Хомо Балканикус или мъж да си на Балканите

Автор: Deutsche Welle (11 коментара)


Хомо Балканикус или мъж да си на Балканите Снимка: © Getty Images

Супермъжествен, мускулест новобогаташ - това е балканският идеал за мъж. Златен ланец на врата, ключове за "Мерцедес" и поне два смартфона: с това "Хомо Балканикус" показва на дамата с кого си има работа.

 

В някои страни се водят почти философски спорове за това дали мъжете в наше време не са прекалено срамежливи, нерешителни и мекушави. При така наречения "Хомо Балканикус" този проблем не съществува. "Балканският тип мъж" е описан от изследователката Габриела Шуберт, която е по произход унгарка и професор по славистика в Йена.

 

Запазена марка на "Хомо Балканикус" са мачовските нагласи и интересният му социален произход: "Хомо Балканикус" е типът мъж, родил се по време на демократичните промени - отчасти при твърде съмнителни условия. Това са мъже, които са се възползвали от хаоса по време на промените и по различни начини са натрупали богатство, пише Шуберт, като пояснява, че тези начини не винаги са легални.

 

Здрави момчета и секс-бомби

 

Много от тези мъже произлизат от средите на гангстерите, бодигардовете и борците, твърди още изследователката и добавя: "От една страна те ползват най-модерна техника - тоест електроника и автомобили. От друга страна се държат като мачовци и се ориентират към жени, отговарящи на техния сексистки вкус."

 

А това са жените, които се правят на секс-бомби и за радост на "Хомо Балканикус" подчертават сочната си гръдна обиколка с минималистично облекло. Подобни примери има и в западните държави, но в Югоизточна Европа жените са много по-склонни да се нагаждат към очакванията на мъжете, независимо дали се отнася до стила на обличане или до задълженията в кухнята, пояснява Габриела Шуберт.

 

От времената на патриархата

 

Това разпределение на ролите между половете се дължи на дълговековната и здраво вкоренена традиция на балканския патриархат. Габриела Шуберт го описва като строго регламентиран социален ред: семействата са се сливали, за да могат да оцелеят в трудни икономически времена.

 

И до днес в Албания и Косово съществуват така наречените "Големи кланове", функциониращи на стария патриархален принцип. При него жената се дефинира преди всичко като майка, а в идеалния случай като "мъжка" майка. "Голям недостатък е, когато главата на семейството няма син, защото това означава, че родът не може да бъде продължен", казва Габриела Шуберт.

 

С изряден грим на детската площадка

 

Изследователката от Йена твърди, че и социализмът не е променил класическата роля на жената като майка и домакиня. И след осемчасов работен ден във фабриките или учрежденията, жените въртяха цялото домакинство сами.

 

Възпитанието на децата също се усеща като изцяло женска работа, защото "Хомо Балканикус" се чувства призван за по-висши дейности. И се наслаждава на бирата си пред телевизора, докато неговата любима мие чиниите.

 

В представите на "Хомо Балканикус" жената трябва да печели пари, да бъде изрядна домакиня и майка и същевременно да изглежда секси. Габриела Шуберт обаче наблюдава и промяна в традиционното разпределение на ролите.

 

Жените от Югоизточна Европа все по-често пътуват в чужбина и сами виждат, че има и други модели на поведение. При тях жените осъществяват собствените си представи за живот, семейство и кариера. Може би в бъдеще "Хомо Балканикус" все по-трудно ще успява да си намери партньорка, която да е по вкуса му.

 

По Дойче веле 

 

Коментари
2012-04-16 14:21:52 От: koya sam?

Вярно си е, че на запад се гледа като на изкопаеми на такива типажи. И аз пътувам често и мога да потвърдя. Виновна е простащината, която се насажда в страната ни последните 20 години

2012-04-16 14:22:47 От: Mile Manolov

Супермъжествен, мускулест новобогаташ - това е балканският идеал за мъж

суперженствен, хилав социален траш - това е унгарския идеал за мъж ^^

2012-04-16 14:23:22 От: Петър Найденов

Aбе хора вие не знам къде живеете но аз съм в Благоевград и да ви кажа честно преобладаващият тип мъж (млад мъж) по улиците е точно такъв с една разлика че дебелия ланец излезе от употреба преди години... а да не говорим за 13-14 годишните момичета които са копия на Галеан и Андреа, но това е друга тема.... факт е че за повечето жени и мъже в България идеалът за мъжка красота е точно такъв и ако кажете че не е вярно... ще е чиста проба лъжа и заблуда ...да в България не всички са барбита и мутри но тези субекти са толкова много и последните 10 години така успешно са се наложили като някакъв социален елит че останалите просто се губят на фона им.

2012-04-16 14:25:42 От: Fedar

Хора, стига сте обвинявали авторката, че е незадоволена и пълна стара мома. Все пак това е Дойче Веле, а както ни е известно, там преобладават левите и нежни тенденции, така че е много вероятно авторката да е автор, при това с изтънчени разбирания за живота.

Сега малко по-сериозно. Статията като цяло е добра и точна. Могат да я разберат и да вникнат в нея хора, които отговарят на две условия: да са живяли дълго време в чужбина и да са расли в България в периода на прехода. Защото т.нар. хомо-балканикус си е явление изцяло свързано с прехода в България и в други балкански страни.

Така че няма за какво да се сърдим - казват се доста истини в статията. Ето, онзи ден гледах Митьо Крика в "Британия търси талант" - на всички там им...прочети целия

2012-04-16 18:23:33 От: Rodrigo Diaz de Vivar

Супермъжествен, каквото и да означава това, атлетичен и богат.
Кое му е лошото?

Лошото му е, че най-вероятно подобни индивиди не се мяркат в битието на авторката.

И се получава "Лисицата казва, че гроздето е кисело, защото не може да стигне до него."

2012-04-16 18:25:25 От: Чинчифон

Има нещо грозно и потискащо в опитите на грамотни хора да дават популярни обяснения от името на природата.На същата вечна и мъдра природа,на която те със сигурност са обикновен продукт,а пък искат да са неин успех.

2012-04-16 18:26:31 От: Rodrigo Diaz de Vivar

Много са ми интересни немски или британски изследователКИ, обикновено приличащи на наденички, да правят анализ на българските мъже.
Обществена тайна е липсата на либидо по техните земи, за сметка на любовта на мъжете към достатъчно на брой и видове бири.
Та ... злобичка, злобичка виждам аз, нищо лично.

2012-04-17 10:45:58 От: Аборигенчо

Fedar, поздравления, цитирам: "Ето, онзи ден гледах Митьо Крика в "Британия търси талант" - на всички там им изглеждаше като някакво полезно изкопаемо. Класически хомо-балканикус. Самият Крик гледаше с невярващи очи как англичаните не ахнаха в захлас от големите му мускули и мутренско излъчване." Митьо Крика е сбъркал страната, да иде оттатък океана и да се яви на кастинг за "Кечмания", в Америката не са задръстеняци като англичаните...

2012-04-17 18:44:56 От: Живко

Със всички коментари дотук съм съгласен,къде повече,къде по-малко.Фактът си остава непроменен,че тук наистина сме мутри и барбита.Малко хора не ги засегна тази чалга мода(култура),а тя пък всъщност олицетворява материалните ценности.Но не забравяйте нямаше как това да се получи,ако не ни беше натрапено от американския капиталистически модел като такива.А за авторката и желая да е жива и здрава.Каква е тя си е само за нея и никой друг.Друга лоша черта която мога да НИ/ВИ изтъкна като нация е злословието.Много бързаме да си правим изводи и заключения,не задълбаваме в нещата.За завършек искам да ви цитирам част от предговора на пиесата на Добри Войников - Криворазбраната Цивилизация."Повърхните впечатления оставят и повърхни познания: а от такива познания излиз...прочети целия

2012-05-09 20:50:09 От: Петрова

Българският мъж е момче, непораснало и още обгрижвано от майка си като малко дете. Мъжете не обръщат внимание на жените си и те са се хванали за синовете си и не осъзнават колко много им вредят, защото ги правят ергени, несоциални и несретници.

2012-05-10 01:44:11 От: Живко

Това можеш да го твърдиш единствено ако си била с всички мъже в България...

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот