Хайде пак: Сръбско малцинство в България?


Хайде пак: Сръбско малцинство в България?

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик се закани да брани "сръбското малцинство" на Балканите.

Той заяви, че "през изминалия век е бил извършен погром над сърбите, а през това столетие сърбите трябва да проповядват национално обединение там, където е възможно, защото Сърбия и Република Сръбска имат право да се борят и да решават за техния статут", предаде БГНЕС.

Додик отправи тежки обвинения към Словения, където "сърбите нямали статут на малцинство", към Черна гора, "където се извършва геноцид над сръбската идентичност", и към Македония, където "арестуват владиката на Сръбската православна църква".

"Към тях трябва да добавим България, Албания, Румъния и Унгария. Да видим какви са предизвикателствата пред нашата национална общност в тези държави. Всичко това трябва да бъде начертано като наша цел", каза още Милорад Додик и добави, че "хърватите в Сърбия имат много повече права, отколкото сърбите в Хърватия".

БГНЕС припомня, че Додик е президент на една от общностите в Босна и Херцеговина. Той на няколко пъти заплаши да организира референдум за отделянето на Република Сръбска и присъединяването й към Сърбия.

Додик многократно е отричал извършването на геноцид от страна на сръбската армия по време на войната 1992-1995 г., включително и в Сребреница, Жепа и Горажде. 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот