Турция ухажва военните за сметка на бедните

Автор: Светослав Абросимов


Турция ухажва военните за сметка на бедните Турският президент Абдуллах Гюл посети войските, разположени в югоизточния окръг Хаккяри, около границата с Ирак. Снимка ЕПА/БГНЕС

Анкара разреши на мъжете, навършили 30 години, да се откупват за 12 500 евро от армията, което може да засегне около 500 000 отклонили се от военна служба заради битките с ПКК

 

Властите в Турция решиха да предприемат нови радикални мерки, за да подобрят образа си в чужбина и да заздравят властта си вътре в страната. За целта правителството на премиера Реджеп Ердоган подготви проектозакон, който ще увеличи влиянието му в обществото.

 

Това отново ще стане за сметка на някога могъщите военни, които вече изгубиха няколко политически битки с Ердоган, а стотици висши генерали и други офицери са съдени по обвинения, че са подготвяли преврати.

 

Сега властите в Анкара решиха, че мъжете в страната, които са навършили 30 години, ще могат да се освобождават от военна служба срещу 30 000 турски лири (12 500 евро), като половината се заплаща веднага, а останалата част се разделя на 6 равни вноски. Всеки, който плати сумата, ще бъде освободен и от задължителното 21-дневно обучение.

 

Ердоган смята, че новият закон няма да нанесе щети в борбата срещу тероризма, а средствата, получени от откупуването на военната служба, ще се използват за подпомагане на семействата на военни ветерани, за социални дейности в подразделенията на войските, за сигурността или за роднините на загинали войници при продължаващите сражения със сепаратистите от Кюрдската работническа партия (ПКК).

 

Междувременно турският генерален щаб огласи данни, според които турската армия към момента наброява 666 576 души. По численост турската армия се нарежда

 

на шесто място в света и е втора в НАТО

 

след САЩ. Всеки мъж в Турция е длъжен да отслужи между 12 и 16 месеца в армията, като военната служба е задължителна за мъжете на възраст между 18 и 41 години. Отказът на отбиването й се наказва с до 5 години затвор, а след изтърпяването на наказанието се отива в казармата.

 

Между 1989 и 2008 г. 140 души са осъдени поради отказ да служат в армията. Сега от законопроекта може да се възползват и онези турски граждани, които пребивават над 3 години в чужбина. Очаква се около 460 000 души да се възползват от тази възможност.

 

Турският премиер подчерта, че внесеният законопроект

 

не отменя задължителната войнишка служба

 

Проблемът в последно време е доста наболял в турската общественост поради зачестилите случаи на отказ от войнишка служба, които обаче подлежат на съдебно преследване. Очаква се предложението да срещне подкрепата на депутатите и да бъде прието скоро в парламента.

 

Всички тези промени могат да доведат до нов конфликт между богатите и бедните в Турция, тъй като войната срещу кюрдските бойци от ПКК става все по-кървава и по-отчаяна с всяка година. Преди няколко седмици след добре координирана атака на сепаратистите на границата между Турция и Ирак загинаха 26 турски войници и полицаи. След което Анкара отново изпрати командоси и бойни изтребители в Северен Ирак, където ПКК от десетилетия има свои бази и подкрепа от местните кюрди.

 

През последните години обаче тези нападения и ответните наказателни мерки не постигнаха нищо реално, освен че явно се води война на изтощение. "Този закон е

 

в полза на богаташите

 

и кара бедните да следват досегашната си съдба да умират и да убиват в тази война", смята Огуз Сьомез, активист от неправителствена организация, която защитава правата на отклонилите се от военна служба.

 

Селиха Каракор, чиято син е загинал в сраженията срещу ПКК, също намира само гневни думи по адрес на правителството. "Когато синът ми бе привикан в армията, ние нямахме 30 лири за едно зимно яке, да не говорим за 30 000", споделя тя.

 

Истанбулският банкер Левент одобрява новата инициатива на правителството, защото има парите да си плати. Той обаче е съгласен с някои от нещата, които казва Селиха Каракор. "Богатите винаги са намирали начин да се отърват от казармата, достатъчно е да имаш пари за "бакшиш" и нужните връзки. А новият закон само ще узакони тази практика", казва той.

 

Много експерти в тази област обаче отбелязват, че целта на управляващите не е да набират без проблем нови войници. Става дума предимно да се реши проблемът с големия брой младежи и мъже, които се укриват от военните. Според данни на турското Министерство на отбраната от 2008 г. техният брой е около 1 милион души.

 

Животът им отдавна се е превърнал в кошмар, защото в турското общество все още действат редица неписани правила, според които един мъж, който не е бил в казарма, не може да си намери добра работа или да се ожени. Военните също не си поплюват. Ако някой например е успявал 40 години да се укрива и е хванат на 60-годишна възраст, той веднага бива изпратен да отбива военната си служба.

 

Много кюрди, които също биват привикани да служат в армията, разказват за издевателствата над тях в казармите както от страна на старите войници, така и от страна на офицерите. Така тези, които не искат да служат, имат две възможности -

 

затвор или нелегален живот,

 

тъй като и в Турция, като в много други страни, отклоняването от военна служба се наказва според закона.

 

Това нарушава някои директиви на Европейския съюз, но тъй като Анкара има в момента доста обтегнати отношения с Брюксел заради постоянното отлагане на преговорите за членство в ЕС, турските власти не се интересуват много от това.

 

Военният министър Исмет Йълмаз одобрява новите промени, защото военните нямат нужда от 30-годишни мъже, тъй като са вече "стари за военна служба". Това, което обаче никой не желае да прави в Турция, е провеждането на истинска военна реформа в тази област, вместо да се легализира откупът от служене в казармата, смятат редица експерти. Можеше например да се установи една възрастова граница за служба в армията и да се обяви амнистия.

 

Това обаче засега е абсолютно табу за военните, с които премиерът Ердоган и без това е в доста обтегнати отношения.

 

От segabg.com

 

 

 

 

Коментари
Няма написани коментари.
Добави коментар
Вашето име
Вашия e-mail
С попълването на имейлът се съгласявате да получавате уведомления за нови коментари по темата!
Коментар
Аз не съм бот