Христо Стоянов: С какво Левски е по-добър от Карамански?!

 (14 коментара)


Христо Стоянов: С какво Левски е по-добър от Карамански?! Карикатура: Ивайло Цветков, в-к Монитор

Със смъртни присъди от мюсюлманите за книгите си “Скритият живот на една помакиня” и “Помашка рулетка”, отлъчен от църквата и анатемосан за “Копелето - Евангелие от Юда”, скандалният литератор “надмина себе си” с новия си роман “Другият Левски”.

 В него той сваля ореола от Апостола и го нарича “детеубиец”. Книгата му представя Васил Иванов Кунчев през очите на майка му Гина, която не може да спре да мисли за това как синът й убил 14-годишно момче от страх да не бъде предаден. Скандалният роман развива тезата, че основната причина за обесването на Левски е фактът, че той убива дете, а не заради подготовката на въстание и създаването на комитети - за това той трябвало да получи най-много 15 години заточение в Диарбекир.- На вашата визитна картичка пише “Христо Стоянов, българин”. След като написахте тази книга, продължавате ли да се смятате за такъв?

 


- Разбира се. И смятам, че съм българин. А това, че показвам другата страна на историята, съвсем не означава, че не съм българин.- Тъмната страна?

 


- Не, неосветената страна. Това не е тъмната част на историята. Може да се умува коя е тъмната страна и коя – светлата. Тъмната страна може да се окаже това, което досега се е казвало, защото то не е истинската история. Ницше казва, че има три начина да се пише история –обективен, субективен и в зависимост от социално-политическите условия. Ние я разглеждаме само от последния ъгъл.- Книгата ви “Другият Левски” третира един сюжет, за който се говори вече повече от 20 години. Какво ви накара да се обърнете към него и смятате ли, че е достоверен?

 


- Влезте в интернет и препишете писмото на Левски до Каравелов. Вътре той казва, че ще си изплати борчовете, когато опита силата на оръжието. При това той отишъл да обере ловешки чорбаджия, защото не му е дал 20 турски лири на хората, които са искали от него. Левски сам казва, че цяла нощ е мислил над план, че е разпитвал за навиците на чорбаджията. Тоест,


става въпрос за предумишлено убийство.

За нещастие, 14-годишното чираче на чорбаджията пристига преди него и Левски убива момчето.- Как се казва момчето?

 


- Според ловчанлии се казва Иванчо. Има различни версии, назовават се различни имена – че се казва Димитър, Митко, Никола, Колю, Стойчо. Левски излъгва, че това е 24-годишно момче. В тогавашните представи 24-годишните не са калфи, нито момчета. Те са сериозни зрели хора, които са станали майстори още на 17-18-годишна възраст.- Това променя ли нещо?

 


- Всъщност аз написах книга за майката на Левски. Това е изповед на майката. Тя се самоубива на 27 януари 1878 година.Умират й четири деца от шест, а тя знае, че Петър е някъде в опълчението и са му отрязали крака. При онази патриархална България представяте ли си какво означава това да изгубиш пет от шестте си деца? И всички онези, които ме плюят и твърдят, че пиша срещу България и мита на Левски, да си зададат въпроса как ще се чувстват и какво ще кажат онези родители, които знаят, че тяхното дете е убито от Левски? Дали тези родители ще поднасят всяка година цветя пред паметника му, всяка година на 19 февруари?Не можем да извиняваме детеубийството с революцията. Достоевски нали казва, че цялото щастие на света не си заслужава, ако заради него е пролята една-единствена детска сълза.Извинете, след като са революционни времена, това означава, че трябва да извиним Карамански и цялата плеяда мутри ли? Те също могат да кажат, че в името на родината са трепали, внасяли са наркотици и т.н.- Можем ли да сравняваме Левски с Карамански?

 


- Тъй ли? Защо да не го сравняваме? Публикувайте писмото на Левски до Каварелов, моля. И тогава ще видим за какво става дума. Извинете, Карамански колко деца уби? Говорим тук за морален постамент.- Нали целта ви не е била все пак да развенчаете Левски?

 


- А да покажа каква невероятна българка е майка му.- Но, показвайки майка му, вие не развенчавате ли Левски?

 


- Ако някой развенчава някого, то това е самият Левски, който се развенчава с това убийство.- В този смисъл османската държава била ли е в правото си да го издирва, да го арестува и да го осъди на смърт? Не я ли оправдавате? И не оправдавате ли българския народ за това, че не му е помогнал да избяга?

 


- Кой би помогнал на детеубиец? Аз разбирам българите, които не са се надигнали да освобождават Левски от Търново до София, когато са го конвоирали четири-пет заптиета.Хората вече са знаели кого водят.Хората са знаели, че Левски е убил дете. Още повече, че той не е бил съден сам, а заедно с Димитър Общи и още 60 души заради Арабаконашкия обир. Цялата работа е в това, че българинът в един момент се осъзнава и си казва: “Абе, чакай, тези хора уж ще ни освобождават, а те всъщност какво правят? Всяка нощ са по механите, а през деня мислят как да причакат някого, за да го батардисат”. Този народ не е толкова глупав, той си задава напълно нормални въпроси.- Значи вие оспорвате това, че българският народ не е дорасъл за своята свобода и заради това не е помогнал на Левски да избяга?

 


- Именно. Българинът е на много по-високо морално ниво, отколкото Левски.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Редакцията на БЛИЦ се разграничава от позицията на Христо СтояновСКАНДАЛНОТО ПИСМО

В писмото си до Каравелов Васил Левски признава за извършено убийство при наказателна акция срещу отказал ловчанлия да даде на комитета 20 турски лири.Презъ тiя дни щехъ да са здобiя съ силата на оръжието си, и щяхъ да посрещна доста работа, и твоите борчуви да плата!
Но времето ни не смогна.
С още единъ другаръ, по пладне въ Ловечъ въ средъ града, преоблеченъ тайно презъ друга къща влизамъ у едного Чорбаджия, комуто беха искале помощъ за заточенците въ Дiаръ Бекиръ, а това куче отъ като не далъ ни пара напсува ги и укорилъ ги, че биле разваляли спокойствiто имъ - на шкембетата.
Като правихъ сметката си въ къщи на пазарътъ не излезе така, а да видимъ какво.
По Европейски часатъ приз денатъ на 3, скрити нiй въ къщата му, фамилiята му отишла беше на Троянскiятъ манастиръ а той съ калфата си само 24 годишенъ момакъ, споредъ както изпитахъ, отъ дюкянатъ си дохождалъ секи пътъ предъ момчето единъ и половина часътъ, то не беше така!
Предъ Св. Богородица въ Понеделникъ по 3 часа Европейски дохожда калфата му, отваря портата, която беше заключена одвънъ, и влиза но предъ да доди исчюпил бехъ врати, сандъци и не намерихъ по вече отъ освенъ 1400 гр. турски се бешлици, така бяхъ приготвенъ вътри, ако додеши той напредъ немаше да става никакъвъ шумъ, а то доде напредъ момчето.
Посрещна го другарятъ ми.
Нададе викъ - Тичяйте хора! на която стърна бехъ въ дворатъ до като пристигне то се вика и бори са съ другартъ ми.
Пристигнахъ. Ръгнахъ го съ камата си на смъртъ, та дано сбъркаше народътъ посоката на гласътъ, който беше напълнилъ улицата, не умря изведнъжъ.
Захвана да вика по-вече, което не можеше да са укрiй вече.
Ръгнахъ го още веднъжъ за да са не мъчи, и да не може да каже какви са биле.
Жалко за невиннити мoмче, но ако не беше така, инакъ беше уцапано на много страни.
До като постигнемъ целта си ще отидатъ и невинни хорица доста.
Като утворихъ портата, то святъ беше като панаиръ!
Съ излазянiето ни изведнъдъ вдигамъ кръвавиятъ си ножъ и съ неколко турски речи пущамъ ся връзъ народа.
Отвориха ни пътъ, и следъ насъ ето ти и полицiята, изгледа ни, па това си беше на другiя денъ търси ни, запиранiя, кого де срещнатъ.

В. Лъвскiй
25.07 1872г.

 

 

 

По Агенция БЛИЦ, Светломира Димитрова

 

 

 

Бел. Ред. -  Кажете си думата. Бяхме бездумни в един момент... Първият ни рефлекс беше да не посягаме към подобни писания. После си казахме: „Чакай бе, не ти се кепазиш, тоя достатъчно се е олял с малоумното си мислене.” Че и публикуване на кьорфишеците в главата си. Историята на калфата е до болка позната, писмото до Каравелов – също. Тоя тип само налива вода в стара воденица, тълкувания на случилото се от 20-те и 30-те години на миналия век – колкото искаш! Само за незнаещите, това ще им се види срамотно. Но такива публикации само характеризират състоянието на съвременното българско общество и типчетата, които го населяват – С. М.  

 

Коментари
2011-04-17 18:30:09 От:

Каквото и да е сторил,както и да го е сторил,той е апостола..никой няма право да му плюе на гроба.ОЩЕ ПОВЕЧЕ някой със змииска реч които не е постигнал нищо друго освен да плюе отрова.

2011-04-17 20:32:33 От: 3

No koment!

2011-04-17 22:05:32 От:

toz sigurno mu plashtat da ni oplue nacionalniq idol.malko da podkopae vqrata v bulgarshtinata..

2011-04-18 12:15:25 От: Reynaldo Reynaldini

Още малко ще чакам за да се изкажат историците.И ако не се изкажат и не опровергает писателя Христо стоянов ще си кажа мнението "подобаващо" относно темата.Нали знаете аз никога не се изказвам неподготвен.

2011-04-18 14:14:07 От: +

Отговора е даден от Стефан Цанев два поста по долу.
При това перфекти отговори.
А за този тип...ами карикатурата под заглавието описва перфектно този измет.

2011-04-18 17:31:43 От: Живко

Тебе Рейньо те знаем.Обичаш да бъркаш в отворена рана,също така и да си чешеш езика по теми,които тебе очевидно въобще не те засягат при все че не чустваш никаква принадлежност към нашият идеал.Ако беше наистина толкова културен и интелигентен колкото твърдиш,щеше да си замълчиш и да ни оставиш да си "идеализираме в неведение" Левски.Но не,ти като лешояд намириса мършата и пак извряка.Едно трябва да се знае и запомни:За светия идеал човек трябва да е готов на всичко,както е бил и Левски.

2011-04-20 16:37:03 От: Смирен

Много е лесно да седиш зад клавиатурата и да сочиш с пръст кой какъв и колко е грешен...
Доста по трудно е да си сложиш главата в торбата и да направиш нещо полезно за другите с ясното съзнание какво те чака.
Автора на евтини сензации някак много едностранно чете и онова прословутото "оклеветяващо" писмо което толкова обича да цитира. В него доста ясно е казано "До като постигнемъ целта си ще отидатъ и невинни хорица доста."
Но да, той е велики, разкрива "страшни" тайни... нали трябва да му се продават книгите все пак.
Да сравняваш един от идеолозите българското революционно движение довели по един или друг начин до последващото освобождение с мутрите, дори и на мен ми идва малко повече.
Имаше на времето един директор на на...прочети целия

2011-04-21 14:27:47 От: Reynaldo Reynaldini

Бях се подготвил много "добре" по темата но забелязвам ,че сте променили тона на изказванията си и за това няма да се изкажа по темата.Предлагам - точка по въпросаа

2011-04-22 15:57:56 От: Ха...Айде холанд..

Raйме Raйме пак се изходи по въпроса, но със самочувствие

2014-07-18 09:27:22 От: Хуберт

Колко ли още боклуци, като този Христо Стоянов, ще народи майка България.

2014-07-18 09:31:00 От: Хуберт

Горният ми, риторичен въпрос, се отнася и за тези, които дават трибуна на такива - медиите.

2014-08-19 21:40:54 От: asparuh

Hristo Stoyanov kazva istinata za Levsi.Osven krajbi ubiysvo na dete kakvo e napravil za balgaria?Ne e ubil nito edno zaptiye.Kajete mi sega kakav geroi moje da bade Levski.Sram i pozor za roditelite , rodninite a tsala Balgaria.

2016-02-18 15:32:32 От: Юмер

Аз подкрепя Христо Стоянов , той написал истината...
Купувайте му книгата , че да може да напише подобни истини и за Ботев, и за Раковски , и за всички.

2016-02-26 19:27:19 От: някой

Това, че в писмото си Левски е излъгал за възрастта на убития от него младеж, са пълни глупости. Още по-големи глупости са твърденията, че калфите ставали майстори на 17-18 годишна възраст. За пример, извадка от биографията на Колю Фичето:
"Още млад, 23-годишен, той е вече калфа, а на 36 год. е общопризнат за майстор от целия дюлгерски еснаф."
Тоест 23 годишен дори се е считало, че е твърде млад за калфа...

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече