Византия загина, византийщината – не


Византия загина, византийщината – не Гърците напираха с плакати, с живи вериги и трактори да навлязат на наша територия, като за това им помагаше и узото... В това време нашите тираджии дремеха с дни на границата отсам, търпяха загуби и ругаеха... Всеки с интереса си! Снимка: Интернет

С блокадата на границата гръцките ни съседи работиха срещу себе си

С типичния си български наивитет само до преди две седмици съвсем бяхме повярвали, че византийските номера отдавна са останали в историята.

 

 А отношенията ни с най-преките потомци на ромеите - гърците, отново са станали толкова добри, колкото през 11 - 12 век - времето на съвместното ни съжителство в империята на Василевса. И изведнъж южните ни съседи взеха че ни дадоха необоримодоказателство, че братята Асен и Петър неслучайно са сложили край на общото ни битие, възстановявайки блаженото ни Царство.

 

Блокадата на общата ни граница с Гърция от фермерите от юг немилостиво ни отвори очите - византийските номера не само не са отминали, предстои ни тепърва да ги доучваме…Първият нововизантийски номер, преподаден ни още по Коледа и Нова година, беше - спираме временно да стачкуваме, за да ви приберем паричките по празниците.

След като обаче доста българи не се хванаха на въдицата, разгневените византийци ни показаха още по-суров урок, за изучаването на който си плащаме вече две недели, че и повече. Ние ще си приберем още пари от еврофондовете, а вие ще ни платите сметката не само за протеста, но и за узото, дето си пием всяка вечер край браздата (разбирай не земеделската, а граничната!).

 

Този урок, по разбираеми причини, се изучава най-усърдно и неотклонно от шофьорите на нашенски тирове и леки коли, блокирани в километрични опашки от двете страни на границата. Пък и като няма какво друго да правят и им писне да слушат по радиата колко е "притеснено" Външно министерство за тях, те щат-не щат започват да повтарят: "Византия загина, византийщината не!"Макар и шашардисани от ежедневието си до този извод лека-полека стигнаха и всички българи във вътрешността на измъчената от кризата ни Родина. И люсвайки вечер по още една ракийка за шофьорското здраве, дори отидоха доста по-далече: "Море, ще има да чакате много, кога на лято вместо към Гърция отпрашим към Турция. Да ви видим тогаз номерата!" Ще стигнат ли тогава спечелените от "стачниците" от другата страна на Кулата, Илинден и "Капитан Петко войвода" половин милиард евро да се покрият загубите на гръцкия туризъм?

 

Или бленуващите още за Константинопол византийски потомци разчитат, че бързо ни минава? На тяхно място не бих се обзаложил, че пак ще се напълнят с ларж нашенци гръцките курорти. Защото новите византийски номера на южните ни съседи явно работят срещу самите тях!

 

Евгений Еков, в-к „Политика”

 

Бел. ред.  Макар, да  публикуваме коментара на колегата със закъснение от няколко дни, мнението ни е, че той  е, може би, „бяла лястовица”, сред тълкуванията у нас на фермерския протест в Гърция. В суматохата да се „слави” гръцката непримиримост за  борба за по-високи субсидии и прилични пенсии, загърбихме интереса на българските тираджии, които висяха с дни по границата. Днес и нашите фермери се емнаха да борят правителството и пак превозвачите ще го отнесат… Безкрайна върволица! Не е от тирове… –  С.М.

.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот