В Германия живеят и мюсюлмани атеисти

 (2 коментара)


В Германия живеят и мюсюлмани атеисти Мюсюлмански поклонници извършват ритуала "умъртвяване с камъни"...

Мюсюлмани-атеисти - звучи като "дървено желязо". Това нито е лесно, нито е безопасно...

Саиф ал Басри дори не подозира какви опасности си навлича, когато решава да се откаже от исляма. Студентът по медицина много бързо става мишена на смъртни заплахи, които не звучат никак безобидно:

"Постоянно ми изпращат безплатни билети за отвъдното. Ще гориш в пъкъла! Ще гориш за вечни времена! Господ ще те накаже! Сатаната те е обладал! Срещна ли те, ще те заколя!" - така Саиф ал Басри преразказва постингите, които получава на своя блог.

Около пет процента от германците са мюсюлмани. Саиф наскоро решил да напусне тази общност. По време на следването си в Германия той постепенно охладнява към исляма. Според него тази религия разчита най-вече на строгите правила и заплахите, а вярващите са обречени на безмълвно подчинение:

Никой на поставя под въпрос нито Бога, нито религията. Ислямът е изграден върху строги предписания, които трябва да спазваш и нямаш право да поставяш под въпрос. Не може така. Според мен всеки човек трябва да мисли свободно, със собствената си глава."

Студентът по медицина от Багдад си е поставил за цел да обясни на колкото е възможно повече мюсюлмани, че тяхната религия се гради върху принудата. Своя антирелигиозен блог Саиф пише най-вече за младите хора, а това никак не се харесва на много мюсюлмани.

В една спонтанна анкета пред джамията трима вярващи мюсюлмани отговарят по различен начин на мъчителния въпрос:

"Какво бихте сторили, ако Вашият син стане атеист?"

"Това ще ме нарани дълбоко. Никога не бих търпял подобно нещо, но и няма да наказвам децата си заради това.Те, атеистите, сами си се наказват," казва един около 40-годишен мъж.

Неговият приятел се ядосва на онези мюсюлмани, които са готови на насилие в името на вярата си и заплашват Саиф със смърт: "Да убиваш хора или да ги заплашваш със смърт - това няма нищо общо с религията! То е дяволска работа и няма никаква връзка с вярата ни. Жал ми е за тези хора. Уви, те са много политизирани, а това вреди на всички ни."

И друг посетител на джамията защитава исляма като миролюбива религия, която помага на хората да станат по-добри: "Ние сме мюсюлмани и не насилваме децата си. От родителите, и от религията съм научил, че трябва да показвам хубавото на децата си. Ако обаче те не искат, тяхна работа! Те са свободни хора."

В същото време в някои свои пасажи Коранът далеч не звучи хрисимо. Разгневените мюсюлмани, които заплашват със смърт отвърналите се от религията като Саиф, се позовават тъкмо на Свещената си книга и на пророка Мохамед.

Но дали въпросното послание на Мохамед, което те цитират, наистина съществува? Един от най-известните специалисти по исляма в Германия Муханад Корхиде от Центъра за ислямска теология в Мюнстер, обяснява:

"Според традиционната интерпретация в сунитските и шиитските религиозни школи, загърбилият исляма има три дена време за покаяние. Ако не се завърне към вярата, грози го смъртно наказание."

Така пише в Корана. Днес обаче мнозина оспорват тясната интрепретация на този пасаж и на други повели на исляма. Муханад Корхиде, който си е спечелил имиджа на много либерален ислямски теолог и работи за консолидирането на един съвременен, европейски ислям, също смята, че буквалната интерпретация е неуместна:

"Ако принудим някого да се преструва, че все още е мюсюлманин, само защото се страхува от смъртното наказание, ние всъщност ще го накараме да се държи лицемерно. А това не отговаря на духа на Корана."

Мина Ахади събира около себе си отчаяни млади мюсюлмани, които искат да обърнат гръб на религията. Към нейния "Централен съвет на бившите мюсюлмани" вече са се присъединили 500 критици на исляма.Те провеждат разяснителна работа и помагат на младите, които искат да скъсат с исляма или да приемат друга религия.

Мина се е наслушала на какви ли не истории: "Спомням си например за едно момиче, което ме потърси по телефона. Каза ми, че все още носи забрадка, но вече не е мюсюлманка. И не смее да разговаря с родителите си по този въпрос, защото проблемът е голям."

В Германия живеят близо четири милиона мюсюлмани. Около 10-15 процента от тях вече не посещават джамиите или приемат друга религия. За пред семейството си обаче те продължават да играят старата си религиозна роля.

Мина обяснява, че ги е страх от семейството и от приятелите. Общността лесно може да отхвърли онези индивиди, които изведнъж са станали атеисти. Бъдещият медик Саиф също дълго живял в страх. Цели две години събирал кураж, докато признае пред семейството си, че е станал атеист.

"За моя изненада, чичовците ми, които са дълбоко религиозни и консервативни хора, приеха моя атеизъм. Разбира се, бяха шокирани от решението ми, но поне искаха да разговаряме - което е положителен сигнал.

Независимо от това в техните очи аз съм паднал много ниско. Те смятат, че Сатаната ме е въвел в заблуда и че съм завинаги прокълнат," обяснява Саиф.

Все пак чичовците му поне уважават неговите възгледи. Атеистът Саиф ал Басри твърдо вярва, че до това уважение все някога ще стигнат и хората, които сега му отправят смъртни заплахи.

По Дойче веле

..

Коментари

Корана е решен още през 12ти век.До тогава наред с огромният кулутурен цъфтеж в Арабистана и конкретно в Испания се раждат критични теософски трудове които от позицията на здравата логика подлагат на анализ и Корана .не само това те му откриват недостатъците и откровенните несъвършенства от логическа гледна точка .Не само това ,тогава откриват и непоследователна логика на съставителят му.Всъщност откриват човека зад тези творения и опита му да се представи за божи пратеник и божи говорител.Е точно тогава улемата се събриа в Багдатт и издава фетви с които забранява повече да се анализира корана .Този улемат дава указания които не се обжалват и се приемат за аксиоми.Еда стабилност вече има но мюсюлманския свят обаче губи ролята си на водешщ мислител и тази ...прочети целия

2014-07-09 15:11:48 От: Л

Към по-горе писалия глупак: Недопустимо е да се прави грешка от 5 века. Каранът е съставен в писмен вид около 650 г. по време на халифа Осман. И това го има в интернета - чети Уикипедия. Къв ти 12 век? Срамота!

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот