Влошават се отношенията между балканските държави

Автор: Агенция ТАНЮГ


Влошават се отношенията между балканските държави

Навлизат ли Балканите отново в период на сериозни политически сътресения? Това е въпрос, който все по-често си поставят анализатори, отбелязвайки, че в тази отдавна невралгична част на Европа се засилват старите и се появяват нови вражди.

Атина и Анкара отново навлязоха във фаза на размяна на остри ноти, след като турски самолети няколко пъти нахлуха във въздушното пространство над Егейско море, което Гърция смята за свое. Става въпрос за от дълго време спорен пояс, заради който през 1996 г. двете страни се оказаха на ръба на война, предотвратена със застъпничеството на САЩ.

 

Медиите в Атина дни наред пишат за "военната атмосфера" в Егейско море, припомняйки, че Турция се подготвя за голямо военно учение именно в спорната зона. Ръководителката на гръцката дипломация Дора Бакояни оцени поведението на Турция като "опасна провокация" в неподходящо време, тъй като през изминалата година отношенията между двете страни бяха в застой.

 

Новото изостряне на отношенията по линията Атина-Анкара би могло да възпрепятства диалога за обединяването на Кипър, отбелязват анализаторите. Когато става дума за тази дипломатическа инициатива, неблагоприятното развитие е, че Турция неотдавна сериозно разгневи кипърците, възпрепятствайки техните кораби, които търсят петрол в Средиземно море.

 

Словесното оръжие масово се употребява и по линията Атина-Скопие, тъй като Гърция продължава да отказва да признае името Македония на бившата най-южна югославска република, тъй като така се нарича нейна северна област.

 

Разгневените македонци съдят Гърция в Международния съд, обвинявайки Атина, че не иска нормализиране на двустранните отношения и пречи на приближаването на Македония към евроатлантическите интеграции.

 

В Международния съд неотдавна пристигна и искът на Хърватия против Сърбия заради твърденията за геноцид, което само по себе си е потвърждение, че между тези 2 страни няма достатъчно разбиране и добросъседство. Сърбия обяви, че ще внесе контраобвинение, което със сигурност не е стъпка, която би могла да допринесе за сближаването между Белград и Загреб.

 

Хърватия междувременно влезе в жесток сблъсък със Словения, която обвинява, че блокира нейния път към Европейския съюз. Любляна обаче отрича това, посочвайки, че само иска Хърватия преди влизането си в ЕС да реши спорния въпрос за тяхната граница. Отношенията са толкова изострени, че дори представителите на ЕС засега не успяват да насочат съседите към конструктимен диалог.

 

Стар проблем на Балканите, с някои нови характеристики, остава Косово, което мнозина продължават да виждат като възможно огнище за ново, по-голямо сътресение. През януари там имаше няколко сериозни междуетнически сблъсъка въпреки присъствието на мощни международни сили.

 

В Косово пристигането на ЕУЛЕКС предизвика тревога сред сърбите, но на тази мисия не се радват и албанците, които смятат, че се ограничават правата на тяхната самопровъзгласила се държава. Нови проблеми може да възникнат от намеренията на ЕС да започне в Косово решителна борба против търговията с наркотици, която за местните албанци е на практика единствената доходоносна работа.

 

Американската агенция Стратфор оцени, че това неминуемо ще доведе до конфликт между Брюксел и Прищина, тъй като Косово е главният транзитен път за хероина от Афганистан към Европа, но и зона за нелегална търговия на оръжие и хора.

 

Ако се има предвид, че между двете съставни части на Босна и Херцеговина, където отново бе продължен мандатът на мироопазващите сили, нарастват несъгласията около функционирането на държавата, че Албания показва твърде много загриженост за албанците от диаспората, а Сърбия и Черна гора доста влошиха отношенията си, е ясно, че международната общност ще продължи да има много работа на Балканите, ако наистина иска този регион да се превърне в зона на стабилноста, сътрудничеството и икономическия просперитет.

 

 

 

 

 

------

* Редакционният коментар на белградската агенция е в превод на Балканска редакция на БТА - бел. П.П.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот