Ученик извади кръста в Калофер


Ученик извади кръста в Калофер

Тази година кметът Румен Стоянов се хвана и на хорото при гостите, за да покаже че винаги са добре дошли

На Богоявление в Калофер с традиционното мъжко ледено хоро извадиха кръста от замръзналите води на река Тунджа. Хвърленото от свещеника разпятие беше дадено на десетгодишния Драгомир Славчев от Калофер, който за първи път влиза в реката. През 2011 година неговият по-голям брат е извадил кръста, също когато е бил на 10 години. Майката Мария Славчева намери символика в това двете й рожби да извадят разпятието на една и съща възраст.

Четвъртокласникът си пожела да бъде здрав през годината, а на калоферци пожела да са здрави и щастливи.

 Обаче, двама души пострадаха. Жена е със съмнения за счупен крак, а мъж е с хипотермия от втора степен. Това е резултатът от леденото приключение на мъжкото хоро в Калофер по случай Богоявление, съобщи Нова ТВ. Фелдшерка обясни на място, че мъжът има нужда от болнична помощ, а към Калофер пътува още един екип на Спешна помощ. 5-10 минути във водата могат да доведат до хипотермия.  

Традицията тази година бе спазена и първо във замръзналите води на Тунджа влязоха местните жители с традиционната песен "Залюбила е Василка", съобщи БТА.

Около 200 бяха родолюбците, които спазиха дългогодишната Калоферска традиция и играха хоро на Богоявление във ледените води на Тунджа.  Тази година Калофер ще кандидатства ритуалът
да бъде включен в списъка на ЮНЕСКО за Световно културно наследство.

Тази година, за разлика от друга, когато води хорото, Румен Стоянов се хвана на края при гостите. „Отидох при тях, за да се почувстват добре дошли в нашия град и да им покажа, че всички гости са желани, коментира пред Карлово ТВ Стоянов.

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот