Врящото гърне на вътрешните работи

Автор: Николай Радулов, "Дневник"


Врящото гърне на вътрешните работи Карикатура - Иван Кутузов

Къкрещото гърне на полицейското недоволство отново започна да ври веднага след напоителните новогодишни празници

Неумелият опит на висшестоящите да тушират градуса на напрежението с еднократно предколедно подаяние и едновременно да насъскат гражданите, неполучили очакваната 13-а заплата, срещу редовите полицейски служители, беше толкова прозрачен с наивната си провокация, че доведе до обратен ефект.

Полицаите, ядосани, че подценяват мотивите им, свеждайки ги до елементарно финансово искане, се заканиха, че ще протестират до дупка по всички законови начини. Не помогнаха йезуитските оправдания на министъра, който твърди, че проблемът отчасти е в липсата на легитимен партньор за преговори по полицейските искания.

Отхвърленият като пълномощник и посредник от самите полицаи казионен полицейски профсъюз, известен най-вече със запоите на ръководителя си и хобито му да кара подпийнал полицейски автомобил, не бе подменен от никакъв колективен орган.

Разбира се, изборът на представител на полицейския състав би изисквал доста време и организационна работа, което идеално отговаря на тайните молитви на министъра за 100 дни спокойствие (разбирай - до края на мандата). Полицаите обаче моментално схванаха подтекста на идеята му и започнаха под мустак да го благославят, галено наричайки го Мики Маус или Мики Малката мастика.

Многократно съм анализирал управленското безсилие и неумение на онези, които управляват това министерство през последните 7-8 години. Отчасти те се дължат на незаинтересованост, отчасти на невежество, отчасти на изключително погрешната концепция, която обявява априори юриста за управленец.

Принципно е възможно юристът да е и ръководител, както е възможно и ръководителят да е юрист, но практически това са 2 отделни професионални характеристики, които не се припокриват автоматично.

Практиката доказа, че поредицата адвокати и преподаватели по право, управлявали МВР, всеки път оставяше системата в по-лошо състояние, отколкото при поемането на кормилото.

Сегашният министър, който лично на мен ми се струваше симпатичен - впечатление, добито от наблюдение на балансираното му държание и смислени изказвания в парламента, също като че не схвана необходимостта от професионален подход в управлението на такава сложна и традиционноn йерархична структура.

Като не успя да убеди състава в добрите си намерения и явно подразнен от факта, че полицаите не подвиха опашка в очакване на светлото бъдеще
той изрече не особено оригинална заплаха, смисълът на която се състоеше в съждението, че в много държави полицията е по-малочислена (на глава от населението) от тази в България и следователно е необходимо преструктуриране и редуциране на състава.

Така ще останат по-малко служители, но работата ще се извършва по-компетентно. А съществуващият фонд "Работна заплата" ще се разпределя сред по-малко служители, като по този начин работещите ще получават по-висока заплата. Подтекстът - ще се уволняват непослушните.

На министъра или не му е известно, или се надява да не е известно на слушателите му действителното състояние на нещата както в страната, така и в чужбина. Ето някои важни детайли:

Действително в някои държави има по-малко полицаи в съотношение с броя на населението. Това обаче се дължи не на родната разточителност и безхаберност в щатната политика, а на факта, че на българския полицай му се вменяват дейности, които в други страни се извършват от няколко различни ведомства.

Например полицията в България (разбирай МВР) се занимава с контрол на автотранспорта, патрулно-охранителна и разследваща дейност, борба с наркотрафика, борба с трафика на хора, организираната престъпност.

В САЩ тези функции се изпълняват от ДЕА (Службата за борба с наркотиците), ФБР, финансовото министерство, Агенцията за контрол на оръжията и търговията с акцизни стоки, емиграционната служба и всяка отделна щатска полиция. На практика това са големи организации и ако се направи коректна сметка, става ясно, че у нас твърдението за щатно изобилие е неуместно

И в момента полицаите, които патрулират на смени и дават дежурства, работят извънредно. Това не е допустимо, нито е ефективно. Едновременно с това не се заплаща по тарифите за извънреден труд, което пък е финансово нарушение.

От много години полицията работи в условията на щатен дефицит, вариращ от 10 до 15%, което създава пренапрежение в системата. През последните 5-6 години перманентно напускат опитни полицаи, а те светкавично биват заместени от недобре подбрани нови служители, които съчетават липсата на опит с липсата на професионална подготовка.

Неизбежно е видимото за гражданите рязко понижаване на качеството на сигурност. Министър Миков наскоро коментира, че в МВР няма кадрови проблеми, защото на мястото на напускащите има дори по няколко кандидати за назначение.

Тук трябва да напомним, че напускат опитни служители, а се назначават прибързано недобре изучени хора, само и само да се постигне необходимата бройка. Това довежда до лошо качество, но и до много опасни ситуации, свързани с неправилна употреба на оръжие, себенараняване и нараняване на граждани.

Повечето полицаи не получават обявените от министъра високи заплати. Фонд "Работна заплата" се формира на базата на съществуващото щатно разписание, така че е финансова безсмислица и икономическо престъпление разпределянето на количество средства, предназначени за определен брой служители, сред по-малко получатели.

В светлината на поднесената информация ми се струва най-разумно към управляващите министерството да се отправи препоръката за спешни промени в условията за работа, заплащането, техническото оборудване, квалификацията и преквалификацията на служителите - промени, които да се обсъдят с компетентни служители, излъчени от протестиращите.

Честното и прозрачно вземане на управленски решения за акумулираните над 20 години проблеми е в състояние да намали температурата и налягането в тенджерата на МВР.

Всеки опит за манкиране, подмяна, неуважение и протакане ще изразява единствено управленско високомерие. То може да предизвика опасно избухване на справедлив гняв, който да подтикне редовия състав от правозащитните органи да се присъедини към ефективните протестни действия, които готвят национални професионални организации.


*Авторът е бивш секретар на МВР
.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот