Вече си ги мерим: При нас всичко е надплатено, ядосват се в Скопие


Вече си ги мерим: При нас всичко е надплатено, ядосват се в Скопие

Македонските медии: Нашият Самоил струва 1,5 млн. евро, в София - 50 000 и свети

Бурни реакции предизвика в Македония новината, че в България паметник на цар Самуил струва 50 000 евро, в сравнение с цената от 1,5 милиона евро, които платиха македонските граждани за паметник, който е местен постоянно от едно място на друго на площада в Скопие, пише plusinfo.mk.

Паметниците били изработени от различен материал и затова не били сравними, но все пак остава фактът, че монументът в Скопие е на необосновано висока цена, твърдят македонските колеги. Ето и пълния текст от plusinfo.mk:

Мраморът не е ръчно изработен и затова този паметник е толкова скъп. Това е механична изработка, дори в този случай под въпрос е и авторството, макар че машинната изработка е направена въз основа на чертежи. Но определено, при нас, всичко е надплатено - казва Донка Барджиева, експерт по културно наследство, така разпространи Агенция БЛИЦ.

В социалните мрежи изнервените граждани постват снимки от паметника в България и в Македония, като при единия пише 50 000 евро, а при другия 1,5 милиона евро с коментари: "Има разлика".

Българските художници, които пък много критикуват старомодноста на паметника в София, "за наша утеха" казват, че кичът в Скопие е по-добър. По Българската телевизия, асистент Райна Гаврилова била запитана за сравнение между паметниците в София с "бетонните паметници в Скопие, които никнат като гъби, сред които е и този на българския цар", при което тя заявила: "Те си приличат като деца от едно семейство". В същата емисия художникът Недко Солаков добавя: "С тази разлика, че кичът там е по-добре направен".

Паметникът в Скопие е изработен от бял мрамор, с височина от 5 метра, поставен на пиедестал, изработен също от бял мрамор, висок три метра. На стойката са поставени и бронзови релефи, а автор на престъплението е Димитър Филиповски.

Паметникът в София е изработен от бронз, висок е 4 метра и е поставен на постамент от 2 метра. Този паметник не е изработен с пари от българския държавен бюджет, а е дарение от фондация "Българска памет", което възлиза на 100 000 лева, т.е. 50 000 евро.

И паметникът в София е обект на многобройни критики за това, че не му е мястото в триъгълника между базиликата "Св. София ", катедралата "Св. Александър Невски" и сградата на Светия синод, чак до най-острите коментари във връзка с очите, които са изработени от полускъпоценни камъни и които вчера през нощта светнаха за първи път! Критиците остро се противопоставяха на идеята очите на цар Самуил да светят срещу неговите ослепени войници, а авторът на произведението Александър Хаити защити идеяти си с думите, че очите, които светят представляват вътрешния огън на цар Самуил и те светят и за ослепените войници.

На всички критики, председателят на фондация "Българска памет" Милен Врабевски отговори, че това е един от най-прозрачните процеси. Той подчерта, че Община София е направила социологическо проучване, според което 85 процента от гражданите са "за" такъв паметник, че е имало конкурс, а експертно жури избирало между 21 проекта.

Паметниците от проекта "Скопие 2014" пък се определят през нощта и тайно. Най-бурни реакции предизвикаха цените, за които властта никога не е говорела открито. Това, което особено изнерви гражданите е, че паметникът на цар Самуил само след 4 години, след като е бил поставен, с народни пари се измества на друго място и ще получи нов облик.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот