В Турция военните държат мощни лостове

Автор: Петър Пъдев


В Турция военните държат мощни лостове Снимка: dnevnik.bg

Турските военни са извършвали досега 2 силови преврата, за да сложат край на политически кризи: през 1960 и 1980 г. През 1971 г. принуждават да подаде оставка правителството на Демирел, а през 1997 г. - правителството на Ербакан.


В НАТО Турция има след САЩ най-многобройни въоръжени сили. През 2001 г. числеността им е била 514 850. От тях 391 000 са на наборна военна служба. Отделно още 180 000 души служат в жандармерията. Запасняците в сухопътните сили, ВВС и ВМС са общо 378 700. Населението на Турция към момента е около 75, 8 млн. души.

Бюджетът за отбрана през 2006 г. е бил 8,6 млрд. долара, като има военни разходи, които не фигурират тук. Бюджетът надхвърля 5 на сто от БВП. О него средно се падат по 150 евро на глава от населението.

Армията има и извънбюджетни постъпления. Чрез OYAK (Фонд за подпомагане на армията) и TSKGV (Фондация за подсилване на турските въоръжени сили) военните участват с дялове в предприятия от ключови браншове. Всеки офицер внася по 10 на сто от възнаграждението си в OYAK. Цивилните работници и служители във въоръжените сили и в предприятията, които са над 50 на сто военна собственост, също внасят по 10 на сто от възнаграждението си във фонда. OYAK има статута на организация с идеална цел и съответно не плаща данъци на държавата.

Армията има дялово участие в около 30 промишлени, търговски и експортни предприятия, в които работят около 30 000 души. Повечето от тези фирми са смесена собственост с участие на чуждестранни или местни концерни.

Друга стопанска организация е TSKGV: притежава предприятия за оръжейна техника и предоставя работни места на около 20 000 души. 80 на сто от печалбите на OYAK и TSKGV се внасят в събирателни фондове. Смята се, че във фондовете са натрупани десетки милиарди евро.

Държавата плаща за български език

Кадровите военни в Турция ползват много предимства извън високата заплата. Като държавни служители те купуват всички стоки за дома си, без цигари и алкохол, с приспаднат ДДС. Събират всички касови бележки от магазините, налепват ги в тетрадка и в края на месеца ги преставят в счетоводството по месторабота. Към следващата заплата получават начислен отговре всичкия платен при покупки ДДС.

Има и друго предимство за държавни служители, за което ми разказа високо образован български изселник в Истанбул. Постъпил там на работа след "голямата екскурзия". Казали му, че ако издържи пред специална комисия изпит по български език и литература, с удостоверението ще му се изплаща определена, не за пренебрегване добавка към заплатата. Явил се пред изпитната комисия: паднало му се да пише на български език за разказа "Дядо Йоцо гледа" от Иван Вазов. Написал 4-5 страници. Издържал изпита и оттогава взема добавка за чужд език.

В Турция 16 чужди езика са официално признати за важни да се владеят на ниво. Сред тях е и българският.

 

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот