Видни българи с македонска закваска: Полковник Петър Дървингов

Автор: Любомира Николова


Видни българи с македонска закваска: Полковник Петър Дървингов

Изпълниха се 57 години след смъртта на  полк. Петър Дървингов – да припомним за личността и делата му:

Полковник Петър Георгиев Дървингов е роден на 25 май 1875 година в Кукуш, Македония. Учи в Солунската българска гимназия.Завършва Военното училище в София през 1896 година и Генералщабната академия в Торино, Италия през 1909 година.

Служи в кавалерията. На 1 януари 1900 година е произведен в чин поручик, а през 1906 година в чин родмистър. През 1900 година служи в Първи конен полк, а в 1909 година в Трети конен полк. Взема участие Илинденското и Преобръженското въстание (1903) като военен организатор на четите на организацията. Воевода е на четата на Серския революционен оркъг.

През Балканканската война 1912-1913 година е един от организаторите на Македоно-Одринското опъление и на 11 пехотна македонска дивизия, където е командир на полк.

По време на Първата световна война 1915-1918 година е началник-щаб на 11 пехотна македонска дивизия, а след това е назначен за началник на Моравската областна военна инспекция 1916-1919 година. На 15 август 1917 година е произведен в чин полковник.

След войната работи в областта на военните науки и военната история Написва много трудове.. Правителството на БЗНС го подвежда под отговорност като един от виновниците за войната.

Едно от първите военни изследвания е именно на Петър Дървингов „ История на Македодо-одринското опълчение“ определено като най-добрият труд написан за българското опълчение.Почетен член е на Дружеството на българските публицисти и на Дружеството на македоно-одринското опълчение.

Комунистическата власт в България започва процес срещу Петър Дървингов през 1953 година. Умира на 8-ми март 1958 година в София.

Награден е с военен орден „За храброст“ IV степен I и II клас; ордена „Св. Александър“ IV степен с мечове по средата и ордена „ За заслуга“ на обикновена лента.
 

По Информационна агенция „Фокус”

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот