Вързан ли е Бойко Борисов с убиеца на хърватски жуналист

 (3 коментара)


Вързан ли е Бойко Борисов с убиеца на хърватски жуналист

Хърватската Служба за борба с корупцията и престъпността ще обяви въз основа на свидетелски показания Сретен Йоцич (на снимката), наричан Йоца Амстердам, за заподозрян за убийството на журналиста Иво Пуканич.

Йоцич се издирва като организатор или като поръчител на убийството, пише загребският вестник "Ютарни лист", цитиран от Международното радио Сърбия.  
 
"Ютарни лист" помества показанията на таен свидетел пред загребски съд, който признал, че участвал в подготовката на убийството, но 1 ден преди убийството се скарал с един от заподозрените - Роберт Матанич, за пари.
 
Свидетелят казал, че убийството на Пуканич е било поръчано и организирано от Йоца Амстердам, който ангажирал за това Слободан Джурович и Роберт Матанич, а в цялата история бил замесен и Миленко Кузманович, който бе пуснат от едномесечния арест поради липса на доказателства.
 
Матанич заявил пред полицията, че Слободан Джурович, наричан Кардинал, му предал лично послание от Станко Суботич-Цане за 300 000 до 500 000 евро да бъде ликвидиран хърватският журналист Пуканич.
 
Пуканич бе убит със своя сътрудник Нико Франич на 23 октомври 2008 г. чрез задействане на експлозив край колата му пред сградата на неговия вестник "Национал" в центъра на Загреб. 
 
Аферата Борисов–Йоцич
 
Столичният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е призован пред съда в Белград по делото на същия Сретен Йосич, насрочено за 26 октомври т.г. 
 
С това съобщение депутатът от ДПС Христо Бисеров, който ръководи временната анкетна комисия за евентуални връзки между Борисов и сръбския наркотрафикант, разбуни вчера духовете.

Не съм получавал никаква призовка и никой не ме е търсил от Белград. По този начин столичният кмет пък отхвърли информацията на Христо Бисеров. За Йосич се твърди, че е един от главните босове на сръбската организирана престъпност и е некоронованият балкански "крал на кокаина". 

Той бе зрелищно арестуван от служители на НСБОП през 2002 г. в центъра на София, където живееше под чужда самоличност. После бе екстрадиран в Холандия да излежава там влязла в сила присъда. 

След изтичане на наказанието холандците го върнаха през 2006 г. на Сърбия, където също бе пратен зад решетките по обвинения за поръчкови убийства на мафиоти, атентати срещу държавни служители, контрабанда на огромни количества наркотици, фалшифициране на пари. 

За повечето от тези престъпления обаче доказателства и свидетели не можеха да бъдат намерени и през май 2006 г. Върховният съд на Сърбия пусна Йосич на свобода срещу гаранция от 300 000 евро. 

В момента Йосич живее в луксозна резиденция, разположена в най-престижния и скъп квартал на сръбската столица "Дедине". Там се намират много дипломатически мисии и резиденциите на местния политически елит.

След вдигнатия шум в България бе свикана комисията заради твърденията на Йосич пред съда в Белград по-рано този месец, че у нас се е ползвал от закрилата на бившия главен секретар на МВР Бойко Борисов и оръжейния търговец Николай Гигов. Борисов категорично отхвърли тези твърдения и каза, че това е директна заплаха срещу него. 

Бившият главен прокурор Никола Филчев съобщи, че Борисов като главен секретар на МВР е ръководил лично операцията по задържането и екстрадирането в Холандия на Йосич. 

 

 По БТА, actualno и sbj-bg.eu – П.П.


Коментари
2009-04-24 17:51:12 От: petrova

Работата става дебела. Но изборите у нас са скоро, а бат' ви Бойко е призован за свидетел чак през октомври.
Пък и щом има дело срещу Йосич в Сърбия, значи няма да го предадат на Хърватия.
Сложно, сложно е. Ще се точи години, казвам ви...

2009-04-24 18:30:24 От: Zar Darii

Бойко му правят сърбите рекклама. Сещаш ли се...

2009-05-03 08:35:44 От: http://samoistina.at.ua/

http://samoistina.at.ua/

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот