Търси се кандидат за президент на Румъния

 (1 коментар)


Търси се кандидат за президент на Румъния

Търси се кандидат за президент на Румъния след сегашния Траян Бъсеску(на снимката), за предпочитане мъж, но може да опитат и жени, които могат да демонстрират, че бъдещето на страната им ги интересува повече от чантите в новия моден каталог.

Перфектният кандидат би бил човек, който държи на думата си и не променя мнението си всеки ден, такъв, който има ясни планове за Румъния, за предпочитане с германско потекло, както първия румънски крал, с добро финансово състояние, с добри връзки по света, който няма да се интересува от провинциалните игрички, които играят политическите лидери.

Всички партии издирват кандидати, а имената, които се въртят в политическото пространство, са от всички категории - от кмета на Сибиу, Клаус Йоханис, до принц Раду Дуда.

Социалдемократическата партия (СДП) изглежда разполага с най-много варианти, докато Националнолибералната партия, останала без политическа мощ, може да заложи на личности с добър обществен имидж като кмета Йоханис.

Демократично-либералната партия (ДЛП) обаче "ще увисне", ако Траян Бъсеску изпълни предупреждението си. Президентът все по-сериозно поставя под въпрос кандидатурата си за нов мандат, желаейки или да мобилизира министрите от ДЛП, или пък да мотивира социологическите проучвания, които отчитат спад в популярността му.

Мирча Джеоана би искал да влезе в президентската надпревара, но се страхува от нов сблъсък с Траян Бъсеску след опита си от 2004 г. Надпреварата е опасна, защото има много завои, които може да се окажат фатални за всеки един от конкурентите.

Джеоана се страхува да потвърди правилото за повторението, за да не бъде унижен отново от Бъсеску, докато настоящият президент предпочита да се оттегли навреме, вместо да изгуби срамно от някой новак.

ДЛП не възприема сериозно идеята, че Бъсеску ще слезе от политическата сцена, и така се излага на риск, ако настоящият президент напусне надпреварата. Същевременно СДП нервно си търси локомотив.

Социалдемократите могат да вземат предвид няколко варианта, с изключение на бившия премиер Адриан Нъстасе (заради обвиненията в корупция) и Мирча Джеоана (блокиран заради комплекса си на малоценност, който има пред сегашния президент).

Партийни лидери казаха наскоро, че в СДП "се чували гласове, че партията трябва да подкрепи независим кандидат", но подчертаха, че в този контекст "не се поставя името на Сорин Опреску".

Траян Бъсеску не би трябвало да се страхува от евентуалните си съперници от СДП, независимо дали става въпрос за Кристиан Дяконеску - ставащия все по-популярен външен министър, или за Мирча Джеоана, който се подчинява на доминиращите сили в СДП.

Ако тези сили помислят за алтернатива извън партията - личност с добро положение, благонадеждна в период на криза, тогава уравнението на президентските избори би могло да се промени съществено.

Надеждите на социалдемократите може да се насочат към управителя на Националната банка, който, за разлика от политиците по професия, може да се изправи пред народа не само с намерения, но и с дела, избягвайки речите без съдържание и вулгарността на родните предизборни кампании.

Засега обаче президентът Бъсеску се надпреварва с електората, а не с потенциалните си политически съперници, защото евентуален провал на правителството на Емил Бок директно и неизменно ще отлее от банката на неговата популярност

("Ромъния либера", редакционна статия)

 

Коментари
2009-02-03 14:40:51 От: Evgeni

Towa zwuchi kato obqwa za rabota :)
Rumynskite balyci ne mi e qsno samo zashto si tyrsqt nqkoi s germanski proizhod?!? Iskat da obidqt drujkata si Franciq?

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот