Властта развращава с подаяния

Автор: Иван Тодоров, "БЪЛГАРИ"


Властта развращава с подаяния Снимката е от News.bg

За властта е изгодно да противопоставя различни слоеве от населението - лекари на учители, фермери на полицаи, пенсионери помежду им, дори България на Европа.

Да си припомним едно друго: няколко алеи деполитизирани  и департизирани полицаи попушиха преди десетина дни – „ с мизерните си заплати” -  в градинката пред столичната черква „Свети Седмочисленици”. Последваха ги на няколко места и из страната. Като резултат инак неотстъпчивият министър на вътрешните дела клекна и на бърза ръка се намериха – в разгара на общодържавния недоимък и задалата се с громовен трясък откъм „Уолстрийт” всесветска финансова криза – по четиристотин лева на калпак или на фуражка, все едно и също е  /три пенсионерски добавки за пред Нова година, между другото/,  за Коледа. Да си имат за тютюн.

 

От това на пазителите на реда взе, че им се допи и минерална вода. Колко ще ни излезе тя, отделно и тепърва ще видим.

 

Случилото се е повод да споделим някои размисли.

 

Станаха доста години откакто армията ни почна да се стапя. И сега дори цялата не може да напълни не толкоз големия вече национален стадион „Васил Левски”. Съкратени бяха доста военни. Но това сполетя и стотици хиляди от какви ли не други професии. За военния обаче – при съкращение – се полагаха /и се полагат/ солидни обезщетения /по десет, а че май и повече месечни заплати/. С които може и да преживее по-безболезнено стреса от новия си хал на първо време, а и да почне някакъв бизнес, ако има подобна нагласа.

 

На волнонаемните или на обикновените граждани в същите случаи се дават – от немай къде – една или две заплати. И много от тях се озовават извън борда потиснати, омърлушени и окумени, записват се в бюрата по труда, където трябва да ходят да се подписват редовно /сякаш престъпници/, че продължават да нямат работа, за да се озоват на друга опашка – в пощенските си клонове, където вземат  100-150 лева месечно. Как се храни къща с тия пари?

За бившия военен /бил той и най-слабообразованият сержант или фелдфебел/ министри и правителства загрижено замислят и измислят програми за приспособяване /на чиновника винаги обаче му е по-сладко  да рече адаптиране/ към новите условия на живот. За цивилния  /включително за журналистите/ - никакви такива глезотии!

 

Поредни нови министри обещават на военните детски ясли за децата им, оборотни жилища, по-високи заплати. За да имали мотивация.

 

Ами като нямат, да вземат да работят нещо друго, като другите. Как се мотивират цивилните? Кой им помага на тях? И още по-точно – защо никой не им помага /почти/ с нищо? Да не са втора или трета ръка хора? С какво ги превъзхождат „фуражките”, както гласи жаргонът?

Като заговорихме за армия, да не забравим и полицаите. / Едните и другите, сбрани, стигат стотина хиляди души/.

 

При тях у нас вечно има „недоокомплектоване” на щата. Недостиг. Защото нямали желание и мотивираност да работят с тия заплати  /за които хиляди, между другото, само си мечтаят/. И затова се поддавали на корупция. Като девица на стар изкусител. Това пък звучи точно като оправданието на циганите, че крадели, защото не им стигали парите. Ами хайде тогава всички да се отдадем на хайдутлук...

 

Ако не знаете, и полицаи, и военни не плащат за пенсионните си и здравни осигуровки. Разноските поема държавата. А вие? Вие – инженер или икономист – ще ходите и като безработен, като поп или попадия  /ненужното зачеркнете/ да си плащате осигуряването. Инак – неосигурени. И вечно кахърни, че няма да доживеете да съберете поредните  n-точки. За пенсия, която пак ще е по-ниска от военната или полицейската. Защо?

 

Друг псевдоаргумент за неравенството: трудът и на военни, и на полицаи бил изключително рисков и опасен. А на вестникарите, например, не е ли? Не мрат ли най-много и най-често те от инсулти и инфаркти  от всекидневното  постоянно напрежение? Мрат. Защо тогава не ги пенсионират и тях по-рано? Няма разумен отговор.

 

Пак полицаите пътуват /освен ако вече случайно не са се отказали от тая привилегия/ безплатно в градския транспорт. Защото някой умник е преценил, че заплатите им не са достатъчни да си купуват сами билети или карти.

 

Другите балами или плащат безумните цени, или се озръщат като крадец в чужд бостан да не ги спипа стръвен проверител...Тъжна работа. Още по-тъжна, защото не е от скоро. Повтаря се десетилетия. Това я прави направо печална. После – защо българинът не обичал държавата си. Как да му е драга, като ласките й са само за избраници?

 

Вярно е, че на армия и полиция разчита да я крепят всяка една власт. Вярно е и друго – предозира ли се вниманието към тях – държавата се оттласва от демокрацията и гражданското общество и залита неудържимо към полицейщината. Тя  винаги е била отблъскваща.

 

Всичко написано чудесно се знае от управляващите. А обикновеният редови българин тихо мърмори или в кухнята си, или – при по-радикален изблик – в кварталната кръчма след някоя и друга гаврътната чаша. И – дотук.

 

А тоя ред не е реден. Но ще властва докато – и чрез журналистиката, разбира се – не се чуе ясно недоволството и нещата не се променят. Умно и премислено. За да сме всички равни. В добро и в беда. Всичко друго е фарисейско шикалкавене...

 

Послепис: Авторът не е член ни на БСП, ни на СДС, ни на ДСБ, ДПС, какъвто и да бил БЗНС, ни на ГЕРБ, НДСВ, ни на „Атака”, ни е зелен, ни анархист, нито е от  каквото и да било друго партийно образувание.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот