Хроника на една предизвестена гибел – Джери (Георги Марков)


Хроника на една предизвестена гибел – Джери (Георги Марков) Снимка: Архив "БЪЛГАРИ"

Идва март и се сещаме отново за него, за КНИГИТЕ му, за моста „Ватерлоо”и сачмата…

На първи март Георги Марков щеше да навърши 80. Възраст патриаршеска и достойна за всеки един писател. За съжаление журналистът дисидент отдавна не е между живите, а причините за преждевременната му кончина се крият в нарицателното за страната ни словосъчетание „българския чадър”. Ако спрете който и да е човек на улицата и го запитате кой е Георги Марков, отговорът ще бъде именно такъв - писателят, когото убиха с чадър.

 

Тъжна е констатацията, че творчеството на един безспорно талантлив автор остава забулено в мъглата на криминалната сюжетност, а вратата към книгите му се отваря именно чрез ключът - злокобна символика. Днес написаното от Марков излиза от контекста на литературната дискусия, пиесите му отлежават, стилистично украсяващи пиедестала на едно отминало време, забравени до поискване.

 

Никой не иска да признае, че прословутите му „Задочни репортажи” са колкото политическа сатира, толкова и човешка книга, събрала болките и радостите на поредния обикновен човек, поставен в светлината на поредица от нечовешки обстоятелства.

 

 

Кой изобщо си спомня днес за Георги Марков? Читателите му са го забравили, защото не искат да си спомнят за времето на комунизма... Издателите ще се подсетят за него във връзка с юбилея му. Журналистите ще разровят отдавна известни факти, лансирайки поредната хипотеза за убийството му. Шепата му живи приятели у нас познават един друг Георги Марков и вероятно ще носят този спомен, докато са живи. Роднините му ще стискат зъби, да не би свелата годишнина да бъде помрачена от поредното петно върху паметта му, свикнала с какви ли не издевателства от 1978 г. насам (годината на убийството).

 

 

Вдовицата Анабел Маркова ще долети от Англия, преглъщайки поредното оскърбление по адрес на съпруга си, събирайки сили именно от надеждата, че най-накрая истината за смъртта му ще излезе на бял свят. Отново най-активни са вечните му врагове и техните наследници, които не спират да го представят като агент, враг на държавата и какво ли още не. Следствието, типично по български, продължава да работи неуморно.

 

 

в-к „Новинар”, Аглика Георгиева

 

Бел. Ред. Има намеси в заглавието и подзаглавието на материала от редактор в сайта „БЪЛГАРИ” – С.М.

 

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот