Турските сериали завладяха сърцата на гърците

Автор: Каролина Тагарис, Ройтерс - Атина (1 коментар)


Турските сериали завладяха сърцата на гърците Лицата от турските сериали отговарят и на гръцкия идеал

“Това, което турците не постигнаха с 400 години военна окупация, ще постигнат с телевизионна окупация”, написа гръцки блогър в интернет...

 

Когато узна, че клиентът му е шеф на истанбулска компания, разпространяваща в Гърция турски тв сериали, шофьорът на такси в Атина се протегна към телефона си и се обади на жена си, а после й даде да говори с човека на задната седалка.

 

”Жената искаше да разбере какво ще се случи по-нататък. Очаквах успех на нашата фирма, но не чак толкова”, разказва, смеейки се, изпълнителният директор на агенция “Глобъл” Иззет Пинто.

 

Всичко започна, когато ударените от кризата гръцки телевизии си дадоха сметка, че да купуват пищните разкази за забранена любов, изневери, лоялност към рода и предателства от техния дългогодишен съперник в региона - Турция, е по-евтино, отколкото те самите да ги заснемат.

 

Наситените с действия драми се превърнаха бързо във фаворити по класациите въпреки факта, че се излъчват на турски език със субтитри на гръцки, и спечелиха верни привърженици сред гърците, обезверени от най-тежката финансова криза в страната в последните десетилетия.

 

Местните коментатори говорят даже за нов вид турско нашествие, визирайки историята на враждебност между двете държави, които на няколко пъти за малко да започнат война. Последният подобен случай бе през 1996 г. Отношенията се затоплиха, а природните бедствия и в двете страни сближиха гърци и турци.

 

Гърците обаче знаят малко за всекидневния живот на турците и обикновено гледат на турското общество с критично око.

 

Събудиха носталгия по Итанбул

 

“Това, което турците не постигнаха с 400 години военна окупация, ще постигнат с телевизионна окупация”, написа гръцки блогър в интернет, намеквайки за владичеството на някогашната Османска империя, в чиято територия влизаше и сегашна Гърция и която се разпадна в началото на ХХ век.

 

Панорамните кадри на кварталите в Истанбул, които някога са били дом на големи и звучни гръцки общности, събудиха също чувство на носталгия у гърците за мястото, което те наричат “Градът” или Константинопол.

 

“Тези сериали ми напомнят за различна епоха, за Гърция от 60-те години, когато в живота доминираха хората, а не материалните неща. Гледам ги, за да не се депресирам”, заяви 65-годишната зъболекарка Елени Катцика.

 

Гърците са толкова въодушевени от сериалите, че групи туристи започнаха да организират пътувания до остров Бююкада край Истанбул само за да позяпат снимачната площадка на една от най-хитовите драми - “Съдба”.

 

Докато удря печати на паспортите в пълното с хора полицейско управление, млада служителка гледа към малък портативен телевизор в края на бюрото си, който показва повторението на сериала “Любов и наказание”.

 

Връщане в доброто старо време

 

Телевизионните рейтинги на сериалите в малката държава с 11-милионно население достигнаха 40 процента през лятото, като бяха измествани от първите места само от мачове на Шампионската лига. По-големите телевизии Антена 1 и Мега се конкурираха, като излъчваха сериали в 21 часа, а повторенията им - в късния следобед.

 

“Осъзнах, че омразата се създава от хората на върха. Не се вижда лошият враг, вижда се истинския турчин, който се влюбва, който изпитва болка, който е като нас”, заяви 21-годишната студентка по право Ангелики Папатанасиу.

 

В резултат  десетки гръцки страници с почитатели във Фейсбук са обсипани с турски думи като “харика” (прекрасен) и “гюзел” (хубав). А гръцки списания дори започнаха да продават компактдискове за интензивно изучаване на турски език.

 

Някои турци трудно разбират успеха на сериалите в Гърция въпреки географската близост на двете държави, които в някои места са отделени само от няколко мили.

 

“За мен това е шокиращо. Гърците имат нужда от друг вид забавления, за да забравят проблемите си. Тези сериали като че ли отговарят на търсенето за момента”, заяви Аслъ Тунч, преподавател в Истанбулски университет.

 

Сериалите представляват също така пътуване назад във времето към дните, когато икономиката бе по-добре, когато се спазваха традициите, когато ваксаджии имаше на всеки ъгъл, а бакалията бе място за среща.

 

Националисти скочиха във Фейсбук

 

“Езел” (безкрайност) и останалите сериали описват една изгубена характеристика на гръцкото общество, която бе погребана през последните години”, написа романистът Никос Хеиладакис в статия за местен вестник за успеха на един сериал. “В днешния грък се събужда изгубената идентичност”, написа той.

 

По определен начин сериалите изнасят турската култура дори и на един съмнителен пазар като Гърция, заяви Пинто от агенция “Глобъл”. “Гърците се чувстват по-близко до турците, отколкото преди. Понякога меката сила е по-важна от политическата сила”, заяви той за Ройтерс.

 

Не всички обаче споделят неговото мнение. Десетки страници със заглавия като “Смърт за турските сериали по гръцката телевизия” или “Център за рехабилитация от турските сериали” се появиха във Фейсбук от граждани, които искат някои сериали да слязат от екрана, защото части от тях са снимани в Северен Кипър

 

“Забравиха ли (телевизиите) през какво преминаха гърците. Някои неща не могат да бъдат забравени, не могат да бъдат задраскани от гръцката история”, пише в един пост.

 

За момента обаче влиянието на сериалите върху публиката остава силно, а Пинто, чиято компания разпространява сериалите още в поне 30 държави, очаква да продава по 5-6 сериала годишно в Гърция.

По сайта на СБЖ - sbj-bg.eu

 

 

 

 

Коментари
2012-01-22 23:00:37 От: Ali

Баси олигофренският сайт!

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот