Вдигане на заплатите няма алтернатива, но как и кога?


Вдигане на заплатите няма алтернатива, но как и кога?

Пламен Димитров,КНСБ: Партиите най-накрая го осъзнаха…

 КНСБ настоява съотношението между минималната и средната заплата да е не по-малко от 50 на сто. Това е заложено в Меморандум за социално-икономическото и обществено-политическото развитие на България на синдиката, който ще бъде представен на партиите, влизащи в предизборната надпревара, заяви на пресконференция днес лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

КНСБ предлага минималната заплата за страната да се договаря ежегодно в "коридор" с долен и горен праг, формирани съответно от коефициент 1,3 от линията на бедност и 50 на сто от прогнозния размер на средната заплата за референтната година.

Според Димитров позитивно е, че най-накрая всички партии говорят за доходите на хората и са осъзнали, че няма алтернатива тяхното увеличение. В момента има и икономически предпоставки те да бъдат увеличени, защото е дошло време, в което произвеждаме повече, отколкото получаваме, каза Димитров.

Той се аргументира с това, че в момента в България БВП на глава от населението е 47 на сто от средноевропейското равнище, а компенсацията на един нает - 40 процента от тази в ЕС.

В следващите четири години България трябва да се стреми към 60 на сто от БВП по отношение на производителността на труда и компенсация на един нает, смятат от КНСБ.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот