Хелмут Шмид: Нуждаем се от преврат срещу Еврокомисията


Хелмут Шмид: Нуждаем се от преврат срещу Еврокомисията

Бившият германски канцлер Хелмут Шмид сравнява изострянето на ситуацията в Украйна с лятото на 1914 г. и предупреди, че се провокира Трета световна война...

Бившият германски канцлер Хелмут Шмид предупреди САЩ, ЕК и Русия, че "провокират Трета световна война". Сегашната криза в Украйна все повече наподобява на положението в Европа през лятото на 1914 г. - заяви Шмид в интервю за в. "Билд". 

"Европа, американците, но  и руснаците се държат така, както е описано в книгата на Кристофър Кларк за началото на Първата световна война: като  сомнамбули. И опасността от изостряне на ситуацията се увеличава с всеки изминал ден".

Външната политика на Еврокомисията е мегаломанска, критикува Шмид.

"Европомисията прекалено много се меси във външната политика, въпреки че повечето сегашни еврокомисари разбират малко от тази материя. Последният пример е опитът на ЕС за присъединяване на Украйна. И освен това да привлече още и Грузия. Само ще ви напомня, че Грузия не се намира в Европа. Това е безумие, нямаме работа там!" - казва Шмид.

Със своето споразумение за асоцииране ЕС постави Украйна пред "привидния избор да избира между Запада и Изтока. Това беше една грешка".

Хелмут Шмид препоръчва въздържаност, но не от страните в ЕС, а от чиновниците и служителите на ЕС. "Те твърде малко разбират от тази материя"" - каза Шмид.

Кризата около Украйна не присъства като основна точка в партийните документи за предстоящите евроизбори вероятно защото въпросът е подценен.

Според бившия канцлер сега е необходимо "всички ангажирани държавници да седнат на една маса - руснаци, украинци, беларуси. Имаме нужда от среща по примера на Конференцията за сигурност и сътрудничество в Европа от 1975 г. в Хелзинки".

Той подкрепи усилията на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер за провеждане на мирна конференция.

"Планираната от господин Щайнмайер среща на високо равнище е спешно необходима. Но за съжаление в момента няма никой, който да направи конструктивни предложения за бъдещето на Украйна".

Шмид е на мнение, че Европарламентът би трябвало да разполага с повече пълномощия и власт над бюрократите в Брюксел.  "Но това би могло да стане само чрез революция в парламента"

"Очевидно се налага някой да направи преврат. След изборите на 25 май трябва да стане нещо, което повтарям от години - един преврат срещу Европейската комисия, която междувременно се състои от 28 комисари и хиляди бюрократи.

Хората в Европа са малко заинтересовани от изборите на 25 май поради малкото влияние на Европарламента. За да се промени това положение трябва да има изменения в европейските договори. Това ще стане някога.

В момента обаче подобно нещо не изглежда, че ще се случи.

По сп. "Тема"

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот