Усвояване на европейски средства по традиционна българска рецепта

Автор: Екип на в. "Сега"


Усвояване на европейски средства по традиционна българска рецепта С европейски пари Правец се сдоби с път от частния хотел до частната резиденция на Валентин Златев

Репортаж на холандска телевизия показа четири съмнителни проекта. Според вицепремиера Златанова 70% от търговете са нагласени...

Преди десетина дни се разбра, че предстои проверка от генерална дирекция "Вътрешен пазар" в Европейската комисия, която трябва да установи как се провеждат обществените поръчки не само с европейски средства, но и с национални. Съобщи го вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова по време на блицконтрол в парламентарната комисия по европейските фондове.

 

"Ситуацията е драматична, състоянието в системата на обществените поръчки е лошо", каза Златанова и уточни, че проблемът не е в закона, а в неговото прилагане. При близо 70% от търговете е участвал само един кандидат, което означава, че тръжната документация очевидно е била

написана за определени кандидати

Репортаж на холандската обществена телевизия KRO TV и репортера Арт Зееман наскоро показа как се разхищават парите, отпуснати от Европейския съюз за различни проекти в България.

 

Идеята по думите на българския им помощник, журналиста на свободна практика Давид Джамбазов, дошла от кмета на Ротердам, който посетил Шуменско и местни хора му разказали за нередности в разпределението на евросредствата. Впоследствие холандските репортери се свързали с Джамбазов, който бил писал по темата, и заедно започнали да събират данни за проекти, пораждащи съмнения.

Според Джамбазов проблемът е основно в бюрокрацията, благодарение на която обиграни хора успяват да печелят пари, без да ги заслужават, за сметка на други, които нямат чак такъв капацитет, но имат идеи, които биха могли да бъдат полезни на населението. Описаните в репортажа казуси са избрани от него, като информацията за тях е изцяло от публични източници.


Фокус на предаването са четири проекта, три от които вече завършени:

- парк за 2 млн. евро в Севлиево, който никой не ползва,

- шосе за половин милион евро в Правец, свързващо частни имоти,

- селски стадион в слабо населената община Гулянци, който ще бъде обновен за 3 млн. евро,

- уроци по италиански език в Трън за роми, които не говорят български.

 

Първите три са по Програмата за развитие на селските региони (ПРСР), станала известна с ексцентричните проекти, които финансира.

Строеж на басейн при воден режим

Новият парк в Севлиево е с площ 27 хил. кв. м. Майка с деца разказва, че в горещите летни дни паркът е неизползваем поради липсата на каквато и да е сянка. "Гвоздеят" обаче е построеният с европейски средства басейн, който е обречен да стои празен - жителите на града го определят като подигравка, тъй като от години Севлиево е на воден режим и има вода само вечер от 17 до 23 ч.

Изглежда и че качеството на вложените в парка материали е спорно - лампите се клатят при леко докосване, пейките също не изглеждат стабилни. Проектът е на стойност 2 млн. евро с ДДС, но изпълнението кара репортера на холандската телевизия да поиска и друго експертно мнение. Пред камерата на холандците архитект Бояна Василева разглежда плановете и заявява, че същото е можело да се постигне и с бюджет 750 хил. евро.

От регистъра на обществените поръчки става ясно, че на конкурса са се явили 13 компании, избрана е "ЕИС-Строителна компания" ООД. Автор на проекта е архитект Александър Александров, съобщи в писмен отговор до "Сега" кметът Иван Иванов.

 

На въпрос защо се прави басейн при съществуващия тежък воден режим в Севлиево той обясни, че идеята е той да бъде напълнен еднократно и да "функционира чрез принудителна циркулация на водата" - така нямало да зависи от режима на водата. Според него паркът е много успешен проект, но трябва да се почака да пораснат засадените дървета и храсти, както и да се изградят атракции: виенско колело, амфитеатър, военен музей и др.

3 млн. евро в подкрепа на селския спорт

Холандският репортаж се пренася на градския стадион в Гулянци. Той е в окаяно състояние, трибуните са обрасли с трева и храсти. Единственото, по което познаваме, че става въпрос за игрище, са футболните врати и останките от огради. Явно е, че стадионът не се ползва от години, но предстои да бъде ремонтиран. За проекта ще се похарчат 3 млн. евро. Репортажът поставя въпроса на кого ще послужи той.

Пред "Сега" кметът на Гулянци Лъчезар Яков разказа, че в общината има 7 футболни отбора, които използват други стадиони, които са в лошо състояние. В спортния комплекс ще има и игрища за хандбал, баскетбол, това е оптималният вариант за общината, каза още Яков. Според него проектът е представен тенденциозно от холандската телевизия, без да е била потърсена неговата позиция.

Пред agro.bg Яков допълва: "Мерките по Програмата за развитие на селските райони са единственият вариант да бъдат направени по-значителни инвестиции по селата. Обновяването на населените места може би на този етап няма директен ефект, но неговата цел е да привлечем инвестиции, да мотивираме хората да се върнат, а за да стане това, най-малко трябва да създадем добри условия.

 

В общината живеят 12 000 души, а в самия град Гулянци живеят 3500 души. Младите, които са избрали да останат тук, нямат ли право на място за спорт и развлечения? Не е ли идеята на ПРСР именно това - евросредствата да достигнат и до малките селища?"

 

Кметът сочи за пример село в Северна Испания, където имало спортен комплекс с два басейна и игрища за футбол и тенис, също по европейска програма. Жителите му били около 1500 и надали някой в Европа смятал, че тази инвестиция е пилеене на средства.

От сайта на общината става ясно, че на 25 юли т. г. е била обявена открита процедура за възлагане на обществена поръчка за строително-монтажни работи за обекти: спортни комплекси в с. Брест и в Гулянци и спортни площадки в селата Гиген, Долни Вит, Сомовит и Милковица.

 

Обектът в с. Брест е малък парк в сравнително добро състояние. В проекта се предвижда да бъдат изпълнени: футболно поле с изкуствена тревна настилка; ремонт на трибуни за зрители; ремонт на обслужваща сграда; резервоар за вода; паркинги за посетители и служебен паркинг.

 

В Гулянци е предвидено да бъдат изградени: футболен стадион за 640 зрители, футболно игрище 68/105 м - лекоатлетическа писта, кръгова, 400 м, 4 пътеки, трибуни за 640 зрители, обслужваща сграда, открит басейн с дължина 25 м, открито комбинирано игрище за волейбол и баскетбол, открити два тенис корта, паркинги със 79 паркоместа + два за автобуси, пешеходни алеи с кътове за отдих и детска площадка, резервоар за вода за поливни и противопожарни нужди, резервоар за дъждовна вода, пречиствателно съоръжение и буферен резервоар, каломаслоуловител, водомерна шахта с помпена станция.

 

В с. Гиген, с. Долни Вит, с. Милковица се предвижда да бъдат изградени малки спортни полета за игра на баскетбол и волейбол. В с. Сомовит спортната площадка ще е за тенис на маса и съоръжения за фитнес на открито. Община Гулянци сякаш се готви за летни олимпийски игри.

Път от частен хотел до частната резиденция в Правец

В Правец холандският репортер и неговият придружител се отправят към голф игрище и спа комплекс с хотелска част. Там е построен два км път с осветление, който стига до края на комплекса. Проектът е на стойност 500 000 евро. Въпросният път стига до оградата на бившата резиденция на Тодор Живков.

 

И двете частни имения днес са собственост на фирми на фамилията на бившия кмет от времето на Тодор Живков Васил Златев, чийто син Валентин Златев е шеф на "Лукойл".

Според регистъра за обществените поръчки на конкурса се явяват двама кандидати, като печели СД "Гарант-90-Цонев и сие". През пролетта на същия изпълнител без конкурс е възложена и допълнителна поръчка - за "възникнали по време на строителство непредвидени строително-монтажни работи". Тя е на стойност 45 048 лв. без ДДС.

Репортер на "Сега" се опита да се свърже с общината за повече информация и успя да говори с инж. Парашкева Генчева, която е отговорното лице за всички поръчки и е отчитала този проект. Според нея той е добре реализиран и няма нищо нередно.

 

Пътят не стигал само до резиденцията, а тъй като целият район бил "достатъчно туристически", се ползвал от всички жители. Направена била и отводнителна система, която служела на всички жители и помагала в предотвратяването на наводнения. Всички проекти на общината са минали проверки, гарантира инж. Генчева.

Италианско обучение на роми, неговорещи български

В последната част на холандския репортаж преподавателка разказва за социален проект за обучение на италиански на социално слаби, повечето роми. Проблемът е, че те не можели да говорят български и така парите били получени, без да се свърши нищо. В нейната група били записани 40 души, но реално се обучавали трима.

 

Надя Максимова споделя, че работодателите й по този проект са основали над 10 дружества с различни седалища в страната с фокус върху социални проекти, финансирани от ЕС. Възложени са им общо 13 проекта на стойност 3 милиона евро. Служителката не назовава името на компанията.

 

Според неофициална информация на "Сега" за подобен проект в момента тече разследване от специализирания екип на прокуратурата и ДАНС, занимаващ се със злоупотреби с еврофондове, но разследващите също отказаха да посочат коя е фирмата.

 

От в. "Сега"

 

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот