Юлиан Вучков: Българската ни естественост избива в дебелащина


Юлиан Вучков: Българската ни естественост избива в дебелащина

Като народ ние имаме европейско мислене, защото сме пословично любознателни и сме много отворени за последните събития, за опита и за новостите в целия свят, пише в новата си книга "Мемоари" проф. Юлиан Вучков. Ето откъс:

Различаваме се от европейския манталитет най-вече видимо, като поведение. Възпитанието в много други държави – големи, по-малки, източни и доста повече западни – е на значително по-високо равнище, отколкото нашето.

реждевременното заличаване на българската аристокрация през петвековното ни съществуване с безподобно дивашката османска власт и живеенето ни на Балканите неизбежно са ни повлияли и са ни отдалечили от по-хармоничното ни разгръщане в публичните пространства.

Ще трябва да признаем, че нашата иначе забавна естественост нерядко избива в дебелащина. Твърде често сме далеч от такива белези на благоприличието, като учтивостта, вежливостта, мярката в проявата на чувствата и на желанията ни, подходящия тактичен подход към отделния човек, към цялата ни околна среда.

Обикновено проявите на байганьовците се срещат и у нашите емигранти, но се смекчават благодарение на дългото съприкосновение с нрави от друг тип. Уви, мечешките обноски не са присъщи само за невежите хора. Те се натрапват и у лица с една, две, три дипломи за висше образование и знаещи чужди езици.

Почти всеки втори нашенец смята, че на този свят съществува само или главно той. Не се съобразява с редица задължителни правила на съсловния, на цялостния живот.

Думите му често са толкова груби, че ни стряскат, унижават, защото изпитваме усещането, че сме замеряни не със словесност, а с камъни. Не казвам, че цивилизованата чужбина е изключила цялата простотия и простащина. Но тези явления са разпространени по-малко, отколкото у нас.

Зад границите ни са характерни най-вече за престъпниците, лумпените, неграмотните. Особено в днешни дни ние, българите, често се люшкаме между бездушието и истерията.

Страстта обсебва и друса българина видимо повече от западните европейци. Те са по-често хладни, рационални, макар че това поведение се определя първо от индивидуалните дадености.

Някои наши съотечественици постоянно искат да оправдават грубиянството си с искреността си. Но откровението може да е приемано и полезно само ако е изразено любезно, добронамерено.

Типично българската естественост нерядко се оказва ту подкупващо предразполагаща ни, ту дразнеща ни. Често ставаме толкова нахално непредвидими, че стъписваме чужденеца. В такива моменти той се чуди дали сме достатъчно нормални и как да тръгне към общуването си с нас.

Много от нас преценяват елегантното внимание към някого като преструване, позиране, вманиачване, лигавене и даже като глезене. По този повод питам кога ние, българите, ще се отучим да говорим бурно и едновременно. Не ни ли е ясно, че само ако се изслушваме, ще чуваме какво казва всеки от нас?!

Трябва ли да се убеждаваме, че само тогава ще намалим лошите думи, съкрушителните ни реакции и ще избегнем излишните истерични спорове само върху основата на недоразуменията?!

Нашият импровизиран хумор по традиция е по-груб от този на западните европейци. Но той пък е по-сочен, по-свеж от техния. В най-добрите моменти от живота ни той буквално ври и кипи толкова, че намалява болката ни от сблъсъка с многото злини.

Много е жалко, че ние обичаме родината си, като я възнаграждаваме с хубави думи, но не и с делата си. Не изтъкваме нейния неповторим градивен опит, нейните хубавини. Затова тя остава затворена в себе си и губи.

 (…)

Всъщност между бедните българи се срещат най-много може би по-грубички, но пък искрени, сърдечни същества. Искам, драги ми читатели, да запомним, че поне според мен Алеко Константинов е създал образа на Бай Ганьо, като е имал предвид войнствените скъперници с претъпкани портфейли.

Тези безподобни дебелаци и сега карат луксозната си западна кола като танк през военно време. Гледат горкия пешеходец само свирепо. Сигурно биха го прегазили, и то с удоволствие, ако нямаше опасност да бъдат съдени.

Цитирано по регионалния myvidin.com - П.П.


Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече

« Декември 2023 »
пнвтсрчтпксбнд
    
 1. 02.12.1375г. - Българският монах Киприан е ръкоположен за митрополит на Киев и Литва
 2. 02.12. - Събития и факти
 3. 03.12. - Събития и факти
 4. 03.12.1891г. - Приет е закон за въоръжените сили в Княжество България
 5. 04.12. - Събития и факти
 6. 04.12. - Света великомъченица Варвара
 7. 05.12. - Свети преподобни Сава Освещени
 8. 05.12. - Събития и факти
 9. 05.12.1916г. – Български военни подразделения превземат Букурещ
 10. 06.12.1844г. – Роден капитан Петко войвода
 11. 06.12. - Празник на Бургас
 12. 06.12. - Свети Николай архиепископ Мирликийски Чудотворец, Никулден
 13. 06.12. - Събития и факти
 14. 06.12. - Ден на банкера
 15. 07.12. - Международен ден на гражданската авиация
 16. 07.12. - Събития и факти
 17. 07.12.1083г. - Основан е Бачковския манастир
 18. 08.12. - Събития и факти
 19. 08.12. - Ден на българската студентска младеж
 20. 09.12.1885г. - Край на Сръбско-българската война
 21. 09.12. - Събития и факти
 22. 09.12. - Зачатие на света Ана. Празник на майчинството
 23. 10.12. - Събития и факти
 24. 10.12.1906г. - Убит е Даме Груев
 25. 10.12.1877г. - Годишнина от падането на Плевен
 26. 11.12. - Събития и факти
 27. 11.12.1868г. - Апостолът започва своята първа обиколка
 28. 12.12. - Св. Спиридон: празник на занаятчиите
 29. 12.12. - Събития и факти
 30. 13.12. - Събития и факти