Всеки 4-ти първолак не говори български


Всеки 4-ти първолак не говори български

От МОН предполагат, че преждевременно отпадналите от системата са между 130 и 150 хиляди...

Около 24% от първокласниците у нас не знаят български език и са "почти като емигранти в България", обяви просветният министър Красимир Вълчев пред Би Ти Ви.

По думите му за децата, чийто майчин език е различен от българския, има предвидена допълнителна подкрепа, но в някои случаи тя не е достатъчна за наваксване на пропуските, които започват от това, че децата не ходят на детска градина.

Министърът посочи, че учебната година е започнала спокойно, но основното предизвикателство остава каузата всяко дете да е бъде в училище. За тази цел в началото на септември 1100 екипа в цялата страна започнаха работа по издирване и привличане в училище на децата, напуснали преждевременно клас.

По данни на МОН, които са засечени и в информационните масиви на ГРАО, в момента в родните училища и детски градини липсват над 200 хил. деца и младежи от 5 до 18 г. Голяма част от тях са в чужбина, но колко точно е броят им, ще стане ясно към 15 октомври т.г.

От МОН предполагат, че преждевременно отпадналите от системата са между 130 и 150 хил. Според Вълчев завръщането им в училище е "значително предизвикателство пред страната", а първата стъпка за това е децата да посещават детска градина, "за да може в първи клас най-малкото да знаят български език".

Той призна, че в хода на проверките от екипа му са се натъкнали дори на третокласници, които не знаят български. "Те са почти като емигранти в България", възкликна министърът. Той посочи, че за тях е осигурена допълнителна подкрепа, но в някои случаи дори 70-80 часа обучение по български не са достатъчни заради пропуските от най-ранна детска възраст.

До понеделник (б. р. -18 септември) екипите за издирване на ученици са посетили 50 хил. адреса, стана ясно още от думите на Вълчев.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот