В САЩ:Д-р Лазаров пришива ръце


В САЩ:Д-р Лазаров пришива ръце

Хирургът става един от водещите в Съединените щати, извършил уникалните операции

Д-р Георги Лазаров, един от най-успешните български хирурзи в САЩ, избягал преди години в Америка през Либия. Днес живее в Балтимор, където е доайен в Националния център по хирургия на ръката.

„Аз напуснах България 1970 г. Една година работих като ортопед в Бенгази. И след това през Италия заминах за Франция с моята предишна съпруга, Бог да я прости”, разказва докторът пред Би Ти Ви.

В България Лазаров си идва рядко. Връща се у нас, за да дарява и организира музикални конкурси. „Това, което казват в Щатите, че ако паднеш на улицата, ще те оставят да умреш, абсолютно не е вярно. Това момиче, на което реплантирах ръката, и един лев не и взех на нея, но ми донесе едно малко медальонче с моето име”, каза лекарят.

Бих казал, че съм един от първите в Америка и по света, правил такава операция, казва д-р Лазаров. Подаръкът е дошъл след операция, продължила часове: „Няма да повярвате, обаче да се зашие ръка е по-бързо, отколкото да се зашие пръст. Ръка се зашива за около 3-4 часа, а пръст от 4 до 6 часа”.

В САЩ д-р Лазаров е сред първите, развили реплантация на отрязан пръст. Зашил е повече от 100 пръсти. Днес вече не оперира. Зарекъл се е вече да не консултира и пациенти, но домашният му телефон денонощно звъни, разказва втората му съпруга Анна Лазаров

Д-р Лазаров вярва, че чрез дарения, може да управлява финансите си в Щатите по-добре и да бъде полезен на родината си. Той спонсорира изграждането на паметници, като този на Георги Марков в София.

„Като отида в Пловдив и виждам моите колеги в какво дередже са - една малка пенсия, едностаен апартамент, едвам свързват двата края. В Щатите живеем добре, не сме милионери, имаме голяма къща с 7-8 стаи, двор 4 декара”, откровен е д-р Лазаров.

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот