Хокинг: Живеем в опасни времена за Земята


Хокинг: Живеем в опасни времена за Земята

Астрофизикът Стивън Хокинг твърди, че човечеството изживява изключително непредвидими, антилогични години

Каквото и да си мислим за решението на британския електорат да отхвърли членството в Европейския съюз или за това на американското общество да приеме Доналд Тръмп за свой следващ президент, няма съмнение сред анализаторите, че това бе изблик на гнева на хората, които се чувстват изоставени от своите лидери, пише Хокинг в статия във в. "Гардиън", цитирана от БТА.

Тревогите, които стоят зад тези избори - за икономическите последици от глобализацията и ускоряващите се технологични промени - са напълно разбираеми. Автоматизацията на заводите вече съкрати работни места в традиционното производство, а възходът на изкуствения интелект вероятно ще разшири унищожаването на работни места и в средната класа.

Незасегнати ще останат само най-креативните или началнически позиции, смята световноизвестният учен.

Така ще се ускорят и без това нарастващите икономически неравенства по света. Интернет и платформите, които се създават, благодарение на мрежата, ще позволят на много малки групи хора да реализират огромни печалби, наемайки малцина работници.

"Това е неизбежно, това е напредък, но е също така и деструктивно в социален план", казва Хокинг, но признава, че самият той може да комуникира с други хора и да работи, благодарение на технологиите.

Бедняците от селата се отправят на тълпи към градовете и се установяват в гета. Когато разберат, че там не могат да открият нирваната от "Инстаграм", започват да я търсят зад граница и се присъединяват към огромния брой икономически мигранти, търсещи по-добър живот. Тези мигранти създават нови изисквания за инфраструктурите и икономиките на страните, в които пристигат, подкопават толерантността и подхранват политическия популизъм.

Хокинг смята, че да защитим планетата си от предизвикателства като климатичните промени, пренаселеността, изчезването на други видове и епидемичните болести, трябва да работим заедно. За целта трябва да се премахнат, а не да се издигат, бариери вътре и между държавите.

Предвид факта, че ресурсите са все по-концентрирани в ръцете на малцина, трябва да се научим да споделяме доста повече, отколкото го правим в момента, казва Хокинг.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот