за всяка нова година.

В подобна реч вчера, 12-ти септември, макар и твърде далеч от Новата година, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви: "Икономическите прогнози са оптимистични. Растежът на ЕС задмина този в САЩ за две години. Растежът е 2% средно за 27-те (без Великобритания)", посочи още лидерът на органа на изпълнителната власт на блока. "27-те ръководители подписаха ключови споразумения в Рим и сега сме на път да направим една силна Европа", посочи още той, според сайта "Новини".

Юнкер призова да се засили търговията с други държави. "Европа е привлекателно пространство. Търговските споразумения с другите страни обаче трябва да са на равна основа", допълни той. "Ние не сме привърженици на свободната търговия. Ние винаги ще отстояваме нашите стратегически интереси", посочи още шефът на ЕК.

Според Юнкер Европа не е защитена срещу кибератаките. "Този вид престъпления са по-опасни от оръдията", коментира той и припомни за инициативата за изграждането на общ център за защита срещу кибератаки. "Европа е от (испанския град) Виго до Варна, от България до Испания. Европа трябва да диша с двата бели дроба, и източния, и западния. В един съюз на равните не може да има хора с различни категории", каза още Юнкер по отношение на командированите работници и разликите в качеството и цените на едни и същи храни в членките на ЕС.

"Трябва незабавно да открием Шенгенското пространство за Румъния и България. Би трябвало да дадем възможност за пълноправно членство в зоната за Хърватия", посочи още Юнкер. "Който съзнателно ни обижда, си затваря вратите към нас", посочи Юнкер по отношение на това, че турски официални лица сравняват европейски политици сравнения с нацисти. "Нашата ръка към турския народ остава протегната", посочи още той. Юнкер представи и поправка в правилата за европейските комисари.

Еврокомисари ще могат да кандидатстват за депутати в ЕП. Аз няма да бъда кандидат, каза още той. В отговор председателят на органа на законодателната власт на блока Антонио Таяни заяви: Вие няма да бъдете избран

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот