Величавият Ходжа Булгари от Афганистан

Автор: Веселин Сейков (1 коментар)


Преди известно време с радост разбрах, че в многострадалния Афганистан въпреки погромите от талибаните срещу древните паметници и последвалите американски бомбардировки е оцеляла отколешната гробница на легендарния Ходжа Булгари.

 

 

И в наши дни е жив митът, че тук е погребан бележит човек, който е бил големец и е дошъл от далечна "Булхария" (България).
От стари времена до днес битува преданието, че той бил хубавец и мъдрец, "братовчед на Абу Бакар", т.е. "близък на Мохамед". Затова е наречен "ходжа" - титла, равностойна на времето на висшата византийска титла "философ".
Аз съм от малцината българи, които са успели да видят тази светиня на забележителния човеколюбец, който от Средновековието носи много загадки, включително и съкровени истини не само за афганистанците, но и за нас, българите, за нашите прадеди, а защо не и за български властелин, прокуден по тези далечни краища. Посетих паметника в края на 70-те години на ХХ в., когато като журналист пътувах многократно за продължително време из тази държава. Описание за това има в моята книга за Афганистан, издадена преди около четвърт век.
Мавзолеят гробница на Ходжа Булгари се намира недалеч от гр. Газни, център на неразкрити и разкрити тайни на различни култури на империята Газнавид (994-1160 г.). Там е живял и прочутият учен енциклопедист Абу Али Хюсеин ибн Сина, известен на света като Авицена (980-1037 г.). Гробът на Ходжа Булгари е на около 5 км от центъра на днешния гр. Газни. Там от незапомнени времена до днес има извор с минерална вода, наречен "Изворът на Ходжа Булгари".
В Афганистан именитият Ходжа Булгари е високо тачен. Той е сред няколкото пророци, които се величаят на афганистанската Нова година. Колкото и чудно да звучи, на 21 март т.г. по традиционния местен древен календар Афганистан празнува началото на 1388 г. Това тържество съвпада с тукашното разцъфтяване на пролетта и конните състезания бускаши, каквито са имали и прабългарите. На този ден афганистанците ядат традиционния ориз със спанак и овче месо, който е особен вид пилаф, и 7 вида сушени плодове, сварени във вода.
В Афганистан някои учени сравняват Ходжа Булгари с Авицена. Той е описван като религиозен сановник, философ, висш съветник на местни владетели. Но на висок пиедестал са поставени неговите качества на прочут лечител, който е лекувал със загадъчна свръхчовешка енергия, билки, музика, благи думи, добри внушения и други знахарски умения. Затова Ходжа Булгари е кумир на афганистанските студенти по медицина (поне така бе по времето, когато посещавах тази страна от средата на 70-те до началото на 80-те години на ХХ в.). Почитта му като универсален пророк се опира и на титлата му като покровител на лечителите. В това уважение към Ходжа Булгари се обединяват вечно противоречащите си по тези места сунити и шиити.
Именитият средновековен поет и мислител Хаким Санаи се привързал много към Ходжа Булгари и дори го осиновил. Но този чуждоземец умира млад за сегашните критерии - едва на 39 години. Санаи го погребва традиционно и го възпява в песните си.
Ходжа Булгари е само един пример за древнобългарско присъствие по тези земи. Знам, че афганистанският учен проф. М. Салех Паруанта притежаваше неизвестни и неиздавани творби, в които има данни и за българите. В най-стародавния от тези ръкописи - "Хайрат Алфака вал фзала" на Омар Гулами Бухари, датиран от 695 г., се говори за български владетели и че българското царство е граничело на изток с Хазарския каганат. Това е поредно доказателство защо България се е появила първо в арабските географски карти, а после в европейските.
В уникалния прастар ръкопис "Ходууд-ал-олам", открит в Шибархан, българите (или както там са наречени балхари) са определени не като племе, а като организиран, трудолюбив, непреклонен и хубав народ. В Северен Афганистан има древен град Балгх, който е бил кръстопът на много цивилизации, включително шаманска, елинска, хиндуистка, будистка, ислямска с нейните разклонения. Някои изследователи твърдят, че около този град са корените и на едно от прабългарските разклонения.
В един от съвременните афганистански езици "фарси" (еднакъв с персийския) има думи, еднакви или близки с наши. Някои ги изброяват на повече от 100. В стари афганистански песни се споменава за българи, а в областта Нуристан има обреди, близки до нашите, включително кукерски празненства и традиционни носии, приличащи на наши.
Кой е бил Ходжа Булгари? Засега не може да се даде достоверен точен отговор. Но има няколко хипотези. Може би е от анадолските българи, за които пише в своите книги моят колега и дългогодишен кореспондент на БТА в Турция Димитър Шишманов.
Особено е убедително документалното твърдение, че Ходжа Булгари е бил близък и съвременник на високо тачения поет на Изтока Хаким Санаи и е дошъл по тези земи, като приел мюсюлманството в ХІ в., прокуден от родината си. Но коя е тя? Според едни източници това е Южното Поволожие, а според други и "Рум". Смята се, че названието "Рум" е давано на земите на и около Византийската империя, на източноправославните страни, свързани с Цариградската патриаршия. Въз основа на това има предположения, че Ходжа Булгари е бил млад знатен български велможа, заминал или принуден да замине на Изток.
Другата предполагаема версия е, че тази легендарна личност е богомил, изгонен по време на преследванията на еретиците във Византия през ХІ в. И потърсил убежище в далечните афганистански планини, където се влял в ордена "Мавлеви" - пантеистична школа, която има за главен девиз: "Какъвто и да си, ела! Вратите на нашите души са отворени за всички." Допуска се той, притежавайки лечителски дарби, и да се е прочул по време на голямата чумна епидемия в онези далечни времена. Очевидно целебните способности на Ходжа Булгари са били много ефикасни, прилагани и спрямо именити тогавашни личности, и затова неговата слава се е разнесла трайно. Знае се, че богомилите са били умели лечители, прочути както на запад в Европа, така и на изток чак до Средна Азия.
Известно е, че сегашните афганистански земи са били средище на различни цивилизации, религии и култове. Но и кръстовище на непрестанни тежки битки, които са унищожавали редица ценности. Това ожесточение продължава и до днес.
Историята на Ходжа Булгари е все още неоткрехнат прозорец, който може би ще хвърли светлина върху някои отколешни нишки на българо-афганистанските взаимоотношения и от древното българско присъствие в Азия.

 

 

Веселин Сейков

 

 

Коментари
2014-07-25 10:46:38 От:

По странно стечение на обстоятелствата, на хиляди километри от България срещнах млад човеко от Газни, който разказваще за Ходжа Булгари и почитанието към него. Хора от цял Афганистан отиват все още да се поклонят пред гроба му, както и да се лекуват от извора.

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече

« Октомври 2022 »
пнвтсрчтпксбнд
     
      
 1. 01.10.1888г. - Годишнина от откриването на Софийския университет "Св.Климент Охридски"
 2. 01.10. - Събития и факти
 3. 02.10.1916г. - Годишнина от смъртта на Димчо Дебелянов
 4. 02.10.1916г. - Годишнина от смъртта на Димчо Дебелянов
 5. 02.10. - Събития и факти
 6. НС приема 3-ти и 4-ти реактор на АЕЦ "Козлодуй" да бъдат затворени
 7. Стартира учредителното събрание на партията Национална задруга за политическо възраждане
 8. Първата учебна година във Висшето търговско училище във Варна
 9. Открива се XXVIII ОНС.
 10. Роден е Иван Лазаров
 11. Годишнина от смъртта на Васил Априлов
 12. Годишнина от смъртта на Андрей Луканов
 13. 03.10.1912г. - Високата порта отхвърля нотата, отправена й балканските държави
 14. 03.10.1878г. - Основан е Горноджумайски комитет "Единство"
 15. 03.10.1819г. - Роден е Евлогий Георгиев
 16. 03.10. - Събития и факти
 17. 03.10.1915г. - Русия, Великобритания и Франция обявяват война на България
 18. 03.10.1935г. - Разкрит е заговор на офицерите
 19. 03.10.1918г. - Абдикация на Фердинанд I
 20. Годишнина от откриването на етнографския комплекс "Етъра"
 21. Петър Младенов засяга въпроса за влошените отношения с Турция
 22. "Големият католически процес"
 23. Регентите одобряват "Наредба-закон за съдене от Народен съд ...
 24. 03.10.1944г. - Умира Иван Минков Хаджийски
 25. 03.10.1942г. - Велик добруджански събор
 26. Започва издаването на в. "Народ"
 27. Публикува се проектът за конституция на Националния комитет на Отечествения фронт.
 28. България подписва търговска спогодба
 29. Започва строежът на автомагистрала "Хемус"
 30. открива генерална асамблея на ИКОНОМОС