Хищно ръфат снагата на България

Автор: Светослав Маринов, "БЪЛГАРИ"


Хищно ръфат снагата на България Снимка: вестник "Сега"

Шествия на еколози оттекваха по жълтите павета почти всеки месец на 2008 г. Каузата е една, тя се повтаря с точността на метроном от две години насам – против строителната инвазия по планините и морето, за чиста българска природа.

 

 

Припомняме: екошествия против застрояването на Иракли – Емине по крайбрежието, против бъдещите курорти в Рила, в района на Седемте рилски езера (Паничище – Езерата – Кабул), над Боровец, в района на Говедарци. И против застрояването на Калиакра и разпукалите се като ранна пролет голф-терени на „световния голф-център България” по цялото протежение на черноморския ни бряг.

 

Протестите заостриха вниманието и върху  друг, уж дребнозърнест факт – има строителни мераци, подплатени с изготвени (вече !) планове, за застрояването на 1000 кв км от природен парк „Странджа”! А огромни повърхнини от парка се намират под възбрана, понеже попадат в „Натура 2000” – европейската екологична мрежа, а там е направо немислимо да се посегне. Но нашите новобогаташи са си наумили да го направят – и това не е само тяхна работа.

 

След няколкото предупредителни процедури Генералната дирекция за опазване на околната среда с комисар Ставрос Димас и ген. директор Ладислав Мико в Брюксел те дава на Евросъда в Страсбург. И там се случва това, което хич не ни се иска - нарушил частникът, съдят държавата!

 

Не се кос,и любезни читателю – по този път, да им се налива акъл в главата чрез плащане на огромни глоби, минаха и французи, германци, поляци. Колко му и българите да се опарят. Щото пари у нас бол - търкалят се из БНБ и в предвидените кризисни „буфери” от бюджет 2009 г.

 

Французите бяха осъдени да платят глоба от 30 млн евро с предупредителен период от над 300 000 евро за  всеки отложен ден и то, осъдени в личния им френски град Страсбург (доколко е френски – друг въпрос, но млъкни, сърце!)

 

Пририсъдите на страсбургския съд не подлежат на обсъждане и обжалване. Германия, тоже бе заставена да плати огромна сума, понеже документацията и по „Натура 2000” не била в ред (?!), моля ви се. Немското правителство започна да плаща от първия ден след отсъденото. Полша е включена в строеж на магистрала, тя минава през нейната територия, балтийските републики и чрез фериботи от пристанището в Талин акостира в Хелзинки – това е значим трансевропейски проект. Но всеки се взира в собствения си пъп – поляците решават да не заобикалят долината на Роспуда, с местообитания на редки птици, дървета и животни, а направо да цепят през нея, като обещават, че след земекопните машини ще посадят десетки хиляди дървета отново и всичко ще бъде както преди.

 

Речено-сторено, тръгнаха те, намират се в бащинията си – („Още Полша не е загинала!”) – и както тръгнаха, така и останаха. Моментално – порцедура, съд , глоби и не само че заобиколиха долината, но и преработиха всички проектно-сметни документации отново, много злоти са, както и да го погледнеш.

 

Наблюдатели изтъкват, може и злонамереност да има, че тази е една от причините, единият от близнаците Качински да слезе от министър-председателския стол. Така ли е – не се наемаме да твърдим.

За такива последици иде реч. Ако сме българи със свяст и чест, щом нашите управници са подписали договор, трябва да се съобразяваме. Но първо, те и после всички ние.

 

Но за какво наистина става дума и кои наши български знатни люде са на мушката? Швейцарската фирма „Сюиз пропъртис” с изпълнителен директор поппевеца Стоян Михалев е изкупила терените около Иракли - Емона. Имат намерението да застроят пустия плаж на Иракли, който от пет-шест години вече не е толкова пуст. Да припомним, че десетилетия наред тук бе дивото местообитание както на птици, така и на хора, които не желаеха да се вместят в понятието „цивилизация”. Вярно е, обаче, че напоследък мръсотията от всякакви псевдонатуралисти и наркомани бе направила мястото трудно за по-дълго пребиваване. И много от тях се писаха първи екозащитници, когато тръгна подписката и протестите срешу строителните работи на швейцарците.

 

Не след дълго лъснаха апетитите на тези които стоят зад тая фирма – а това са небезизвестните богаташи Николай Банев и съпругата му Евгения Генчева („АКБ Форес”) Някои сайтове упоменаха, че се намират в момента в Дубай и побързаха да ги обявят за невъзвръщенци – криели се там от чевръстото напоследък - под чужд диктат! - българско правосъдие. Ще поживеем, ще видим.

 

Специално за строежите в Рила в разрез с „Натура 2000” дойдоха евродепутатите Маргрете Аукен и Дейвид Хамерщайн. Те обиколиха някои от гореспоменатите обекти и после внесоха петиции в европарламента като настояваха за решителни ответни мерки. Тук, на местна почва се опитаха да ги стопират, поради това г-жа Аукен мина по друг маршрут, за да посети интересуващите я обекти в Рила. А евродепутатът от европейската Зелената партия Дейвид Хамерщайн стана известен с това, че коли от охранители, облечени в черно, го следваха и нахално го възпрепятсваха да изпълни задачите си. Не стига всичко, ами като пристига на летище София, „бакшиш” му взима десетокрактно повече пари, след като го откарва до центъра на София. А после, след изявлението му на пресконференция, министър Петър Мутафчиев си затрая гузно.

 

„Силните на деня” Красимир Гергов и Христо Ковачки имат специално отношение към еколозите и техните акции. Г-н Гергов, следствен днес по обвинение за подкуп от 425 000 лв., направи изявление през юни тази година, че екоорганизациите в България са рекетьори и трябва да се създаде червена книга за тях. Имаше бизнесинтереси на Калиакра, наканил се бе да строи там ветрогенераторен парк и жилища без изобщо да се съобрази с факта, че това е вторият по значение прелетен път на птиците в Европа от север на юг – древния крайбрежен Виа Понтика.

 

В интерес на истината г-н Христо Ковачки, също следствен, с гаранционна мярка от 100 000 лв, никога не е избягвал дискусията с еколозите, напротив – присъстваше на дебатите в „Червената къща” на ул. Любен Каравелов” в стобицата и отговаряше широко и обстойно, както той разбира проблемите. Друг е въпросът, че е облагодетелстван от горските заменки на имоти и ако се узакони статуквото, то той ще спечели доста средства при строежите на лифтове и ски-влекове.

 

Такава е, накратко, картината от изминалата 2008 г.  А рекапитулацията ще я проследим и в следващата година. Но „зелена Европа” не ще преустанови натиска си по отношение на опазване на българската природа. Това се отнася със страшна сила за „Натура 2000” – над 34% българска територия са включени в нея. В Холандия са едва 12% - т.е. там всичко е безвъзвратно погубено във времената назад. Останали диви европейски обиталища има само тук, на Балканите и на Карпатите, в Румъния. Баба Меца и Кумчо Вълчо са останали само тук и в приказките – в италиански, немски, австрийски, швейцарски Алпи това, уви, вече го няма. Поради това в Австрия има 20 000 км ски-писти, а у нас само 300! Това, Европа няма как да го забрави.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот