Турска авторка: Не описах българката, която обичаше Ататюрк (1)

 (2 коментара)


Турска авторка: Не описах българката, която обичаше Ататюрк (1)

Едва ли след написването на биографична книга за Латифе ханъм (омъжена за Ататюрк около 2 г. - бел. ред.) авторката Ипек Чалъшлар (на снимката) е предполагала, че ще стане скандал.

Тя е обвинена в обида на Ататюрк - основателя на модерната турска република. В книгата й пише, че Ататюрк, изправен пред опасност да бъде убит, напуснал президентския дворец, преоблечен като жена. За част от турското общество това се приема като обида и оскърбление на националната чест.

Но не само това е причината жителите на Турция бурно да дискутират и обсъждат книгата. До написването на романа животът и личността на Латифе са били загадка. Книгата на Чалъшлар буди разнопосочни реакции, тъй като представя нов и различен образ на Латифе. Романът става бестселър през 2006 г.


Чалъшлар е журналистка. Завършва политология в университета в Анкара. Принадлежи към бунтарското поколение от 1968 г. и се вълнува от темата за равенството на жените и техните права, заради което е била и в затвора.


Премиерата на скандалния биографичен роман "Латифе ханъм" ще бъде в Пловдив на 27 април, а в София - на следващия ден.


- Госпожо Чалъшлар, били ли сте в България преди?


- В България идвам за пръв път. Но с вашата страна ме свързва здрава роднинска връзка. Моят дядо Мустафа Ибрахим е роден в Русе. Аз не го познавам, защото е починал млад. Идва да следва в Истанбул и се заселва там. Много е вероятно да имам във вашата страна братовчеди, роднини, които за съжаление не познавам.


- Защо ви обвиниха, че в биографичния ви роман "Латифе ханъм" сте обидили Ататюрк?


- Съществува закон за Ататюрк отпреди повече от 50 години и от време на време някои се опитват да злоупотребяват с него. Започна съдебно разследване. Обаче обвиненията не отговаряха на истината, бяха оборени и книгата ми бе оправдана, респективно и аз.


- Имаше ли други атаки към вашата книга?


- Като биография, която запознава с живота на Латифе ханъм и на Кемал Ататюрк, тя намери горещ прием сред турските читатели. Хората се надпреварваха да си подаряват книгата особено жените.


Томът от 500 страници се продаде в 100-хиляден тираж. Освен това пуснахме специално издание на книгата от 100 страници, придружено от DVD, от което се продадоха над 200 000 броя.

- Какво разбраха днешните турци за Латифе ханъм?

- Че Латифе ханъм била жена с много достойнства. Образована, напредничава за времето си, тя е била не само съпруга, но и ценен помощник на Мустафа Кемал. Тази книга възвърна достойнството на Латифе ханъм, което години наред бе зачертано, отричано, потулвано.


Ширеше се мнение, че Латифе ханъм била много разглезена, че сама е отритнала щастието си, че си е заслужила самотата. Но с моята книга излезе наяве фактът, че е имало любов между двамата.

Латифе ханъм се появи пред нас като достойна съпруга на Ататюрк. Мисля, че и двете страни са били огорчени от развода.

- Има ли друга жена след това в живота на Ататюрк, или мъж в живота на героинята ви?

- И двамата не се женят повторно. Младата учителка Афет Инан придружава Мустафа Кемал при неговите пътувания, срещи и разговори. Кой би се осмелил да предложи брак на съпругата на Ататюрк, пък макар и бивша?!


 А и Латифе не пожелава да свърже живота си с друга. Близките й твърдят, че любовта й към Ататюрк не я напуска до края на живота й.

- След развода Латифе ханъм преживява половин век в пълна изолация. В завещанието си забранява да се говори с роднините й до второ поколение? Вие как успяхте да ги убедите?

- В завещанието си Латифе ханъм забранила на близките си да говорят, защото не искала да се ровят в личния й живот и да го излагат на показ. Заръчала и на племенниците си, които тогава били деца.


Интервюто е качено от посетител в “24 часа” – П.П.

Коментари
2009-05-03 08:36:24 От: http://samoistina.at.ua/

http://samoistina.at.ua/

2009-05-03 08:36:24 От: http://samoistina.at.ua/

http://samoistina.at.ua/

Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот