Врата към мистериозни гледки

Автор: Боряна Димитрова


Врата към мистериозни гледки

Извънземни звездолети, Ноев ковчег, крачещи великани – всичко това само на хвърлей място от Кръстова гора

Село Врата е единственото в България, което се намира до три природни забележителности - тракийското светилище Белинташ, Караджов камък и Кръстова гора. Заради причудливите скални образувания от години тук се носят легенди за кацащи извънземни кораби и обикалящи напред-назад великани. Дори при библейския потоп на две каменни халки на Белинташ бил захванат Ноевият ковчег.

 

До селото се стига по тесен живописен път, който наскоро е преасфалтиран, на много места има чешми и беседки за почивка. На три километра нагоре в Родопитее Белинташ, а по друга пътека се тръгва за Караджов камък. Най-далеч остава Кръстова гора. “Всеки може да си избере сам маршрута, да поязди коне или пък да потренира скално катерене”, разяснява Веселина Къркелова, кметски наместник на Врата. В селото живеят 11 души, които са на възраст от 60 до 90 г.

 

Доскоро повечето от каменните домове бавно се рушали, но допреди кризата доста къщи били купени, а сегаедна по една се възстановяват. Селото се пълни през уикендите, но иначе не дава препитание, затова и младите го напуснали. Неколцината пенсионери засяват картофи и лук по нивите, но се надяват туризмът да живне и роднините им да се върнат.

 

Чужденци все повече посещават Врата, дори напоследък били повече от нашенските туристи. Идват японци, американци, дори нигерийци, дъхът им спира пред величествената природа. През лятото за 2-3 месеца се заселил руски автор да се усамоти и да си пише роман. Създали му всички удобства, заради него в селото дори прекарали интернет и останал доволен. Гостоприемството на местните е известно - свикнали са да упътват объркал се турист или да го приютят и нагостят с родопски специалитети.

 

Врата е последното селище преди загадъчното скално плато Белинташ - делят ги 3 км. Масивът се намира на 1260 м над морето в Родопите. Изкачването е за около час бавно ходене, наклонът не е много стръмен. “Дори дърветата имат причудливи форми, сякаш си попаднал във филм за Хари Потър”, казва 40-годишната Ивелина Стоева от София. Тя посещава за втори път Белинташ, а целта й е да стигне до Дървото на мечтите на върха и да остави салфетка с пожелания.

 

И до днес местността е от най-големите загадки на Родопите. Историци и експерти развиват различни теории за значението на Белинташ. Археологическите проучвания са на път да докажат, че светилището е от времето на каменно-медната епоха, т.е. 5 хилядолетия преди Христа, коетого прави по-старо от Перперикон. Мястото се смята за средище на бесите и тракийското божество Сабазий.

 

От върха на платото пък се открива невероятна гледка. “Под скалите е Врата, а отсреща се виждат Караджов камък и Кръстова гора, които са свързани с космическа енергия”, разказват местните жители. Според археолозите платото е било обградено от каменна стена през IV-III в. пр. Хр., а след това скалните късове мистериозно са съборени. По скалите са изсечени стълби, вдлъбнатини, дупки и рисунки, които според изследователите датират от 5-ото хилядолетие преди новата ера, или 2000 г. преди Хеопсовата пирамида.

 

Светилището е оформено като каменна чаша от риолитна скала. Кладенците на платото туристите определят като космически кратери, а някои астрономи пък виждат в тяхното разположение копирани съзвездията Малка и Голяма Мечка, Лъв и Орион. Белинташ е един от “кандидатите” за мястото, където Ной привързал кораба си след потопа. И за това, както и за кацащи извънземни, поне засега доказателства не са открити.

 

Затова пък при последните си проучвания археолози откриха фигурки на жена, сребърно капаче, стрела, рибарски мрежи, тежести за стан, вретено и керамичен съд за разтапяне на метал от каменно-медната и късната бронзова епоха. На скалите има фрагменти от огнища и олтар с украси, където се е изливало вино, мляко или кръвта от жертвени животни. Олтарът е обърнат на изток, което говори, че древните хора издигали в култ слънцето. Те използвали платото като обсерватория да наблюдават движението на небесните тела.

 

Другата интересна дестинация, която тръгва от Врата, е Караджов камък. Мястото представлява кръгло скално образувание, а на средата има заседнал огромен каменен къс. Не е обезопасено, но туристите използват метална стълба за изкачване. Местните разказват, че на скалите древните хора почитали мъртвите. Караджов камък наподобява Белинташ, но е по-малък.

От другата страна е Кръстова гора, където според легендата в недрата на планината е заровена частица отразпятието на Христос

 

 

 

По в-к Труд

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот