У нас има “будители” на 40 000 г.

 (3 коментара)


У нас има “будители” на 40 000 г. Скално селище от древността в Източните Родопи.

Думата “Европа” има тракийски произход, както и Родопа, а елините постепенно започнали да наричат Европа целия континент.

В българските музеи има “будители” от преди 40 000 г. Оттогава датират най-ранните останки от хомо сапиенс по нашите земи. Тези и други истории за древните хора и техните цивилизации разказаха неколцина учени в НИМ. Публиката им бе от възпитаници на столични училища.

 

Първите следи от хора на територията на днешна България датират от над 1,5 млн. години, разказа н.с. Гавраил Лазов, който завежда отдел “Археология” в НИМ. Предмети от бита на тези прачовеци са открити в пещерата Козарника, близо до Белоградчик. Много “по-скорошно” е друго пещерно обиталище по българските земи - пещерата “Бачо Киро”. Там била открита част от теменна кост на най-ранния хомо сапиенс в Европа. Той се е борил с живота преди 40 000 г. В пещерата са открити амулети от мечи зъби, пробити, за да бъдат окачвани на врата или на дреха. “Още тогава са важали принципите “Дай, за да ти се даде” и “Дай, за да не ти се случи”, твърди Гавраил Лазов.

 

Думата “Европа” има тракийски произход, както и Родопа, бе обяснено на учениците. Елините постепенно започнали да наричат Европа целия континент. По време на Древна Тракия нашите земи са били сред най-богатите в древния свят. Траките са били признати майстори в изработката на оръжия и колесници, за което свидетелства и Омир в “Илиада”.

 

Над 400 са селищните могили в пределите на България, разказаха учените. Сред най-интересните обекти, разработвани от археолозите, е античното тържище Емпорион Пистирос, където между VI и III в. пр. Хр. е имало кантори на егейски търговци. Руините са близо до Ветрен, на един меандър на р. Марица. В чест на Деня на будителите изследователи показаха филм за тракийския дворец на Кози грамади, както и за средновековната крепост Родостица край Ивайловград.

 

Срещата на столичните ученици с миналото бе на прелюбопитно място - Пленарната зала на ЦК на БКП, където на 10 ноември преди 21 г. Тодор Живков бе свален от поста генерален секретар на ЦК на БКП. Днес салонът на червените “аристократи” стои непокътнат. А мраморният палат на соца пази най-ценните съкровища от древността на България.

 

 

По в-к Труд 

 

 

 

Бел. Ред. Гаврил Лазов е един от най-ерудираните български археолози. Заедно със ст.н. с. Божидар Димитров той бе заместник–директор на НИМ, по времето когато директорския пост се заемаше от Румен Катинчаров, лека му пръст. – С. М.

 

Коментари
2010-11-02 19:05:02 От:

strahotna statia-D.I.

2011-07-11 21:28:52 От: Владимир

Не знаех за наименованието на Европа, че е дадено от траките. Дърпам си ушите в такъв случай! Поздрави на редакцията на сайта. Днес ви открих и цял ден чета материали. И този беше удоволствие за мен да го прочета.

2011-09-22 20:22:54 От: Руси Иванов

Още нещо интересно по въпроса е и това че ЕЛИНИ са аристократите на предците ни за които най-напред Лин ( братът на Орфей ) пригодил финикийското писмо донесено от Кадъм, а по-късно усвоено и от пеласгите -
http://www.ivanstamenov.com/files/linearb.pdf
Още интересни четива -
http://www.ivanstamenov.com/tag/tschilingirov/

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот
 

Българи, съдействайте на "Българи"!

Виж повече